Parama pieno ūkiams: nuotaikos geresnės, bet šiurpina bandų išpardavimo mastai (VIDEO)

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) nepavyko iki galo nusiplauti stambių, ekologinių ir vidutinių ūkių bei kooperatyvų atstovų kritikos, kaip reikėtų teisingai paskirstyti 10,66 mln. eurų Lietuvai liepą skirtą Europos Sąjungos (ES) paramą.

Ketvirtadienį ŽŪM įvyko valdžios susitikimas su ūkininkų atstovais. Ir nors naujai siūlomoje schemoje yra daugiau pozityvių ženklų, ūkininkai sako, kad to nepakanka.

Ekologinių ūkių pieno gamybos išlaidos yra maždaug 20 proc. didesnės, nei tradicinių ūkių, todėl ir pieno supirkimo kaina jiems mokama didesnė. Vien todėl jie negalėjo dar praėjusį birželį pretenduoti į 7,9 mln. eurų nacionalinę paramą, kai ji buvo mokama ūkiams, gavusiems 2023 m. vasarį-kovą ne didesnę nei 35 centų už kilogramą supirkimo kainą. Panašu, kad ir dabar konstruojama situacija gali dar neatverti paramos vartus ekologiniams ūkiams ir kooperatyvams.

Maža to, pieno ūkiai šiomis savaitėmis tiesiog užsidaro. Vieni bankrutuoja, kiti tiesiog išparduoda melžiamų karvių bandas, nes nemato perspektyvų jau kuris laikas formuojamoje žemės ūkio politikoje.

Plačiau apie tai žiūrėkite šiame vaizdo interviu su kooperatyvo „EKO tikslas“ vadovu Mindaugu Petkevičiumi.

Video