Vaisiai ir daržovės, kurių nereikėtų laikyti šaldytuve
Šaldytuvas mus gelbsti norint išlaikyti maistą ilgiau, tačiau iš tiesų ne viską į jį reikėtų dėti. Kai kurie vaisiai ir daržovės jame gali suminkštėti ar prarasti dalį skonio.
„Vieni tokių – pomidorai. Nors dažnuose namuose juos įprasta laikyti šaldytuvo stalčiuje, tačiau ten jie turėtų atsidurti tik tada, kai yra visiškai sunokę. Geriausia juos dėti koteliu žemyn ant lėkštės lentynoje – taip susidarys mažiau drėgmės prie kotelio, tad ir pomidoras ges lėčiau. Tačiau iki tol laikykite juos ant spintelės, atokiau nuo saulės spindulių. Jei pomidorai per mažai prinokę, padėkite juos ant palangės – taip prinoks greičiau“, – patarimais dalijasi maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė.
Į šaldytuvą neturėtų keliauti ir agurkai – jie yra jautrūs šalčiui. Jeigu visgi juos norite atvėsinti, laikykite pačiame šaldytuvo priekyje, kad jie nebūtų per šalti.
Bulvėms tinkamiausia vieta yra tamsi ir vėsi patalpa, kaip ir moliūgams, svogūnams, česnakams. Bet nedarykite dažnos klaidos ir nelaikykite šalia bulvių kitų daržovių – tai paskatins sudygimą. Į šaldytuvą nereikia dėti ir baklažanų, cukinijų.
Pasak B. Baratinskaitės, kambario temperatūroje, o ne šaldytuve patartina laikyti egzotinius vaisius, tokius kaip bananai, apelsinai, mangai, ananasai, taip pat nevėsinkite slyvų, persikų, abrikosų, melionų, arbūzų, kriaušių, avokadų.
Kuriems šviežiems produktams šaltis praverstų
„Verta pasinaudoti parduotuvių žiniomis: jeigu vaisiai ar daržovės jose laikomi šaldytuve, tad ten derlių dėkite ir grįžę namo. Šaldytuve taip pat reikėtų laikyti visus jau pradėtus valgyti vaisius ir daržoves. Pavyzdžiui, visas arbūzas gali gulėti ant spintelės, tačiau jį perpjovus reikėtų dėti į šaldytuvą“, – sako B. Baratinskaitė.
Šaldytuvas yra puiki vieta įvairioms uogoms: braškėms, avietėms, mėlynėms, vynuogėms ir t.t. Jas laikykite neplautas, orui laidžiame indelyje arba ant popierinio rankšluosčio, o nuplaukite tik prieš valgant.
Lapinės daržovės ilgiau išliks šviežios, jei jas nuplausite, suvyniosite į popierinį rankšluostį ir padėsite į šaldytuvą. Taip verta laikyti salotas, lapinius kopūstus ar špinatus.
„Šaltį taip pat mėgsta brokoliai, šparagai. Pastarųjų stiebus rekomenduojama suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį arba juos įstatyti vertikaliai į stiklinę vandens“, – pataria maisto ekspertė.
Nors dažniausiai obuolius paberiame į dubenį ant spintelės, visgi šaldytuve jie išsilaikys ilgiau, tad drąsiai juos galite dėti ir ten.
Šaldytuvo stalčius yra tinkama vieta kopūstams, morkoms, jeigu neturite vėsaus ir tamsaus rūsio. Nepamirškite prieš tai nuskabyti morkų lapų.
Atskirkite vaisius ir daržoves
Maisto ekspertė primena ir kelias universalias taisykles. Pavyzdžiui, jokie daržovės ir vaisiai neturėtų būti laikomi suvynioti į polietileninius maišelius. Dėl sandaraus uždarymo kondensuojasi vandens garai, ir maistas greičiau sugenda.
Taip pat vaisius ir daržoves laikykite atskirai – ar tai būtų skirtingi šaldytuvo stalčiai, ar kita spintelės pusė.
Tuo tarpu citrusinius vaisius galima laikyti ir šaldytuve, ir ne – ant virtuvės stalviršio jie išlieka švieži iki 2 savaičių. Juos į šaldytuvą galite dėti ir nuplautus, tačiau svarbu prieš tai kruopščiai nudžiovinti.
„Norite, kad jūsų avokadai greičiau sunoktų? Laikykite juos šalia prinokusio banano ar obuolio popieriniame maišelyje ir leiskite skleidžiamoms etileno dujoms daryti stebuklus. Tačiau atminkite – šios dujos gali ir paskatinti daržovių bei vaisių gedimą, tad etileno dujas skleidžiančius produktus, tokius kaip obuoliai, avokadai, kaulavaisiai, kriaušės, bananai ar pomidorai, laikykite atokiau nuo kitų“, – įspėja B. Baratinskaitė