Anksčiau kalendros į skilandžius dėjo, dabar ... į kiaušinienę

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr. "Canva" nuotr.

Vieni kalendras myli, kiti – ne. Vieni jas sėja dėl bičių, mat kvapas bites pritraukia, kiti dėl grožio, o treti naudoja mėsos, žuvies patiekaluose, geria arbatą, pasirodo, net desertams tinka. „Bet skaniausia su kalendra, tai kiaušinienė“, - sako man Daivutė iš Šeštokų. Tikina, kad tai mėgstamas jos prieskonis: tiek žalias, tiek sėklos.

Daržininkės kalendrų darže pasisėja, mat jų grūdelius deda marinuodamos, raugdamos daržoves: agurkus, pomidorus, cukinijas. Deda jų ir į mišraines, kurias ruošia žiemai.

Galima ir miltelių pasigaminti. Tereikia kavamale sumalti išdžiovintus grūdelius. Tokie milteliai tiks viskam: padažams, užtepėlėms, mėsytei marinuoti, žuvies patiekalams, košėms ir net saldiems patiekalams. 

Daivutė sako, kad nereiktų bijoti kalendros grūdelius ar miltelius  maišyti su kitais prieskoniais: ji puikiai dera su praktiškai visais prieskoniais.

Kalendros ir kvapas, ir skonis – geras ypač tinka gardinti vytinamai ir rūkomai mėsai, žuviai. „Močiutės kalendros drobiniuose maišeliuose visad palubėje pasikabinę turėdavo, į skilandžius dėdavo“, - primena man Daiva. 

Tiesa, šiemet kai kur dar žalios sėklytės, dar nesunokę, kai kur kalendra dabar žydi. „Kitas jau aprinkau“, - sako Gitana iš Šeštokų. Pataria, surinktas sėklytes paskleisti ir padžiovinti, nes jei į dėžutę drėgnas supilsime, tai, tikėtina, kad nebus gerai – supelis. „Akimirksniu supelis“, - tikina Gitana. Atkreipia dėmesį, kad jei jau žalokas kalendras tenka nusirauti, tai geriau jau ilgiau džiovinti, kartais tam prireikia net ne vieno mėnesio. 

Ji pati savo kalendrų palieka ir žiemai, puikiausiai peržiemoja, pavasarį vėl pridygsta, dargi anksčiau pražysta, didesnės, gražesnės užauga, o ir žiedų daug, ir sėklų būna per akis. „Jei šiltnamyje paliksite, dar anksčiau lapelių turėsite“, - patikina ji.

 Daiva sako, jog dievina kalendras. Ypač patinka žali, jauni lapeliai. Tik sako, nereikia persistengti ir daug jų nekrauti į patiekalus, kad ir į tą pačią kiaušinienę, per daug – negerai, nebus skanu. „Reikia labai nedaug, atsargiai“, - pataria pašnekovė.  Patikina, kad ir ji nesistengia visų išrauti, tad anksti pavasarį jau turi žalumynų, o ir gražu, kai jų daug priauga. „Dar ir dėl grožio auginu“, - tarsteli ji. 

Gitana sako, kad ji draugei grūdelių kalendros duoda, tai ši duonos su kalendra prikepanti: nepaprastai skanu.  „O vakarais labai gerai gerti kalendrų arbatą. Jei kamuoja skrandžio sutrikimai, kyla rūgštys. Kalendra mažina cholesterolio lygį kraujyje. Moterims labai tinka. Netgi mažina nerimą ir stresą“, - paaiškina ji. 

Hidrolatų gamintojos sako, kad iš kalendrų gaunasi stiprus hidrolatas ir net eterinio aliejaus šiek tiek pavyksta išgauti. 

Video