Saldžių dovanų idėjos
Buvę Austrijoje tikrai prisimena jų miestuose sklandantį užburiantį saldumynų kvapą bei skonį. Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Prieš 15 metų į Lincą persikėlusi gyventi žurnalistė, o dabar ir J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė buvo taip sužavėta austrų saldumynais, kad pati savo virtuvėje išbandė jų apie šimtą ir išleido kepinių knygą „Kvepiantys“. Iki šiol prieš Kalėdas ji su paauglėmis dukromis pasiduoda visuotinei austrų sausainių kepimo tradicijai.
Maži stebuklai kasdienėje virtuvėje
Apsigyvenusi vyro Renė gimtinėje, Daiva Müllegger-Trečiokaitė pastebėjo, kad austrų virtuvėje ne mėsos valgiai, o saldėsiai ima viršų. Be to, jie ne tik nuostabiai gardūs ir kvapnūs, bet padaryti rankomis, namuose – nors atrodo, kad prie jų būtų prisilietęs profesionalus konditeris.
„Buvusios Austrijos-Vengrijos imperijos laikais čia suplaukė įvairių konditerinių įtakų ir susiformavo daug tradicijų, kuriomis austrai ir dabar didžiuojasi. Jie juokauja, kad kalėdiniai sausainiai skanūs tik iki Kalėdų, dėl to juos kepti ir valgyti pradeda jau nuo lapkričio vidurio ar dar anksčiau. Parduotuvėse jau nuo spalio vidurio galima rasti kalėdinių meduolių, tačiau tikra austrė privalo išsikepti ir savų, – pasakoja lietuvė. – Štai vieno bičiulio mama kasmet iškepa mažiausiai po 20 rūšių skanumynų, o visa šeima padeda kočioti tešlą ir išspausti iš jos galybę įvairių formų sausainėlių. Nors dauguma ryžtasi mažesniam kiekiui skanėstų, kalėdiniu laikotarpiu visuose austrų namuose atidaromos kalėdinės kepyklėlės. Įprasta dailiai supakuotus ar sudėtus į spalvotas skardines dėžutes sausainėlius paimti lauktuvių einant į svečius ar tiesiog dovanoti.“
„Linco akys“ – mėgstamiausias austriškas kepinys
Austrijoje gili tradicija susitikti popietės kavos su gabalėliu pyrago – namuose ar kavinėje. Pasak D. Müllegger-Trečiokaitės, jei šventei sutariama atsinešti saldumynų, tai pirktiniai niekada neprilygs savo rankomis pagamintiems – jie itin vertinami, giriami, domimasi receptu. Nors išrankiuosius austrus pašnekovė jau ne kartą sužavėjo lietuvišku medaus tortu, austrų skanumynai per šventes taip pat namuose labai mėgstami.
„Jų kepiniai iš pirmo žvilgsnio nėra itin sudėtingi, tačiau labai svarbi produktų kokybė, jų temperatūra, tešlos minkymo niuansai ir tikslios proporcijos – be virtuvės svarstyklių neapsieisite. Šeimos gimtadieniams paprastai pati iškepu tortą, nors dukros kartais vietoje jo pageidauja daug mažų torčiukų iš želė ar kokių ypatingų pyragėlių, kurie nebūtinai turi būti saldūs. Dabar jau jos ir pačios darbuojasi su tešla, bet šventėms mėgsta mamos gaminius. Laikui bėgant, ėmiau mažinti receptuose nurodytą cukraus kiekį, o industrinį cukrų neretai pakeičiu agavų sirupue, trintomis džiovintomis datulėmis ar jų pasta, vietoje kvietinių miltų beveik visada imu speltos ar pilnagrūdžius. Kelis išbandytus ir patinkančius pyragus kepu dažniau nei kitus, bet patinka ir eksperimentuoti. O mėgstamų sausainių galiu iškepti ir be jokios progos. Vieni jų – „Linco akys“ – man patys gardžiausi ir, ko gero, tai labiausiai prigijęs austrų kepinys mūsų namuose“, – tvirtina žurnalistė.
Daiva Müllegger-Trečiokaitė siūlo receptą iš jos knygos „Kvepiantys“ – tai gardūs ir puikiai atrodantys austriški sausainiai „Kalėdų eglutės“. Jų tešla neretai vadinama „1–2–3“, nes dedama viena dalis cukraus, dvi sviesto ir trys miltų. Taip pat labai svarbu, kad sviestas būtų kambario temperatūros, bet neištižęs (geriausia jį iš šaldytuvo išimti valandą ar dvi prieš gaminant).
RECEPTAS
Sausainiai „Kalėdų eglutės“
Sausainiams reikės::
130 g cukraus pudros;
260 g sviesto;
390 g miltų;
2 kiaušinių trynių;
vanilės;
tarkuotos citrinos žievelės;
druskos;
raudonųjų serbentų arba abrikosų marmelado.
Kaip gaminti:
Minkštą sviestą išsukite su cukraus pudra, suberkite miltų, citrinos žievelę ir druską. Po vieną įmuškite trynius. Tešlą apsukite maistine plėvele ir valandą palaikykite šaldytuve. Iškočiokite 5 mm storio lakštą ir išspauskite įvairaus dydžio žvaigždutes. Galite naudoti ir kitokias formeles.
Kepimo popieriumi išklotoje skardoje 160C temperatūroje kepkite sausainius apie 14 minučių.
Dar neatvėsusius sutepkite marmeladu – 4-5 žvaigždutes sulipdžius mažėjančia tvarka aukštyn, pavyksta „užsiauginti“ eglutes. Pabarstykite cukraus pudra ir sudėję į skardinę dėžutę, laikykite šaltai. Valgyti geriau po kelių dienų, kai marmeladas geriau įsigers į kepinį.
Skanaus!