Braškių sėjimas daigams vasarį. Braškių daigų auginimas ir priežiūra
Kada sėti braškes daigams
Sėti braškes daigams namuose galima nuo vasario mėnesio iki balandžio pradžios. Kartais ir nuo sausio pabaigos. Jei suspėti pasėti braškių sėklas sausio-vasario mėnesiais, uogas galima bus skinti vasaros pradžioje. Tiesa, dėl trumpo šviesaus paros laiko vasario mėnesį braškių daigams teks organizuoti papildomą apšvietimą naudojant “fito" lempas.
Jeigu pradėsite braškių sėjimą daigams kovo mėnesį, augalams užteks natūralios šviesos ant palangės. Tačiau derlių iš tokių vėlesnių daigų greičiausia pavyks nuskinti tik kitais metais.
Braškių auginimas iš sėklų namuose visai įmanomas, o įdėti pastangas į augančių daigų priežiūrą reikalauja visos daiginamos augalų rūšys.
Braškių sėklų paruošimas sėjimui
Atkreipkite dėmesį į sėklų pakelio informaciją: jei parašyta, kad joms nereikia stratifikacijos (grūdinimo žemoje temperatūroje), galima iškart pradėti sėti. Kitu atveju sėklų pakuotę įdėkite į šaldytuvą maždaug 2 savaitėms.
Prieš pačią sėją padėkite į lėkštę medvilninį audinį, išpilkite ant jo sėklas ir suvyniokite “vokeliu”. Galima gausiai sudrėkinti jį augimo stimuliatoriaus tirpalu, praskiestu pagal instrukciją ant pakuotės. Tai padės sėkloms geriau ir greičiau sudygti. Palikite juos mirkti tirpale 20 minučių.
Daiginimo terpės paruošimas braškių sėkloms
Braškėms sėti tinka lengva, puri, neutralaus rūgštingumo (pH 5,5–6,5) dirvinė terpė. Šiais laikais lengviau naudotis substratais daigų auginimui - paprastai jie turi reikiamas naudingas savybes.
Kadangi braškių daigai turi mažą šaknų sistemą, nereikia imti gilių konteinerių. Braškių sėjimui labiau tinka platūs indeliai, apie 5 cm gylio.
Užpylus konteinerį paruoštu dirvožemiu/substratu iki viršaus, jį reikėtų palengva sutankinti. Dirva nestipriai sudrėkinama iš švirkšto, kad pernelyg neišplautumėte paviršiaus.
Kaip sėti braškių sėklas
Braškių sėklos yra labai smulkios, todėl tolygiam jų sėjimui imkite sėklas po vieną, pavyzdžiui, naudojant pincetą arba dantų krapštuką. Sėklas paskirstykite dirvos paviršiuje 3-4 cm atstumu viena nuo kitos. Nereikia jų per daug gilinti, pakanka 0,5-1 cm gylio, nestipriai įspaudžiant į dirvą.
Konteinerius uždenkite permatomu dangteliu arba apvyniokite maistine plėvele. Joje padarykite kelias mažas skylutes, kad daigai kvėpuotų ir nesupūtų.
Padėkite konteinerius į šiltą vietą, kurioje temperatūra siekia apie +22-25º C. Sėklų sudygimui reikalingas stabilus 10–12 valandų apšvietimas kasdien. Tokiam apšvietimui praverčia specialios “fito” lempos.
Braškių daigų priežiūra
Braškių dygimo procesas trunka vidutiniškai nuo 1 iki 3 savaičių. Reikia kasdien šalinti susikaupusį kondensatą nuo daigyklos dangtelio vidinės pusės. Maistinę plėvelę galima pakeisti nauja arba apversti sausa puse į daigyklą. Taip pat nepamirškite vėdinti daigus apie 30–40 minučių kasdien.
Kai pasirodys braškių daigai, nuimkite dangtelį ir toliau 10–12 valandų kasdien palaikykite reikiamą apšvietimą. Braškes, pasėtas kovo mėnesį, galima padėti ant šviesios šiltos palangės, kadangi šviesus paros laikas jau tampa pakankamai ilgas. Temperatūrą daigams vertėtų sumažinti – dabar jiems reikia apie +18–20º C.
Laistykite jaunus daigus, kai dirva džiūsta. Tam geriau naudokite švirkštą, o vandenį švirkškite tarp eilių, kad nesušlapintumėte ir nepažeistumėte pačių daigų.
Braškių daigų pikavimas
Kai daigai turės bent po 2 tikrus lapelius - laikas persodinti juos iš bendro konteinerio į atskirus puodelius, suteikiant šaknelėms daugiau erdvės. Paprastai pikavimo laikas ateina praėjus 2-3 savaitėms po daigų atsiradimo.
Paruoškite apie 200 ml tūrio puodelius (tinka ir nuo grietinės ar jogurto). Dugne reikės pradurti kelias skylutes, kad drėgmės perteklius neužsistovėtų ir galėtų pasišalinti. Užpildykite puodelius žemėmis iki viršaus. Tinka ir substratas žemuogėms ar begonijoms. Jei žemė yra sausa, verta ją šiek tiek sudrėkinti vandeniu. Žemės centre padarykite nedidelį įdubimą.
Konteinerį su daigais prieš pikavimą gausiai palaistykite paprastu vandeniu ir leiskite įsigerti. Naudojant valgymo šakutę atsargiai ištraukite braškių daigą su žemės gumulu, stenkitės nepažeisti šaknų.
Įdėkite pikuojamą daigą su šaknimis į duobutę puodelyje iki pat sėklaskilčių lapų (tai žemiausia pirmųjų lapų pora) ir užpilkite žeme, nestipriai sutankindami ją pirštais.
Tokiu būdu pikuojami visi kiti braškių daigai. Pikavimo pabaigoje daigai palaistomi sušvirkščiant po šaknimi nedidelį kiekį vandens. Užtenka kelių lašų.
Braškių daigų laistymas
Vadovaukitės dirvos paviršiaus būkle: ji visada turi būti šiek tiek drėgna.
Laistykite braškes kambario temperatūros vandeniu, kad puodelyje esanti žemė būtų sudrėkinta iki pat dugno.
Laistymo dažnumas priklauso nuo kambario oro sausumo ir daigų išsivystymo.
Kuo daugiau lapų susiformuos, tuo greičiau sumažės drėgmės, o tai reiškia, kad dirvą teks drėkinti dažniau.
Stenkitės pilti vandenį po augalo šaknimis, vengiant šlapinti lapus. Antraip šlapi lapai patirs nudegimus nuo saulės spindulių.
Braškių daigų tręšimas
Jei braškių sėklas pasodinote į kokybišką maistingą substratą, tuomet galima apsieiti be tręšimo – daigai iš substrato pasiims visus reikalingus elementus. Tačiau daigams paprastoje dirvoje geriau duoti trąšų, norint, kad jie augtų užtikrintai stiprūs ir gerai išsivystę.
Kai braškės jau turi po 3-4 tikrus lapus, pamaitinkite jas nitroamofoska, azofoska ar kitomis mineralinėmis trąšomis, kuriose daug kalio ir fosforo. Tirpalo paruošimo būdas ir vartojimo norma skiriasi priklausomai nuo gamintojo. Vėliau, 10–14 dienų intervalu galima dar 2 kartus patręšti viena iš minėtų trąšų.
Trąšų tirpalą pilkite po šaknimis stebint, kad tirpalo nepatektų ant lapų, kitaip augalai gali nudegti. Geriau tai daryti vakare, o nakčiai išjunkite “fito” lempas.
Kada braškių daigai persodinami į atvirą lysvę lauke
Viskas priklauso nuo vietovės klimato sąlygų. Paprastai braškių daigai į lysves sodinami, kai praeina grįžtančių gegužinių šalnų grėsmė, kai oro temperatūra nenukrenta žemiau 12–14º C, o dirva įšyla iki 10º C.
Daugumoje regionų tokios sąlygos susidaro maždaug antroje gegužės pusėje.
