Krapų atsargos žiemai. Kaip jas paruošti?

Žinoti.lt nuotrauka. Žinoti.lt nuotrauka.

Krapai – vieni populiariausių prieskoninių augalų, kuriais galima paskaninti įvairius patiekalus. Šios prieskoninės žolelės yra sodriai žalios spalvos ir pasižymi itin intensyviu aromatu. Mes jums papasakosime, kaip laikyti krapus, kad šiomis šviežiomis žolelėmis galėtumėte mėgautis kiek įmanoma ilgiau.

Išbandykite šią paprastą gudrybę, ir šviežiais krapais galėsite mėgautis net iki 3 mėnesių.

Kokiomis savybėmis pasižymi krapai?

Krapai yra tikra vitaminų bomba, nes juose yra aromatą suteikiančių eterinių aliejų. Be to, juose yra riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir K. Tuo naudingosios krapų savybės nesibaigia. Krapuose taip pat yra vitaminų C, H ir B, fosforo, kalcio ir geležies. Sodininkai dažnai nė neįtaria, kokie naudingi yra krapai, kurie:

palaiko normalų žarnyno darbą;

mažina cukraus kiekį kraujyje;

gerina šlapimo sistemos veiklą;

saugo nuo laisvųjų radikalų žalos.

Kaip laikyti krapus?

Pirmiausia krapus reikia nuplauti po tekančiu vandeniu, o paskui išdžiovinti. Krapus geriausia naudoti iš karto arba kitą dieną. Jei norite, kad šios prieskoninės žolelės išsilaikytų kuo ilgiau, tiesiog perpjaukite krapus per pusę ir sudėkite į stiklainį. Taip paruoštus krapus šaldytuve galima laikyti maždaug 3 mėnesius. Taip pat galite susmulkinti krapus, suberti  į plastikinį indą ir užšaldyti. Šis metodas turi daug privalumų. Šios prieskoninės žolelės išlaiko natūralią savo spalvą, be to, krapais yra labai paprasta pagardinti įvairius patiekalus. Vis dėlto, labai svarbu nepamiršti likusių krapų grąžinti į šaldiklį.

Dar viena gudrybė

Jei nenorite pjaustyti krapų, juos pasterizuokite. Tai padės juos ilgiau išlaikyti šviežius. Tereikia į verdantį vandenį pamerkti ryšelį krapų ir po to išėmus užpilti šaltu vandeniu. Galiausiai sudėkite žoleles į užsegamus maišelius ir užšaldykite.

(„žinoti.lt“)

Žinoti.lt

Video