Kokie maisto produktai tinka daržui tręšti?

Asociatyvi nuotrauka. Asociatyvi nuotrauka.

Daugelis sodininkų ar daržininkų sėkmingai panaudoja maisto produktus ar jų atliekas. Taip gaunama dviguba nauda – tręšiami augalus be chemikalų ir sutaupoma vietos šiukšliadėžėje.

Kokie maisto produktai gali būti saugios organinės trąšos?

Patarimai, kaip panaudoti maisto atliekas

1. Kompostas yra organinė trąša. Jis ruošiamas fermentuojant ir pūdant maisto atliekas specialiai tam skirtoje vietoje, pavyzdžiui, krūvoje ar duobėje. Tai puiki alternatyva atliekų išmetimui į šiukšliadėžę. Procesas užtrunka, tačiau laikomas ekonomiškiausiu ir natūraliausiu.

2. Daržovių ir vaisių žievelės yra tikras maistinių medžiagų šaltinis. Bulvių, morkų ar burokėlių lupenos, supuvusios daržovės ir vaisiai – visa tai tiks kompostui. Trąšos taip pat ruošiamos jų pagrindu.

3. Bananų žievelės yra puikus ir visiškai nemokamas maistinių medžiagų šaltinis, kurį galima naudoti kaip humusą, miltelius, komposto arbatą arba visą.

4. Natūralios arbatos laikomos geru vitaminų priedu dirvai. Neskubėkite išmesti panaudotos arbatos. Galima dar kartą užplikyti verdančiu vandeniu ir naudoti augalams tręšti. Tokiu atveju arbatos net nereikia smulkinti.

5. Užplikomos kavos likučiai sodininkų mėgstami kaip trąša, be to, ji apsaugo augalus nuo kenkėjų, kurie nepakenčia kavos aromato.

6. Nesuvalgyti ryžių ir makaronų patiekalai, taip pat kiti grūdai, duona, pupelės, padažai, sriubos, troškiniai, kiaušiniai ir kt. taip pat gali pagerinti dirvožemio kokybę.

7. Kiaušinių lukštai yra pigios ir kartu labai vertingos natūralios žaliavos, kurios gali būti naudojamos kaip trąšos augalams komposto, užpilo ar miltelių pavidalu.

8. Į komposto duobę pilamas augalinis aliejus sulėtina irimo procesą.

(„zinoti.lt“)

Žinoti.lt

Video