Maisto kainos tarptautinėje rinkoje rugsėjį smuko
Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) skaičiuojamas maisto kainų indeksas, atspindintis penkių grupių – grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių riebalų ir cukraus – kainų pokyčius pasaulio rinkoje, rugsėjį smuko į žemiausią per tris mėnesius lygį, penktadienį skelbia organizacija.
Maisto kainų indeksas, rugpjūtį, patikslintais duomenimis, siekęs 129,7 punkto, rugsėjį smuko 0,7 proc. iki 128,8 punkto.
Grūdų kainų indeksas mažėjo penktą mėnesį iš eilės ir pasiekė žemiausią nuo 2020 metų rugsėjo lygį. Be kita ko, sumažėjo pasaulinės kviečių kainos ir tai didžiąja dalimi lėmė vangi tarptautinė paklausa ir patvirtintas gausus derlius Rusijoje bei kitose pagrindinėse kviečių auginimo šalyse Europoje ir Šiaurės Amerikoje.
Cukraus kainų indeksas krito 4,1 proc., pasiekęs žemiausią nuo 2021 metų kovo lygį, ir tai visų pirma lėmė didesnė negu tikėtasi cukraus gamyba Brazilijoje.
Augalinio aliejaus kainų indeksas nusileido 1,2 proc., daugiausia dėl mažesnių palmių ir sojų aliejaus kainų, kurios atsvėrė saulėgrąžų ir rapsų aliejaus kainų padidėjimą.
Pieno produktų kainų indeksas sumažėjo 2,6 proc. ir smuko trečią mėnesį iš eilės. Sviesto kainos krito 7 proc., nugriebto pieno miltelių – 4,3 proc., o nenugriebto pieno miltelių – 3,1 procento.
Tuo tarpu mėsos kainų indeksas padidėjo 0,7 proc. ir pasiekė naują rekordą, kurį lėmė didesnės pasaulinės galvijienos ir avienos kainos.
FAO maisto kainų indeksas atspindi kainų pokyčius tarptautinėje rinkoje, bet jie tik iš dalies paveikia kainas parduotuvėse, o ir tam, kad šis poveikis būtų juntamas, gali praeiti nemažai laiko, priklauso nuo prekybininkų sąžiningo konkuravimo bei administracinio kainų reguliavimo taikymo.
