Panevėžio rajono ūkininko nuo žemės nuomos mokesčio neatleis

Panevėžio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Zita Bakanienė Raimondos Mikučionytės ( Panevėžio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Zita Bakanienė Raimondos Mikučionytės ("Jūsų Panevėžys" nuotr.)

Panevėžio rajono savivaldybės tarybai pateiktas sprendimo projektas, kuriuo nuspręsta neatleisti ūkininko nuo valstybinės žemės nuomos mokesčio už 2023 metus. Sprendimas bus priimtas gruodžio 20 dieną Tarybos posėdyje.

Pateikė prašymą

Ūkininkas P. K. (duomenys neskelbiami), žemę – 300,5507 ha – nuomojasi Krekenavos ir Ramygalos seniūnijų teritorijose. Jis Panevėžio rajono savivaldybei spalio 26 dieną pateikė prašymą atleisti nuo valstybinės žemės nuomos mokesčio, kurio sumai 3714,37 euro.

Prašyme ūkininkas nurodo, kad nukentėjo nuo sausros augalų vegetacijos laikotarpiu ir nuo rugpjūčio 7 d. praūžusios stiprios liūties su stambia kruša.

Prašymą parašė tik vienas ūkininkas

Panevėžio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Aldona Čiegytė paaiškino, kodėl siūloma ūkininko neatleisti nuo žemės nuomos mokesčio.

„Svarstant šį klausimą komitetuose ir buvo priimtas sprendimas, neatleisti ūkininko nuo žemės nuomos mokesčio. Buvo atsižvelgta į tai, kad visi žemdirbiai nukentėjo nuo šių metų sausros, o dalis nukentėjo dar ir nuo stiprios liūties, todėl ir siūloma išimčių nedaryti. Jeigu sumokėta bus vienam, tai atleisti nuo mokesčių turėtume ir kitus. Beje, toks prašymas – atleisti nuo žemės nuomos mokesčio – gautas iš vienintelio ūkininko“, – kalbėjo A. Čiegytė ir mano, kad toks sprendimas tinkamas.

Mokestis nedidelis

Pasak Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos, Rajono savivaldybės taryba nuo žemės nuomos ar žemės mokesčio retai ką nors atleidžia.

„Nelabai atsimenu, kad pastaruoju metu kas nors būtų atleistas nuo minėtų mokesčių. Žemės nuomos mokestis nėra didelis. Kita vertus, šis ūkininkas abstrakčiai paskaičiavo patirtus nuostolius, nenurodė konkrečių nuostolio dydžių. Tik prašyme nurodyta, kad nuostolius padarė pavasarinė sausra ir rugpjūčio mėnesį praūžusi stipri liūtis su kruša“, – teigė A. Čiegytė.

Sprendimas teisingas

Žemės ūkio skyriaus vedėja Zita Bakanienė sakė pritarianti sprendimui neatleisti ūkininko nuo žemės nuomos mokesčio.

„Jeigu jis būtų atleistas nuo mokesčio, tuomet ir kitus ūkininkus reikėtų nuo žemės nuomos mokesčio atleisti. Kol kas nėra kalbama, kad ūkininkams būtų skirta parama už pasėlius, kurie nukentėjo nuo sausros ir stiprios liūties. Tai draudžiamieji įvykiai ir draudimas turėtų apmokėti. Todėl negaliu pasakyti, ar dėl tų patirtų nuostolių žemdirbiai sulauks kompensacijų. Dabar yra skaičiuojami nuostoliai, kuriuos padarė stipri liūtis su kruša automobiliams ir ūkio pastatų stogams“, – aiškino Z. Bakanienė.

Jūsų Panevėžys

Video