Maistas tarptautinėje rinkoje vasarį brango

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) skaičiuojamas maisto kainų indeksas, atspindintis penkių grupių – grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių riebalų ir cukraus – kainų pokyčius pasaulio rinkoje, vasarį, palyginti su sausiu, paaugo 1,6 proc., pranešė organizacija.

Grūdų kainos per mėnesį pakilo vidutiniškai 0,7 proc., bet praėjusį mėnesį buvo 1,1 proc. mažesnės nei prieš metus.

Augaliniai riebalai brango 2 proc. per mėnesį ir 29,1 proc. per metus.

Mėsos produktai vasarį buvo vidutiniškai 0,1 proc. pigesni nei sausį, per mėnesį pigus kiaulienai ir paukštienai, brangus jautienai. Per metus kainos pakilo vidutiniškai 4,8 procento.

Pieno produktai pabrango vidutiniškai 4 proc. per mėnesį ir 23,2 proc. per metus, o cukrus – atitinkamai pabrango 6,6 proc. ir atpigo 15,8 procento.

FAO maisto kainų indeksas atspindi kainų pokyčius tarptautinėje rinkoje, bet jie tik iš dalies paveikia kainas parduotuvėse, o ir tam, kad šis poveikis būtų juntamas, gali praeiti nemažai laiko.

Video