Vištienos troškinys sušildys žvarbiais vakarais
Tik atidžiausi mėsos gurmanai gali atskirti skirtingų veislių vištieną pagal jos skonį, tekstūrą ir spalvą. Pavyzdžiui, egzistuoja tokios vištų veislės kaip „Bresse“, „Rod Ailando raudonosios“ ar „Silkie“, pasižyminčios unikaliomis savybėmis, kurios skiriasi nuo standartinių veislių. Vis dėlto, dėl savo universalumo ir daugelio kulinarinių galimybių skoniu nenusileidžia ir įprasta vištiena. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ji priskiriama liesesnės mėsos kategorijai, be to, joje gausu vitaminų ir mineralų, kurie būtini organizmo sveikatai palaikyti. Vieno prekybos tinklo maisto technologai ragina nepraleisti progos paįvairinti namie gaminamus vištienos patiekalus bei leisti Puerto Riko troškiniui skoniais ir aromatais nukelti į egzotišką kraštą – taip bent akimirkai pasislėpsite nuo žvarbių žiemos vakarų.
Paukštienos favoritė sveikatai palankioje mityboje
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad vištiena gali tapti vertinga subalansuotos, sveikatai palankios mitybos dalis: „Visų pirma, vištiena yra puikus baltymų šaltinis, todėl jį gali rinktis tie, kurie nori palaikyti raumenų augimą, atstatymą ir bendrą fizinę sveikatą. Vištiena ypač žinoma dėl savo liesos krūtinėlės mėsos, kurioje yra mažai riebalų ir daug baltymų, todėl ji yra maistingųjų medžiagų turtingas pasirinkimas tiems, kurie nori patenkinti kasdienį baltymų poreikį be pernelyg didelio sočiųjų riebalų kiekio, dažnai randamo raudonoje mėsoje. Be to, paukštienoje gausu svarbiausių vitaminų, ypač B komplekso: niacino, riboflavino ir vitamino B12. Jie atlieka svarbų vaidmenį medžiagų apykaitoje, energijos gamyboje ir įvairių organizmo sistemų veikloje. Taip pat šie vitaminai prisideda prie bendros sveikatos, o jų lengvai gaunama vartojant vištieną.“
Dr. E. Gavelienė priduria, kad vištienoje gausu svarbiausių mineralinių medžiagų, įskaitant seleną ir fosforą, kuris labai svarbus sveikiems kaulams išlaikyti. Be to, gydytojos dietologės teigimu, tai, kad vištienoje yra mažai sočiųjų riebalų turinčių baltymų, lemia širdies ir kraujagyslių ligų rizikos sumažėjimą.
Nuo senoviškų vištienos paruošimo būdų iki molekulinės gastronomijos
Vštiena – tai vienas populiariausių kulinarijoje naudojamų maisto produktų pasaulyje. „Senovės graikai ir romėnai vištieną dažnai kepdavo ant grotelių, gardindavo žolelėmis ir prieskoniais, dėdavo į sriubas ir troškinius, o indų virtuvėje vištiena buvo naudojama įvairiuose kario patiekaluose, pagardintuose aromatinių žolelių mišiniu. Be to, Viduramžių Europoje vištiena paprastai buvo kepama arba verdama ir patiekiama dažniausiai tik per šventes. Ši ankstyvoji kulinarinė praktika padėjo pagrindą daugeliui įvairių vištienos patiekalų, kuriais mėgaujamės šiandien“, – pasakoja O.Suchačeva.
Kviečiame pasileisti į skonių kelionę bei pasigaminti aromatais stebinančio Puerto Riko vištienos troškinio.
RECEPTAS
Puerto Riko vištienos troškinys
Patiekalui reikės:
500 g vištienos šlaunelių be kaulų ir odos – šviežia viščiukų broilerių šlaunelių mėsa be antibiotikų „Rimi“, A klasės 4,49 € / 1 kg;
2 a. š. universalių prieskonių mišinio;
2 v. š. kepimo aliejaus;
1 vnt. svogūno, supjaustyto stambiais kubeliais;
3 vnt. skiltelių smulkiai supjaustyto česnako;
200 g pomidorų padažo – ekologiški trinti pomidorai „I Love Eco“, 1,59 € / 500 g;
2 vnt. lauro lapų;
2 a. š. džiovinto raudonėlio;
0,5 indelio marinuotų žaliųjų alyvuogių su paprika – žaliosios alyvuogės su paprikomis „Rimi Basic“ 0,39 € / 180g;
1 vnt. didelės bulvės, supjaustytos 5 centimetrų kubeliais;
2 vnt. didelių morkų;
700 ml vištienos sultinio.
Gaminimo eiga:
- Popieriniais rankšluosčiais kruopščiai nusausinkite vištienos šlauneles. Jas supjaustykite 5 centimetrų dydžio kubeliais. Pagardinkite universalių prieskonių mišiniu.
- Įkaitinkite kaitlentę ant vidutinio stiprumo. Į puodą įpilkite aliejaus. Jam įkaitus, sudėkite vištieną ir apkepkite.
- Vištienai parudavus, išimkite ją iš puodo ir atidėkite į šalį. Į puodą suberkite svogūną ir kepkite tol, kol jis taps permatomas, apie 2 minutes. Sudėkite česnaką ir kepkite apie 1 minutę.
- Sudėkite pomidorų padažą ir virkite 2–3 minutes, kol padažas taps tirštas ir burbuliuojantis.
- Suberkite lauro lapus, raudonėlį, alyvuoges, bulves, morkas ir vištienos sultinį. Mišinį užvirinkite.
- Įdėkite vištieną atgal į puodą. Sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir virkite 40–50 minučių, kol vištiena iškeps.
- Nukelkite troškinį nuo ugnies, paragaukite ir pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Prieš patiekdami išimkite lauro lapus.
Skanaus!