Įsibėgėjus rudeniniam lietuviškų bulvių derliui specialistė pataria, kaip jį sandėliuoti ir ką pasigaminti (receptas)

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Nors lietuviški patiekalai iš bulvių vis dar populiarus pasirinkimas, dėl angliavandenių baimės jų stengiamasi valgyti vis mažiau. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad bulvės visai be reikalo demonizuojamos: ar tai bus sveikatai naudingas patiekalas, priklauso tik nuo jo gaminimo būdo bei suvartoto kiekio.

Naudingosios bulvių savybės

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, nors bulvėse iš tiesų yra apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai, o šioje daržovėje esantis krakmolas puikiai virškinamas bei suteikia reikalingos energijos. „Saikingai vartojamos bulvės teikia nemažai naudos mūsų organizmui. Jose yra įvairių mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat skirtingų vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C“, – bulvių naudą vardija E. Gavelienė. 

Kaip ir vartojant daugelį produktų, taip ir valgant bulves gydytoja dietologė primena nepamiršti saiko bei mitybos raciono įvairovės. Anot E. Gavelienės, bulvės turėtų užimti ne daugiau nei ketvirtadalį lėkštės tūrio, o šalia jų galima patiekti kitų daržovių, šviežių salotų, žuvies ar liesos mėsos. Be to, svarbu ir tinkamai paruošti šią daržovę – geriausia valgyti virtas arba orkaitėje, be papildomų riebalų, keptas bulves. Taip paruoštų bulvių per dieną galima suvartoti 100–200 gramų. 

„Išvirtas ar orkaitėje be riebalų keptas bulves galima valgyti ir per pietus, ir vakare, bet jei tai yra bulvių košė, plokštainis ar cepelinai, gaminami su papildomais, dažniausiai itin riebiais ingredientais, tokie patiekalai sulėtina virškinimo procesą, prailgina sotumo jausmą – jie netinkami vakariniam valgymui, – sako E. Gavelienė ir priduria, kad vertinant bulvių maistinę vertę, jose sveikatai nepalankių medžiagų nėra. – Tiesa, jei bulvės išaugina daigelius ar yra netinkamai laikomos, jose gali atsirasti solanino, kuris nepalankiai veikia sveikatą. Taigi, jei nuskutus bulvę matomi pažaliavimai arba bulvė yra pradėjusi dygti – jos valgyti nereikėtų. 

Skirtingiems patiekalams – skirtingos bulvių veislės

Kartais bulvių patiekalas gali nepavykti ne dėl įgūdžių stokos virtuvėje, bet dėl to, kad patiekalui pasirinkome netinkamą bulvių rūšį. Namuose ruošiantis gaminti tam tikrus patiekalus iš šios daržovės specialistė pataria rinktis skirtingas bulvių veisles. 

Asortimente yra įvairių bulvių veislių, kurios skiriasi tiek savo išvaizda ar skoniu, tiek daržovėje esančiu krakmolo kiekiu. Turime bulvių rūšių, kurios puikiai tinka gaminti lietuviškus patiekalus – cepelinus, bulvinius blynus ar bulvių plokštainį, mat jos yra daug krakmolingesnės. Taip pat turime bulvių veislių, skirtų salotoms arba mišrainėms. Pjaustant šios bulvės geriau išlaiko savo formą ir taip greitai nesubyra.

Tarp lietuvių sparčiai populiarėja ir iš JAV atkeliavusios saldžiosios bulvės – batatai: „Nors batatai gerokai skiriasi nuo mums įprasto bulvių skonio ir išvaizdos, tačiau šia bulvių rūšimi daugelis žmonių vis dažniau paįvairina savo mitybos racioną.

Kai kurie gyventojai rudenį nusiperka didesnį kiekį bulvių, kurį vėliau sandėliuoja. Tačiau taip elgtis patartina tik tiems, kurie turi pakankamai vietos bei tinkamas sąlygas laikyti bulves namuose. Bulvių laikymui netinka daugiabučių rūsiai, nes ten tiesiog per šilta. Tam, kad bulvės neleistų daigų ir nepažaliuotų, rūsio, kuriame jos laikomos, temperatūra turėtų būti ne aukštesnė nei 10 laipsnių šilumos. Be to, bulvės labai nemėgsta temperatūros pokyčių ir didelių svyravimų.

RECEPTAS

Saldžiųjų bulvių blynai

Blyneliams reikės:

2 didesnių saldžiųjų bulvių;

1vnt. svogūno; 

2 vnt. kiaušinių;

2 šaukštų miltų; 

2 šaukštelių druskos;

Žiupsnelio juodųjų pipirų;

1 šaukšto bazilikų; 

1 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių; 

1 šaukštelio česnako miltelių. 

Patiekimui reikės:  

2 šaukštų graikiško jogurto; 

Svogūnų laiškų.

Gaminimo eiga:

Saldžiąsias bulves nulupkite ir sutarkuokite.

Suberkite smulkiai tarkuotą svogūną.

Įmuškite kiaušinį, berkite miltus ir visus prieskonius, gerai išmaišykite.

Į keptuvę supilkite aliejų, kad jis tolygiai padengtų visa dugną. Šaukštu suformuokite nedidelius blynelius. Kepkite iš abiejų pusių apie 2 minutes. Patiekite su graikišku jogurtu ir svogūnais.

Video