Kaip paprastais kasdieniais įpročiais užtikrinti maisto saugą ir higieną namuose?

Vanduo. VMVT nuotr. Vanduo. VMVT nuotr.

Rudens ir žiemos mėnesiais, ilgėjant tamsiajam paros laikui ir orams vėstant, daugiau laiko praleidžiame namuose. Ilgesnis buvimas uždarose patalpose didina ne tik peršalimo ligas sukeliančių virusų plitimo riziką – daugiau sąlygų užsikrėsti per maistą plintančioms ligoms. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena, kaip svarbu pasirūpinti higiena virtuvėje, kad išvengtume nemalonios savijautos ir didesnių sveikatos sutrikimų ir kodėl reikia nepamiršti kruopščiai plauti rankų, palaikyti tvarką maisto ruošimo vietoje bei maistą laikyti tinkamoje temperatūroje. 

Rankų higiena –  paprasta, bet labai svarbi taisyklė 

Rankų plovimasis su muilu ir šiltu vandeniu – paprastas, bet veiksmingas būdas apsisaugoti nuo per maistą plintančių ligų. Plauti rankas būtina: grįžus iš lauko ar apsilankius prekybos centre, prieš gaminant maistą (po sąlyčio su žalia mėsa, žuvimi, kiaušiniais), prieš valgant, paglosčius gyvūną, po šiukšlių tvarkymo, po tualeto – taip užkertamas kelias kryžminei taršai. 

Jei nėra galimybės nusiplauti rankų su muilu ir vandeniu, rekomenduojama naudoti rankoms skirtą dezinfekcinį skystį – jis taip pat efektyviai naikina virusus ir bakterijas.  

Nuo vien tik vandeniu nuplautų rankų nepasišalins visi nešvarumai, virusai, bakterijos, todėl, jei higiena nėra tinkama, rizika užteršti maistą išauga.  

Kaip namų virtuvėje išvengti kryžminės taršos 

VMVT specialistai atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje per maistą plintančiomis ligomis dažniausiai susergama namų ūkiuose. Viena iš svarbiausių priežasčių, jog gaminant maistą nepakankamai laikomasi tinkamos ir kruopščios higienos.   

Labai svarbi prevencijos priemonė – kryžminės taršos vengimas virtuvėje.  

  • Visada plaukite ir valykite virtuvės įrankius, įrangą, maisto tvarkymo paviršius ir priemones, kurias naudojate maistui ruošti.  
  • Termiškai neapdorotus produktus, pavyzdžiui, žalią mėsą ar paukštieną laikykite atskirai nuo termiškai apdorotų produktų. Atšildydami mėsą laikykite ją  atskirai nuo kitų produktų, kad susidaręs skystis nepatektų ant šalia esančių maisto produktų.  
  • Skirtingų rūšių produktai neturi liestis nei ruošiant maistą, nei šaldytuve. Pavyzdžiui, šalia laikant žuvį ir daržoves kyla didelė bakterijų migracijos rizika. Žaliai mėsai, žuviai ir daržovėms naudokite atskiras pjaustymo lenteles ir skirtingus peilius. 

Gamindami maistą laikykitės reikiamo temperatūros režimo:  šiluma turi pasiekti ne mažesnę kaip +75°C.  

Maisto produktus laikykite ir vartokite laikydamiesi gamintojo nurodymų: svarbu atkreipti dėmesį į produktų laikymo sąlygas (pvz., temperatūrą,  tinkamumo vartoti trukmę). Nepalikite pagaminto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas.  

Prieš vartodami kruopščiai nuplaukite daržoves, vaisius ar uogas, o maistui gaminti naudokite geriamąjį vandenį.   

Laikantis šių paprastų, bet veiksmingų taisyklių, galima apsisaugoti nuo per maistą plintančių ligų ir ramiai mėgautis saugiais valgiais. 

VMVT

Video