JK sustabdė prekybos derybas su Kanada, susirūpinusi dėl hormonais apdorotos jautienos

Jautiena Agrobite 6 Jautiena Agrobite 6

Jungtinė Karalystė sustabdė dvejus metus trukusias prekybos derybas su Kanada, kilus susirūpinimui dėl hormonais apdorotos jautienos, rašo Farminguk.com.

JK vyriausybės atstovas spaudai sakė, kad derybos dėl susitarimo pratęsimo, kuris buvo sudarytas JK būnant ES nare, „sustojo". Žiniasklaidos pranešimuose aiškinama, kad derybos nutrūko dėl to, kad Jungtinė Karalystė primygtinai reikalauja išlaikyti apribojimus savo žemės ūkio produktams. Svarbiausia - susirūpinimas dėl hormonais apdorotos jautienos, kuri Kanadoje yra teisėta. JK šiuo metu draudžiama naudoti augimo hormonus dėl visuomenės sveikatos.

JK vyriausybės atstovas spaudai pareiškė: „Mes pasiliekame teisę sustabdyti derybas su bet kuria šalimi, jei nepasiekiama pažangos. Visada sakėme, kad derėsimės tik dėl tokių prekybos susitarimų, kurie bus naudingi Britanijos žmonėms. Esame atviri galimybei ateityje atnaujinti derybas su Kanada ir užmegzti tvirtesnius prekybos santykius".

Kanados prekybos ministrė Mary Ng atstovė spaudai sakė, kad Kanada „nusivylusi, jog derybos su JK sustabdomos". „Jų sprendimas toliau kurti kliūtis mūsų žemės ūkio pramonės patekimui į rinką ir nenoras pasiekti abipusį susitarimą tik pristabdė derybas. Jungtinė Karalystė yra ilgametė prekybos partnerė ir esu įsitikinusi, kad galime susitarti. Tačiau norėčiau aiškiai pasakyti - mes nesiderėsime dėl to, kas būtų nenaudinga kanadiečiams - mūsų įmonėms, ūkininkams ir darbuotojams", - kalbėjo ministrė.

Reaguodama į šią žinią, NFU prezidentė Minette Batters BBC radijo laidai „BBC Radio 4 Today" sakė, kad šis sprendimas yra „palengvėjimas ūkininkams". Anot jos, visiškai liberalizuodami prekybos susitarimus su Australija ir Naująja Zelandija britai jau pakenkė savo ekonomikai ir žemės ūkio sektoriui. „Turėjome laikytis griežtos pozicijos šiuo klausimu”, - pridūrė ji.

 

Video