Sužinokite silkės konkurentės privalumus: metas koreguoti tradicinį šventinį meniu

Lydekų vyniotinis Lydekų vyniotinis

Žuvies mėgėjams turbūt ne paslaptis, jog lydekos turi unikalią kaulų struktūrą, o ją išdoroti reikia įgūdžių dėl sudėtingos „Y“ formos kaulų sistemos. Tačiau tinkamai iškaulinus lydeką galima mėgautis filė: taip tampa lengviau naudoti šią žuvį įvairiems patiekalams. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog įtraukus lydeką į savo mitybą prisidedama prie savo sveikatos gerinimo. 

Liesų, bet didelės biologinės vertės baltymų šaltinis

Lydekos yra gėlavandenės žuvys, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pasižyminčios puikiomis maistinėmis savybėmis, todėl jos yra vertingas ir sveikatai palankus produktas.

„Viena iš išskirtinių jos savybių – gausus gerai įsisavinamų, tai yra, didelės biologinės vertės, baltymų kiekis, kuris yra labai svarbus raumenų vystymuisi ir bendrai organizmo funkcijai palaikyti. Ieškantiems liesų baltymų, lydekos, dėl palyginti nedidelio riebalų kiekio, yra puikus pasirinkimas. Nors omega-3 riebalų rūgščių pagrindiniu šaltiniu įvardijamos riebios žuvys, gėlavandenėse žuvyse esančių riebalų sudėtyje taip pat yra šių, žmogaus organizmui būtinų, riebalų rūgščių.  Be to, lydekose yra svarbiausių vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas D, vitaminas B12, niacinas, fosforas ir selenas. Vitaminas D labai svarbus kaulų sveikatai, o vitaminas B12 palaiko nervų funkciją ir raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą“, – vardija gydytoja. 

Švelnaus skonio mėgėjams

Dietologė pažymi, kad svarbus privalumas renkantis lydeką yra švelnus jos skonis, kuris puikiai dera su įvairiomis žolelėmis ir aromatinėmis medžiagomis. Dažniausiai tinka krapai, petražolės ir citrina, kurie pagerina bendrą žuvies skonį. 

„Gaminimo būdas taip pat turi įtakos lydekos maistingumui išsaugoti. Rekomenduojama naudoti sveikesnius gaminimo būdus, pavyzdžiui, kepimą ant grotelių, kepimą arba troškinimą garuose, kad būtų išsaugotos natūralios maistingosios medžiagos, nepridedant perteklinių riebalų“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

 

RECEPTAS

Lydekų filė vyniotinis su prosciuto  

Vyniotiniui reikės:

2 vnt. lydekų filė be kaulų;

4 griežinėliai prosciuto;

2 v. š. pesto;

Šviežiai traiškytų pipirų;

1 v. š. alyvuogių aliejaus;

Citrinos skiltelių (patiekimui).

Gaminimo eiga:

Kiekvieną lydekos filė perpjaukite pusiau, kad susidarytų 4 gabaliukai. Kiekvieną gabalėlį iš vienos pusės aptepkite pesto. Ant viršaus pabarstykite šviežiai grūstais pipirais.
Suvyniokite kiekvieną žuvies gabalėlį ir atsargiai apvyniokite prosciutto gabalėliu. Sutvirtinkite dviem dantų krapštukais.
Nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies. Atsargiai apkepkite kiekvieną žuvies gabalėlį, kad prosciuto apskrustų iš visų pusių. Dantų krapštukus galite nuimti įpusėjus arba įpusėjus trims ketvirtadaliams kepimo, kai suktinukai išlaikys formą. Kepkite, kol lydeka iškeps. 
Iš karto patiekite su citrinos skiltelėmis.

Skanaus!

Video