Nepakartojamo skonio medaus tortas

Žinoti.lt nuotrauka. Žinoti.lt nuotrauka.

Šis medaus tortas tikrai nepaliks abejingų. Nustebsite, kokį konditerinį šedevrą galite sukurti tiesiog savo virtuvėje.

Nors reikės šiek tiek pasistengti, tačiau šis tortas tikrai to vertas!

Jums reikės:

Tešlai:

180 g sviesto

100 g granuliuoto cukraus

180 g medaus

1/4 arb. š. druskos

1 arb. š. kepimo sodos

4 kiaušinių

300 g kvietinių miltų

Kremui:

1,4 kg 20% grietinės

200 g granuliuoto cukraus

Vanilinio cukraus

Karameliniam glajui:

150 g granuliuoto cukraus

50 ml vandens

150 g plaktos grietinėlės

50 g sviesto

1/2 arb. š. druskos

Vanilinio cukraus

6 g želatinos

40 ml vandens arba 50 ml 10 proc. riebumo grietinėlės

Kaip gaminti?

Į puodą įdėkite sviesto. Pabarstykite cukrumi ir įberkite druskos. Pastatykite puodą ant viryklės. Maišydami virkite ant vidutinės ugnies, kol ingredientai visiškai ištirps. Įberkite sodos ir toliau maišykite, kol susidarys kreminė konsistencija. Truputį sumažinkite ugnį ir maišykite, kol masė įgaus gintarinį atspalvį.

Išjunkite ugnį ir leiskite mišiniui atvėsti 10-15 minučių. Įmuškite kiaušinius ir išplakite šluotele. Į mišinį įsijokite 250 g miltų.

Išmaišykite šluotele iki vientisos masės, jei reikia, po truputį suberkite likusius 50 g miltų ir patikrinkite konsistenciją. Ant kepimo popieriaus nubrėžkite 23 cm skersmens apskritimą.

Apverskite popierių į kitą pusę ir padėkite ant kepimo skardos. Supilkite tešlą ant popieriaus ir suformuokite apskritimą pagal iš anksto nupieštą formą. Likusią tešlą supilkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

Lakštą dėkite į iki 170°C įkaitintą orkaitę (pasirinkite kaitinimą iš viršaus/apačios). Kepkite maždaug 17 minučių. Išimkite iš kepimo skardos ir nuimkite kepimo popierių. Tešlos kaštą supjaustykite 1 cm storio gabalėliais. Kepimo skardą su nupieštu apskritimu pašaukite į orkaitę.

Kepkite 10 minučių 170°C temperatūroje. Nupjaukite tešlos kraštus ir sutrinkite blenderiu. Į dubenį su grietinėle suberkite cukrų ir vanilinį cukrų. Plakite mikseriu, kol cukrus ištirps. Torto formos kraštus uždenkite folija.

Ant tešlos uždėkite du kaušelius kremo ir tolygiai paskirstykite (150 g kremo pasilikite kraštams aptepti). Pabarstykite tešlos kubeliais ir užpilkite kremu. Šį procesą pakartokite tris kartus. Uždenkite maistine folija ir palikite kambario temperatūroje 30-40 minučių. Padėkite torto formą į šaldytuvą 6-8 valandoms (geriausia – nakčiai).

Į keptuvę supilkite cukrų ir užpilkite vandeniu. Virkite ant stiprios ugnies, kol cukrus ištirps (nemaišykite). Į puodą supilkite grietinėlę ir pakaitinkite.

Kai sirupas įgaus gintaro spalvą, išjunkite ugnį, supilkite karštą grietinėlę ir gerai išmaišykite.

Po minutės įjunkite ugnį, suberkite vanilinį cukrų, druską, sviestą ir maišykite, kol visi ingredientai susijungs. Per sietelį perkoškite sirupą į puodą. Želatiną ištirpinkite karštoje grietinėlėje, supilkite  į karamelę ir gerai išmaišykite šluotele. Karamelę užpilkite ant pyrago viršaus ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.

Praėjus šiam laikui, nuimkite torto  kraštus, užtepkite 150 g kremo. Galiausiai aptepkite tešlos trupiniais. Iš likučių ir graikinių riešutų galima paruošti dar vieną nuostabaus skonio desertą.

Jums reikės:

50-70 grietinėlės

Tešlos trupinių

Graikinių riešutų

1 valg. š. karamelės masės

Kaip gaminti?

Riešutus susmulkinkite trintuvu ir suberkite į dubenį su trupiniais. Įpilkite grietinėlės ir šaukštu išmaišykite. Padalinkite masę į 8 lygias dalis. Rankomis formuokite  vienodo dydžio rutuliukus. Įdėkite į šaldiklį 10 minučių. Pabarstykite trupiniais ir patiekite. Paruoškite arbatą.

Jums reikės:

aviečių

aronijų

mėtų

šermukšnių

citrinos

Kaip gaminti?

Į arbatinuką suberkite avietes ir citrinos griežinėlius. Suberkite mėtas ir aronijas. Citrinų sultis su sutrintais šermukšniais perkoškite per sietelį. Užpilkite verdančiu vandeniu.

Palikite pastovėti. Galite patiekti su medaus pyragu.

Skanaus!

(„zinoti.lt“)

Žinoti.lt

Video