Suvažiavime – svečias iš CEJA ir Latvijos jaunieji ūkininkai
Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos (LJŪJS) nariai šiais metais tradiciškai rinkosi į kasmetinį suvažiavimą Telšių rajono ūkininko Rimanto Šerlinsko ūkyje.
„Šiųmetis LJŪJS suvažiavimas gan produktyvus, informatyvus ir netgi tarptautinis. Mūsų suvažiavime apsilankė Europos Jaunųjų ūkininkų tarybos (CEJA) vicepirmininkas Rūdolfs Pulkstenis, kolegos iš Latvijos jaunųjų ūkininkų klubo – pirmininkė Sandra Eimane, valdybos nariai Ēriks Strautnieks, Artis Gūtmanis. Taigi šį kartą diskutavome apie jaunųjų ūkininkų šiandienos aktualijas tarptautiniu mastu: pasikeitėme informacija apie savo organizacijų veiklas, projektus, ateities iniciatyvas, kartų atsinaujinimo, kuris yra prioritetinis ES bendrosios žemės ūkio politikos 2023–2027 m. tikslas, galimybes. Aplankėme keletą jaunųjų ūkininkų ūkių, kurie paliko itin malonų įspūdį ne tik svečiams, bet ir mūsų organizacijos nariams. Eilinį kartą įsitikinome, kokie iniciatyvūs ir darbštūs jauni žmonės gyvena Lietuvos kaime“, – sako LJŪJS vicepirmininkas Vytautas Buivydas.
LJŪJS aktyvus narys Vytenis Grigas, kuris dažniausiai atstovauja šalies jaunųjų ūkininkų interesams tarptautiniu mastu, dalyvauja CEJA organizacijoje, pasidalino visų metų apžvalga. Jaunesni nei 40 metų ūkininkai valdo tik 12 proc. visų Europos Sąjungos (ES) ūkių, iš kurių tik 3 proc. sudaro jaunosios ūkininkės. Įtikinti daugiau jaunų žmonių pradėti ūkininkauti yra didelis iššūkis. Nors BŽŪP plane numatyti prioritetai jauniesiems ūkininkams, tačiau kartų kaita daug priklauso ir nuo kiekvienos šalies veiksnių.
Jauniesiems ūkininkams šiandien aktualus draudimas, dirbtinio intelekto panaudojimo galimybės ūkiuose, inovatyvūs projektai, kurie skatina tvarumą ir užtikriną ekonominį gyvybingumą. Todėl šiomis temomis taip pat vyko diskusijos, pristatymai.
LJŪJS nariai ir svečiai aplankė Šerlinskų šeimos ūkį, kuriame auginami grūdai, mėsiniai ir pieniniai galvijai, o ūkininkavimo tradicija tęsiama jau penktoje kartoje. Taip pat Telšių rajone Alekso Vargalio įkurtame upėtakių ūkyje buvo galime ne tik susipažinti su akvakultūros ūkiu Lietuvoje, bet ir meškerę užmesti, ir žuvį pasigauti.
Apsilankė jaunieji ūkininkai ir Telšių r., Kuršų k. įkurtame upėtakių ūkyje. O lankantis „Samogitian BEEF TASTE“ mėsininkystės ūkyje, kuris užsiima produkcijos antriniu perdirbimu, nustebino čia gaminamos produkcijos gausa: koldūnai, įvairios dešrelės, brandinta mėsa ir kt.
Stebint sudėtingas diskusijas ES dėl BŽŪP ateities, šiandien reikalingas konkurencingas, atsparus krizei, tvarus, draugiškas aplinkai, žiniomis pagrįstas ūkininkavimas. Tokie ir yra jaunųjų ūkininkų siekiai, tačiau tam reikalinga parama, geresnės rizikos valdymo priemonės, dialogas su valdžios institucijomis, socialinė įtrauktis ir kt.