NMA tęsia vystomojo bendradarbiavimo projektą Sakartvele

Su Sakartvelo kolegomis. NMA nuotr. Su Sakartvelo kolegomis. NMA nuotr.

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) toliau įgyvendina Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos programos projektą „Moldovos ir Sakartvelo žemės ūkis ir kaimo plėtra – administracinių ir institucinių gebėjimų stiprinimas eurointegracijos srityje“ – antroji šio projekto dalis įgyvendinama Sakartvele. Projekte numatytos šešios NMA ekspertų misijos Tbilisyje (Sakartvelas). Misijų metu bus keičiamasi patirtimi Sakartvelui aktualiomis temomis, daugiausiai dėmesio skiriant žemės ūkio ir kaimo plėtros sektoriuje veikiančių institucijų administracinių gebėjimų stiprinimui pagal ES reikalavimus.

Projekto partneriai – Sakartvelo Aplinkos ir žemės ūkio ministerija (AŽŪM) ir Kaimo plėtros agentūra (KPA), kuri atlieka mokėjimo agentūros funkcijas.

2023 m. Sakartvelui suteiktas Europos Sąjungos  (ES) kandidatės statusas, tad šaliai aktualu suderinti šalies teisės aktus su ES teise. Sakartvelas siekia pasinaudoti galimybe perimti Lietuvos stojimo į ES patirtį ir pasiekimus, tobulinant žemės ūkio ir kaimo plėtros sektoriuje veikiančių institucijų veiklą.

Pirmoji NMA ekspertų misija Tbilisyje įvyko balandžio mėnesį, buvo organizuotas AŽŪM viceministro, KPA ir NMA vadovų susitikimas. Pirmosios misijos metu NMA ekspertai AŽŪM ir KPA atstovus supažindino su ES teisės aktais, reglamentuojančiais bendro žemės ūkio produktų rinkų organizavimo nuostatas, pristatė Kaimo plėtros programos Leader priemonės administravimo ir kontrolės reikalavimus, pasidalino praktiniais patarimais ir įžvalgomis. Antroji NMA ekspertų misija vyks gegužės mėnesį, o šių metų rudenį pagal projektą numatomas abiejų Sakartvelo institucijų (AŽŪM ir KPA) 7 atstovų delegacijos pažintinis mokomasis vizitas Lietuvoje.

NMA

Video