Kryžminė tarša virtuvėje – kur slepiasi kenksmingi mikroorganizmai?

Asociatyvi nuotrauka. Asociatyvi nuotrauka.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pastebi, kad Lietuvoje dažniausiai per maistą plintančiomis ligomis susergama namų ūkiuose ir tik mažoji tokių ligų protrūkių dalis susijusi su viešojo maitinimo veikla.

Vis dėl to, maisto sauga namų virtuvėje priklauso nuo pačių vartotojų įpročių. Specialistai primena, kelias svarbiausias maisto ruošimo taisykles, kurios padės užtikrinti saugų maisto ruošimą namuose.

Kryžminė tarša - kas tai ir kur ji dažniausiai aptinkama?

Kryžmine tarša vadinamas bakterijų ar kitų mikroorganizmų patekimas nuo vieno maisto produkto ar paviršiaus ant kito, kur susidaro palankios sąlygos naujai, žmogaus organizmui žalingai mikroflorai augti, intensyviai vystytis ir daugintis.

Specialistai įspėja – į maistą patekę plintančių ligų sukėlėjai (bakterijos, virusai) gali rimtai sutrikdyti sveikatą, todėl gaminant maistą namuose labai svarbu vengti kryžminės taršos, laikytis maisto higienos taisyklių. Patogeniniais mikroorganizmais ar jų toksinais užterštas maistas gali sukelti sunkių infekcinių ligų simptomus: viduriavimą, pykinimą, vėmimą, dehidrataciją.

Kryžminė tarša namų virtuvėje gali atsirasti per nešvarias pjaustymo lenteles ir peilius, neplautas rankas, netinkamai laikant neuždengtą maistą šaldymo įrenginyje, maisto gamybos įrenginius (mėsmales, mikserius ir pan.), svarstykles ir kt. Tarša gali susidaryti nesaugų maistą nepakankamai gerai apdorojant šiluma, nesilaikant higienos maistą ruošiant ir pan.

Kaip užkirsti kelią kenksmingiems mikroorganizmams patekti ant maisto produktų?

* Kruopščiai plaukite rankas. Rankas plaukite su muilu po šiltu tekančiu vandeniu ne trumpiau kaip 30 sekundžių prieš ir po maisto gaminimo, pasinaudojus tualetu. Rankoms sausinti naudokite vienkartinius popierinius rankšluosčius.

* Tinkamai nuplaukite įrankius ir maisto tvarkymo paviršius. Pjaustymo inventorių (peilius, pjaustymo lenteles) po kiekvieno panaudojimo kruopščiai nuplaukite šiltu tekančiu vandeniu su tam skirtomis plovimo priemonėmis, gerai išdžiovinkite.

* Termiškai neapdorotus produktus laikykite atskirai nuo termiškai apdorotų. Mėsą, paukštieną, jūros gėrybes, kiaušinius, neplautas daržoves ir kitus produktus laikykite atskirose šaldymo įrenginių lentynose arba skyriuose.

* Gamindami maistą laikykitės reikalingo temperatūros režimo. Šiluma apdorojamo produktų vidutinė temperatūra turi pasiekti +75 °C temperatūrą.

* VMVT specialistai pataria vartotojams maisto produktus laikyti ir vartoti griežtai laikantis gamintojo nurodymų: atkreipti dėmesį į produktų laikymo sąlygas (temperatūrą,  tinkamumo vartoti trukmę). Nepalikite pagaminto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas.

* Prieš vartojimą kruopščiai nuplaukite daržoves, vaisius ar uogas. Maistui gaminti naudokite geriamąjį vandenį.  

Tinkama higienos praktika virtuvėje  - užtikrintas būdas išvengti  negalavimų, kuriuos gali sukelti pavojingi mikroorganizmai. 

Video