Rūkytuose šprotuose iš Lietuvos nustatyti pavojingi patogeniniai organizmai

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr. Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešė, kad rūkytuose šprotuose iš Lietuvos nustatyti patogeniniai organizmai, o konkrečiai bakterija Listeria monocytogenes, galinti sukelti infekcinę listeriozę.

Nurodoma, kad rūkytų šprotų gamintojai yra UAB "Pro industrija" ir UAB "Ostsee Fish Kretinga".

Pačios įmonės šios informacijos nekomentuoja.

Listeriozė pastaraisiais metais pripažinta svarbia visuomenės sveikatos problema daugelyje pasaulio šalių. Infekcija labiausiai pavojinga nėščioms moterims, naujagimiams ir suaugusiems asmenis su imunodeficitu.

Ligą sukelia Listeria monocytogenes rūšies bakterijos, pasireiškianti meningitu, meningoencefalitu, sepsiu, rečiau endokarditu ar konjunktyvitu.

Video