Lietuvos kulinarinis turizmas pristatytas tarptautiniame BASCIL projekte
Lietuva buvo matoma tarptautinėje kulinarinio turizmo bendruomenėje – Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) atstovai dalyvavo BASCIL (Boosting Agro-food Sustainability through Culinary and Innovation Links) projekto tarptautinėje konferencijoje, kur susitiko ekspertai, tyrėjai ir gastronominio turizmo kūrėjai iš visos Europos.
Konferencijoje pranešimą skaitė LKTA tarybos pirmininkė Lina Noreikaitė–Rimkienė, kuri pristatė Lietuvos kulinarinio ir gastronominio turizmo potencialą, augančias tendencijas bei europiniame kontekste išskirtinius Lietuvos stiprybių pavyzdžius.
„Tai buvo puiki proga pristatyti Lietuvos patirtį Europai – nuo tradicinių receptų, išlaikiusių šimtmečių istoriją, iki vietos produktų kelio ir jų integravimo į modernias gastronomines patirtis. Kartu tai galimybė mokytis iš kitų šalių, kurios kulinarinį turizmą sėkmingai pavertė regionų konkurenciniu pranašumu“, – sakė Lina Noreikaitė–Rimkienė.
Konferencijoje diskutuota apie tvarumo kriterijus kulinariniame turizme, vietos produktų įtaką regionų ekonomikai, inovacijų svarbą tradicinių receptų interpretavimui, bendradarbiavimo tinklų kūrimą tarp ūkininkų, maisto gamintojų ir turizmo paslaugų teikėjų.
Dr. Agnė Vaitkuvienė: „Lietuva turi viską, kad taptų kulinarinio turizmo lydere Baltijos regione“
Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė dr. Agnė Vaitkuvienė, vertindama konferencijos rezultatus, pabrėžė, jog BASCIL projektas suteikia unikalią galimybę į Lietuvos gastronominį turizmą pažvelgti tarptautiniu mastu: „Lietuva turi stiprų kulinarinį paveldą, natūralius produktus, profesionalius gamintojus ir autentiškas kaimo turizmo sodybas. Tai – keturi kertiniai elementai, kurie, tinkamai sujungti, gali padaryti mūsų šalį viena patraukliausių kulinarinio turizmo krypčių Baltijos regione. Dalyvavimas BASCIL projekte padeda mums sustiprinti šį kelią, semtis europinės patirties ir kurti aukštesnės pridėtinės vertės paslaugas kaimo vietovėse.“
Naujos įžvalgos grįžta į Lietuvą
Po konferencijos Lietuvos kaimo turizmo asociacijos atstovai parsivežė praktinių idėjų: kaip kurti gastronominius maršrutus kaimo vietovėse; kaip įtraukti vietos ūkininkus ir gamintojus į turizmo produktų kūrimą; kaip stiprinti kulinarinio paveldo atpažįstamumą Europoje; kaip tradiciniai receptai gali tapti modernių turizmo paslaugų pagrindu; kaip kulinarinis turizmas gali prisidėti prie regionų ekonominio gyvybingumo.
Dalyvavimas tarptautinėje BASCIL konferencijoje yra svarus žingsnis siekiant dar labiau išvystyti kulinarinį turizmą Lietuvos kaimo turizmo sodybose ir įtraukti vietos bendruomenes į tvarią, aukštos kokybės gastronominių patirčių plėtrą.