Pirmieji bobausiai jau pasirodė
Bobausių sezonas skelbiamas atidarytu, nors jų gausos dar teks palaukti. (Nuotr. iš FB paskyros užkietėjusios grybautojos, kuri nepanoro būti žinoma)
Išsipildė didžiausias grybautojų troškimas: atšilus orams, pastebėti pirmieji grybai – bobausiai. Šiemet jie pasirodė itin anksti, nors dar ir šalnos naktimis paspaudžia. Bet saulutės spinduliai jau pabudino pirmuosius bobausiukus, kurie ypač paplitę Dzūkijoje.
Užkietėję grybautojai patikrino grybų augimvietes. Ir ką jūs manote! Pastebėjo pirmuosius, tik ką išdygusius bobausius. Nuotraukomis ėmė dalintis socialiniuose tinkluose. Kol kas pasirinkti jų dar negalima, reikia palūkėti ir į miškus neskubėti. „Dar tik žirniukai“, – sako prityrusi grybautoja. Nei pietums, nei vakarienei jų tikrai neprisirinksite. Nereikėtų pamiršti: šie grybai turi nuodingų medžiagų, tad juos būtina nuvirti kelis kartus.
Tačiau bobausių sezonas skelbiamas atidarytu, nors jų gausos dar teks palaukti. Tikimasi, kad pavasaris įsibėgės ir krašto miškuose bobausių pasipils. Užteks visiems: ir norintiems paragauti, ir tik vieną šaukštą į burną iš smalsumo dedantiems, ir tikriesiems gurmanams, kurie su nekantrumu laukia šių pirmųjų grybų. Dzūkai trina rankomis: tuoj valgys. Tokios progos užkietėję grybautojai niekada nepraleidžia: pirmieji bobausiai keliauja ant stalo. Tiesa, bobausius valgo skandinavai, italai, kanadiečiai, estai, baltarusiai, o štai vokiečiai ir lenkai jų nerenka.
