Lietuvos ūkis įvertintas tarptautiniu „Slow Food Farm“ ženklu

Tuomų ūkio nuotr. Tuomų ūkio nuotr.

Lietuvoje vis garsiau kalbama apie tvarią žemdirbystę ir atsakingą maisto gamybą, tačiau ne kiekvienas ūkis gali pasigirti tarptautiniu įvertinimu. Vienas iš Lietuvos avių augintojų asociacijos narių ūkių – Tuomų ūkis iš Ukmergės rajono, Medinų kaimo, tapo vienu iš pirmųjų šalyje, kuriam suteiktas „Slow Food Farm“ ženklas – pasaulinis pripažinimas ūkiams, dirbantiems pagal gero, švaraus ir teisingo maisto principus.

Tai ne tik sertifikatas ar graži etiketė. Tai ženklas, patvirtinantis, kad ūkyje užaugintas maistas atitinka aukščiausius tvarumo, natūralumo ir etiško ūkininkavimo standartus.

„Šis įvertinimas mums – ypatingai svarbus. Jis patvirtina, kad mūsų kasdieniai sprendimai yra prasmingi ir pastebėti. Dirbame su meile ir pagarba gyvūnams bei žemei, o dabar tai įvertinta tarptautiniu mastu“, – sako ūkio šeimininkai.

Kas yra „Slow Food“?

„Slow Food“ – tai Italijoje gimęs tarptautinis judėjimas, šiandien veikiantis daugiau nei 160 šalių. Jo centrinė būstinė įsikūrusi Bra mieste, kur priimami svarbiausi sprendimai ir sertifikuojami ūkiai bei maisto produktai.

Judėjimas siekia išsaugoti kulinarinį paveldą, skatinti tvarią maisto gamybą, saugoti aplinką ir ginti teisingą maisto sistemą. „Slow Food“ filosofija paremta trimis kertiniais principais:

Geras maistas (GOOD)

Maistas turi būti skanus, natūralus ir kokybiškas. Ūkyje tam skiriamas ypatingas dėmesys – gyvūnai šeriami natūraliai, produktai gaminami be skubos, naudojant šviežias, vietines žaliavas. Puoselėjamos kulinarinės tradicijos ir tikras autentiškas skonis.

Švarus maistas (CLEAN)

Maistas turi būti užaugintas pagarboje aplinkai, be chemikalų, GMO ir perteklinio išteklių naudojimo. Mūsų ūkis dirba taip, kad žemė būtų sveika ir ateities kartoms: tausojamas dirvožemis, nenaudojami pesticidai, taikomi draugiški aplinkai metodai.

Teisingas maistas (FAIR)

Teisingumas – tai pagarba žmonėms ir bendruomenei. Ūkyje vertinamas skaidrumas, sąžiningas atlygis, atsakomybė už maisto kokybę ir jo prieinamumą vartotojams.

Kaip suteikiamas „Slow Food Farm“ ženklas?

Šį ženklą suteikia Slow Food International komitetas Italijoje. Procesas vyksta dviem etapais:

1.Nacionalinis vertinimas Lietuvoje. „Slow Food“ bendruomenės atstovai įvertina: ūkio veiklą, tvarumo principus, gyvūnų gerovę, naudojamas technologijas, produkcijos kokybę.

2. Tarptautinis patvirtinimas Italijoje. Dokumentai ir vertinimai išsiunčiami į Bra centrą, kur priimamas galutinis sprendimas. Jei reikia, atskiri produktai vertinami ir jutiminėse („sensory“) laboratorijose Italijoje arba kitose akredituotose Europos vietose.

Tik įvykdžius visus reikalavimus suteikiamas „Slow Food Farm“ ženklas – unikalus kokybės ir pasitikėjimo įrodymas.

Kodėl tai svarbu Lietuvai?

Lietuvos maisto kultūroje vis labiau vertinamos vietinės, tvariai gaminamos žaliavos. Tarptautinis „Slow Food Farm“ ženklas – tai: Lietuvos ūkininkų kokybės įrodymas užsienio rinkoms, vartotojams patikimumo garantija, šalies tvaraus ūkininkavimo įvaizdžio stiprinimas, paskatinimas kitiems ūkiams judėti tvarumo link.

Žemės ūkio rūmai

Video