Ekspertų patarimai: kaip laikyti kavą, kad ji išliktų skani kuo ilgiau?

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr. Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Jei norite, kad jūsų kava išliktų aromatinga ir skani kuo ilgiau, svarbu žinoti tinkamus laikymo būdus. Didelė kavos gamybos kompanija „Folgers” dalijasi patarimais, kaip geriausiai laikyti kavą, tiek pupeles, tiek maltą ar tirpią, kad jos išliktų aukščiausios kokybės.

Svarbiausios kavos laikymo taisyklės

Kavos ekspertai rekomenduoja laikyti kavą vėsioje, sausoje vietoje ir visada sandariai uždarytame inde. Tai padeda išsaugoti jos skonį ir aromatą, o tinkamai laikoma kava gali išlikti kokybiška apie tris savaites po atidarymo.

„Vienas geriausių būdų išsaugoti kavos skonį – tinkamas jos laikymas. Tai garantuoja, kad kiekvienas kavos puodelis bus aukštos kokybės ir aromatingas”, – teigia „JM Smucker Co” atstovas Kyle Hess.

Ar galima laikyti kavą šaldytuve ar šaldiklyje?

Daug kas mano, kad šaldytuvas ar šaldiklis yra tinkamiausios vietos kavos laikymui, nes šaltis padeda išsaugoti jos šviežumą. Tačiau ekspertai su tuo nesutinka.

„Mes nerekomenduojame laikyti kavos šaldytuve ar šaldiklyje, nes tai gali lemti skonio praradimą”, – sako Hess. Kadangi kava sugeria drėgmę, laikant ją šaltose vietose, ji gali per anksti prisisotinti drėgmės ir prarasti skonį. Be to, kava lengvai sugeria kvapus, todėl ji gali perimti kitų produktų aromatus, o tai neigiamai paveiktų jos kokybė.

Specializuotos kavos kompanijos „Nomi Brew” vadovas Scott McMartin pritaria: „Kai kasdien naudojama kava laikoma šaldiklyje, temperatūros svyravimai sukelia drėgmės kaupimąsi pakuotėje, o tai silpnina skonį.” Jis paaiškina, kad šaldymas keisti kavos struktūrą – ji praranda natūralias aliejines medžiagas, kurios suteikia kavos aromatą ir skonį.

Tačiau jei kavos pakelis dar neatidarytas, galima jį laikyti šaldiklyje. Tokiu atveju, maltos kavos galiojimo laikas gali siekti iki vienerių metų, tačiau geriausia ją suvartoti per kelis mėnesius.

Geriausia vieta kavos laikymui

Norint užtikrinti geriausią skonį ir aromatą, kavą reikėtų laikyti:

  • Sausoje ir vėsioje vietoje, toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.
  • Sandariame inde, kad kava neabsorbuotų drėgmės ir kitų kvapų.
  • Ne šaldytuve ar šaldiklyje, nebent pakuotė dar neatidaryta.

Laikydamiesi šių paprastų taisyklių, galėsite ilgiau mėgautis kokybiška, kvapnia ir skania kava!

Žinoti.lt

Video