Molėtuose neskelbto vizito metu K. Navickas davė pažadą (VIDEO)

Antradienį, viešėdamas Molėtuose, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas patikino, kad žalio dyzelino akcizo klausimą galima išspręsti ir vyriausybės sprendimu. Tačiau tai esą priklausys nuo teisininkų išaiškinimo.

K. Navicko vizitas Molėtuose nebuvo skelbtas viešai. Ministro darbotvarkėje šis vizitas sausio 16 d. nebuvo numatytas.

Po susitikimo informaciją išplatino tik Molėtų rajono savivaldybė, pranešusi, kad ministras K. Navickas kartu su viceministru Vytautu Abukausku susitiko su Mokėtų ūkininkų sąjungos valdyba.

"Po susitikimo su premjere, kur matome bent jau tas išgrynintas problemas, tai jos yra kelios. Yra žalio dyzelio akcizas. Yra pievos atstatymas pagal daugiametes pievas ir ganyklas deklaravimo priemonę. Bet daug jautresnis, nežinau kaip pas jus, yra tas, kur saugomų teritorijų tarnyba išsiuntė. Bent jau tas yra visuose pokalbiuose aštresnis. Ir durpžemiai", – susitikimą su keliolika ūkininkų pradėjo K. Navickas.

Ministro teigimu, šią savaitę ir paaiškės, kada bus galima priimti sprendimą, kurį neformaliai, kaip galima susidaryti įspūdį iš ministro žodžių, tiek ministras, teik premjerė tarsi jau priėmė.

"Tai dėl žalio dyzelino, tai premjerės pažadas yra. Bus peržiūrėta. Ir greičiausiai ta tvarka atsistatys į tą pačią, kaip ir buvo. Aš negaliu dabar teigti, nes nėra nei konkretaus pasiūlymo, nei nieko. Bet bent jau aiškumo... aiškumas turėtų būti šioj savaitėj", – patikino K. Navickas.

Ministras aiškino, kad nepalankūs ribojimai atsirado dėl Aplinkos ministerijos siūlymų. Iš ministro prakalbos taip pat aišku, kad sugrąžinti ankstesnę tvarką pakaktų ir vyriausybės nutarimo. Esą viskas priklausys nuo teisininkų išaiškinimo. Jeigu teisininkai pasakys, kad būtina keisti įstatymą, klausimo sprendimas bus atidėtas iki pavasario.

Ūkininkai ministrui sakė, kad didelę sumaištį žemdirbiams kelia įsipareigojimas atkurti jau suartas daugiametes pievas, pieno krizė Lietuvoje, didesnės naftos dujų kainos, nei kaimyninėse valstybėse bei akcizinio kuro naudojimo tvarka.

Kalbėta ir apie saugomų teritorijų ir apsaugos zonų problemas, tręšiamųjų produktų žurnalo pildymą, aptarti kiti ūkininkams tenkantys iššūkiai.

K. Navickas taip pat pranešė, kad ministerija pasiūlė Europos Komisijai (EK) vandens apsaugos juostas prie paviršinių vandens telkinių laikyti atkuriamomis pievomis. Tikimasi, kad tai leis sumažinti reikalingų atkurti pievų plotus.

Įgėlė grūdininkams

K. Navickas per pokalbį įgėlė ir grūdininkams, esą Lietuvos grūdų augintojų asociacija kalba „ir jūsų vardu“, bet teiginiai apie daugiametes pievas ne visiškai teisingi.

„Tas, kas deklaruoja metai iš metų, puikiai žinot, kad 2018 metais buvo daugiamečių žolynų kodas, jis buvo panaikintas. Tie, kurie deklaravo daugiau nei penkerius metus, jie toliau pagal tą kodą (GPŽ) negalėjo toliau tęsti (...) Reikia turėti minty, kad tai buvo 2018 metai. Ir dabar tie patys "valstiečiai" važiuoja į Briuselį, į Komisiją, bandydami pasakyti, kad mes kažkokią klaidą padarėme (...) Jie dabar nuvažiavo į Briuselį ir padarė šou, bandydami užstumti mum, kad tai mūsų klaida. Jų pačių klaida. Ne klaida. Ten nėra iš tikrųjų klaidos", – teigė K. Navickas.

Filmuota susitikimo medžiaga pasirodė socialiniame tinkle „Facebook“. Ja pasidalino ūkininkas Vitalijus Šaveliovas.

Video