Šių gudrybių dėka sandėliuojami svogūnai nesudygs: taip jie išsilaikys daug ilgiau
Svogūnai yra reikalingi maisto gamyboje, juos naudojame ruošdami beveik visus karštuosius patiekalus. Jų neturėtų pritrūkti jokiuose namuose, todėl svarbu juos tinkamai laikyti. Laikomi svogūnai sugenda, kai pradeda dygti, džiūti arba pelyti.
Svogūnus reikia nuimti tinkamu laiku
Pirmoji taisyklė – svogūnų derlių reikia nuimti tinkamu laiku. Svogūnai patys parodys, ar jie jau prinokę. Tuo metu, kai sunoksta, ties lapų apačia esantis kaklelis pradeda plonėti. Svogūnai svyra žemyn ir vysta – tai tikras ženklas, kad jų augimas lysvėje baigiasi. Tuo metu svogūnų papildomai laistyti nebepatariama.
Kai kurie sodininkai rekomenduoja, kad ilgai lyjant lietui, kuris trukdo nokti, dalį svogūnų galvučių reikėtų atkasti – tai pagreitintų nokimą. Ar tai išbandysite, spręsti jums, tačiau rizikuojate išrauti visas svogūno šaknis ir per anksti užbaigti jo augimo sezoną. Svogūnus reikėtų nuimti šiltą ir saulėtą dieną. Nuėmę svogūnų derlių, galite palikti juos džiūti lysvėje, tačiau daug saugiau juos nuimti ir palikti išskleistus džiūti nuo saulės apsaugotoje ir gerai vėdinamoje vietoje. Šiandien siūlome keletą puikių gudrybių, padėsiančių sužinoti, kaip tinkamai laikyti svogūnus, kad jie nepradėtų dygti.
Kaip sustabdyti svogūnų dygimą?
Daugelis žmonių daro klaidą kartu laikydami skirtingas daržoves, pavyzdžiui, bulves, svogūnus, česnakus ir kt. Jei esate vienas iš jų, daugiau to nedarykite! Kai kuriose daržovėse yra etileno, kuris sukelia svogūnų dygimą. Be to, kad svogūnai neturėtų būti laikomi kartu su kitomis daržovėmis, jų taip pat nereikėtų laikyti kartu su vaisiais.
Naudokite popierių arba maišelį
Laikant svogūnus labai svarbus yra popierius, kuris apsaugo juos nuo dygimo. Jei nenorite, kad svogūnai greitai sudygtų, galite juos laikyti suvynioję į laikraštį ar popierinį maišelį. Tačiau nepamirškite, kad visada, kai laikote svogūnus suvynioję į popierių, juos reikia laikyti vėsioje vietoje.
Laikymui taip pat puikiai tinka orui laidus tinklinis maišelis, pakabintas vėdinamoje, nuo kritulių ir šviesos apsaugotoje vietoje.
Nelaikykite svogūnų šaldytuve
Daugelis žmonių daro klaidą laikydami svogūnus šaldytuve. Šios klaidos reikėtų vengti, nes svogūnai šaldytuve greitai sudygsta dėl drėgmės ir kitų maisto produktų skleidžiamų garų.
Venkite plastikinių maišelių
Daugelis žmonių svogūnus iš parduotuvės namo parsineša plastikiniuose maišeliuose ir taip juos laiko. Tačiau plastikiniame maišelyje svogūnai greičiau įkaista, be to, gali pradėti ruduoti, o tai yra idealios sąlygos dygimui. Todėl nusipirkę svogūnus visada turėtumėte išimti juos iš plastikinio maišelio. Be popieriaus, juos taip pat galite suvynioti į medvilninį audeklą arba laikyti orui laidžiuose krepšeliuose vėsioje ir sausoje vietoje.
Šių svogūnų jums užteks iki kito derliaus
Geriausiai išsilaiko iš sėklų užauginti svogūnai. Toks derlius yra šviežiausias ir turi daug energijos. Svogūnų luobelė būna tvirta ir sultinga. Tokie svogūnai daug geriau ištveria laikymo rūsyje sąlygas. Iš sodinukų užaugintas svogūnas, nors ir keliomis savaitėmis ankstyvesnis, taip pat yra senesnis – jis jau buvo praėjusių metų derliaus. Taigi, jei sode turite svogūnų, užaugusių abejais auginimo būdais, žinokite, kad svogūnus iš sodinukų turėtumėte sunaudoti ne vėliau kaip iki gruodžio mėnesio. Svogūnai iš sėklų išsilaikys iki naujo derliaus, jei bus išlaikytos tinkamos laikymo sąlygos.