VMVT įvardijo reikalavimus, jei namuose maistą gaminate ne tik sau

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr. Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad kiekvienas, gaminantis maistą pardavimui, net jei jis ruošiamas mažais kiekiais ir namų virtuvėje, turi laikytis higienos normų ir kitų teisės aktų reikalavimų ir įregistruoti šią veiklą VMVT. 

Supaprastinta tvarka, leidžianti fiziniams asmenimis legaliai prekiauti nedideliais kiekiais gyvenamosios paskirties patalpose pagamintu maistu, galioja jau kelerius metus, tačiau patikrinimų metu vis dar nustatoma atvejų, kai veikla būna neregistruota VMVT.

VMVT Priežiūros departamento Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus inspektoriams patikrinus paruoštus namų virtuvėje gaminius, reklamuojamus vartotojams socialiniuose tinkluose, fiksuota, kad buvo gaminama namuose, bet šiai veiklai dar nebuvo gautas privalomas VMVT leidimas. Inspektoriai įvertino tai, kad asmuo dirbo švariai ir tvarkingai, todėl laukia, kol reikalingi formalumai bus netrukus sutvarkyti, ir veikla galės būti tęsiama. Šis pavyzdys dar kartą primena, kad maisto gamyba namuose ir jo tiekimas vartotojams net ir nedidele apimtimi turi būti registruota VMVT – gamintojai turi laikytis teisės aktuose nustatytų privalomų reikalavimų.

Teisės aktai leidžia fiziniams asmenims gaminti maistą namų sąlygomis ir jį tiekti galutiniams vartotojams, tačiau tokia veikla gali būti vykdoma tik užsiregistravus VMVT ir laikantis maisto tvarkymo reikalavimų. Namų virtuvė nėra prilyginama profesionalioms maisto gamybos patalpoms, todėl gaminamai produkcijai yra nustatyti tam tikri ribojimai. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2019 m. rugsėjo 4 d. įsakymu Nr. B1-649 patvirtintais reikalavimais apibrėžta, kokius maisto produktus ir kokiais kiekiais galima gaminti namų virtuvėje pardavimui.

VMVT specialistai paaiškina, kad norintys gaminti maistą namuose ir tiekti jį tiesiogiai galutiniams vartotojams gali pasirinkti vieną iš veiklų: 10.72.MK Kepyklos veikla ir miltinių produktų gamyba mažais kiekiais arba 10.85.0.GMK Paruoštų valgių ir patiekalų gamyba mažais kiekiais. Ketinantiems prekiauti pagamintais gaminiais savo internetinėse parduotuvėse prašyme registruoti maisto tvarkymo subjektą būtina nurodyti papildomą ūkinės komercinės veiklos kodą: 47.91 – užsakomasis pardavimas paštu arba internetu. Veiklos registracijos numerio pateikimas internete leidžia pirkėjams aiškiai matyti, kad gaminiai yra ruošiami legaliai.

VMVT skatina visus planuojančius gaminti maistą namuose ir vėliau jį parduoti pirmiausia pasirūpinti veiklos registracija ir daugiau pasidomėti galiojančiais reikalavimais.

VMVT

Video