JK apribojo gyvūninių produktų ir gyvūnų eksportą iš Vokietijos – tai palies ir Lietuvos gamintojus
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad šių metų sausio 10 d. Brandenburge, Vokietijoje, esančiame ūkyje patvirtinus snukio ir nagų ligos (SNL) protrūkį Jungtinė Karalystė (JK) pritaikė tam tikrus apribojimus komercinei prekybai gyvūninės kilmės maisto produktais ir gyvūnais iš visos Vokietijos teritorijos.
VMVT atkreipia dėmesį, kad šie apribojimai galioja ir tiems gaminiams, kurie pagaminti Lietuvoje, o jų žaliavos kilusios iš Vokietijos.
Nuo sausio 13 dienos į Jungtinę Karalystę draudžiama iš Vokietijos eksportuoti gyvūnus ir produktus:
gyvus kanopinius gyvūnus (atrajojus ir kiaules), įskaitant ir nenaminius, laukinius medžiojamuosius gyvūnus bei jų genetinės medžiagos produktus;
šviežią kanopinių gyvūnų mėsą;
kanopinių gyvūnų produktus, kuriems nebuvo taikomas specialus apdorojimas (t. y. produkto vidaus temperatūra apdorojant siekia ne mažiau kaip 70 °C ir trukmė ne trumpiau kaip 30 min.) arba apdorojimas aukštesnėje temperatūroje (įskaitant laukinius medžiojamuosius gyvūnus);
pieną, priešpienį ir jų produktus, nebent jie buvo apdoroti pagal Reglamento (ES) 2010/605 4 straipsnio reikalavimus:
sterilizuojant, kai pasiekiama trijų arba didesnė F0 vertė;
esant ultra aukštai temperatūrai (angl. UHT), tinkamą laiką laikant ne mažesnėje kaip 135 °C;
trumpalaikiu pasterizavimu esant aukštai temperatūrai (angl. HTST), kai pienas, kurio pH vertė lygi arba didesnė nei 7,0, du kartus po 15 sekundžių apdorojamas esant 72 °C temperatūrai ir iš karto po terminio apdorojimo, jei taikytina, tikrinama reakcija į šarminės fosfatazės tyrimą yra neigiama
arba pasiekiant minėto Reglamento i punkte nurodytam pasterizavimo poveikiui lygiavertį poveikį, kai iš karto po terminio apdorojimo, jei taikytina, tikrinama reakcija į šarminės fosfatazės tyrimą yra neigiama;
- taikant HTST, jei pieno pH vertė mažesnė nei 7,0
- arba taikant HTST kartu su kitu fiziniu apdorojimu:
- bent vienai valandai sumažinant pH vertę žemiau 6
- arba papildomai termiškai apdorojant, kai temperatūra 72 °C ar didesnė ir išdžiovinant;
šalutinius gyvūninius produktus, nebent jie būtų apdoroti taip, kad būtų veiksmingai sumažinta SNL rizika.
Atnaujinta: Jungtinė Karalystė sausio 16 d. pritaikė apribojimus asmeniniu bagažu įvežamiems gyvūniniams produktams
JK kompetentinga institucija pritaikė apribojimus ir šviežios mėsos bei mėsos produktų, taip pat pieno ir pieno produktų, priešpienio ir priešpienio produktų bei tam tikrų šalutinių gyvūninių produktų ir sudėtinių produktų importui iš visų Europos Sąjungos valstybių. Šių produktų įsivežimas iš Vokietijos uždraustas, o iš kitų ES valstybių leidžiama į JK įsivežti tik tais atvejais, jeigu atitiks šiuos reikalavimus:
buvo pagaminti ir supakuoti pagal ES komercinius standartus ir sveria ne daugiau kaip 2 kg vienam asmeniui;
yra paženklinti identifikavimo arba sveikatos ženklu (arba komerciniu ženklu, jei tai šalutinis gyvūninis produktas), įrodančiu, kad produktas pagamintas komerciniais tikslais.
Gyvūninių produktų eksportas į kitas šalis
VMVT kviečia eksportuotojus atkreipti dėmesį, kad apribojimai dėl SNL taikomi ir kitose ne ES šalyse importuotojose, todėl prieš naudojant vokiškas žaliavas savo produktų gamybai ar prieš eksportuojant vokiškus produktus būtina įvertinti importuojančios šalies veterinarijos sertifikatų reikalavimus.