Neišmesti nė žievelės – paprasti būdai sunaudoti visas daržovių ir vaisių dalis ir sutaupyti
Daržovių stiebai, lapai, sėklos, vaisių žievelės į šiukšlių dėžę keliauja greitai ir be gailesčio. Tačiau sužinojus būdus, kaip sunaudoti visas daržovių ir vaisių dalis iki galo, galima ne tik išvengti maisto ir pinigų švaistymo, bet ir pagardinti savo kasdienius patiekalus.
Moliūgų žievė ir sėklos
Rudenį mėgaujamasi šildančia ir jaukumo teikiančia trinta moliūgų sriuba. Tačiau ne tik visų vertinamas minkštimas, bet ir likusios rudens karaliaus – moliūgo – dalys gali būti skaniai paruoštos ir sunaudotos.
• Pasigaminkite naminį, puikiai žinomą moliūgų sėklų užkandį. Išimkite moliūgų sėklas, nuplaukite ir gerai jas nusausinkite. Gerai apibarstykite sėklas klasikiniais prieskoniais – druska ir pipirais, arba paeksperimentuokite su naujais skoniais – tarkuotu kietuoju sūriu, taip pat apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pagardintas moliūgų sėklas kepkite 170 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija apie 15 minučių.
• Moliūgo žievelė gali virsti gardžiais traškučiais. Labai plonais griežinėliais supjaustę moliūgo žievelę apibarstykite druska, aitriąja paprika ar čili drožlėmis ir dėkite į džiovyklę. Jei džiovyklės neturite, galite naudoti orkaitę.
Lapinių daržovių stiebai
Lapiniai kopūstai, lapiniai burokėliai, įvairios salotų rūšys, turinčios kietus kotelius, taip pat kartais suvartojamos tik dalinai, nuskabant lapinę dalį, o stiebelius išmetant.
• Lapinių daržovių stiebelius panaudokite ruošdami ilgiau verdamus ar troškinamus patiekalus – stir-fry ar daržovių sriubas.
• Šių daržovių stiebelius galite ruošti garuose arba pakepinti ant grilio. Jei dvejojate, kaip tinkamai elgtis su lapinių daržovių stiebais, ruoškite juos lygiai taip pat kaip šparagus.
Brokolių stiebai
Žali, virti ar kepti – brokoliai vertinami dėl savo naudingų savybių ir kai kurių net vadinami supermaistu. Tiesa, dažniausiai naudojamos tik žiedinės brokolių dalys, o didžiausią daržovės svorį sudarantys stiebai nukeliauja į šiukšlių dėžę.
Kur kas sumaniau – sunaudoti tiek brokolių žiedynus, tiek stiebus.
• Supjaustytus brokolių stiebus panaudokite daržovių sriubai ar sultiniui gaminti – jie derės prie morkų, svogūnų ar kopūstų.
• Brokolių stiebai gali būti troškinami kartu su paprikomis ir kalafiorais, patiekiant troškinį prie vištienos patiekalų.
• Supjaustyti plonomis juostelėmis, brokolių stiebai gali būti valgomi net žali – visai kaip, pavyzdžiui, morkų juostelės, dažnai mirkomos į humusą.
Citrinos žievelė
Dažnas savo prekių krepšelio neįsivaizduoja be gaivios citrinos, kurios naudingoji dalis – sultingas minkštimas. Tiesa, kartais citrinos žievelės įtarkuojama į pyragus ar kremus, tačiau didelė jos dalis taip ir lieka nepanaudota. Ką daryti, kad tektų išmesti tik citrinos kauliukus?
• Pasigaminkite naminio citrinų limonado. Itin švariai nuplaukite citriną, supjaustykite ketvirčiais ir pašalinkite kauliukus. Tuomet dėkite citrinos ketvirčius su žievelėmis į trintuvą, įmeskite kelias saujas ledukų ir kelis šaukštelius cukraus pagal skonį. Viską gerai suplakę, turėsite intensyvaus ir gaivaus skonio gėrimą.
• Jei supjaustysite citrinos žievelę juostelėmis ar mažais gabalėliais ir gerai ją sudžiovinsite, galėsite šiuos griežinėlius įsimesti į arbatą – suteiks papildomo aromato.
• O jei džiovintos citrinos žievelę susmulkinsite ir sumaišysite su druska ir pipirais, turėsite naminį prieskonių mišinį patiekalams gardinti.
• Šviežios citrinos žievelė gali pagardinti ir papuošti jūsų mėgstamą kokteilį.
Banano žievelė
Tikra tiesa, kad banano žievelė nėra skani ir visai nevilioja būti suvalgyta. Tačiau jeigu ją tinkamai paruošite, galėsite džiaugtis neišvaistę nė kruopelės.
• Banano žievelė tampa saldesnė su laiku. Tad jei mėgstate bananus sunokinti ir tik tuomet valgyti, neišmeskite žievelės – ją vos vos pakepinę, galite įdėti į trintus glotnučius. Žievelė suteiks savito skonio, o sakoma, kad ji dar ir vertinga.
• Pasigaminkite karamelizuotą bananų žievelės sirupą. Keptuvėje pakepinkite supjaustytą banano žievelę, pridėkite trečdalį stiklinės rudojo cukraus ir pusę stiklinės vandens, sulaukite kol užvirs ir maišykite kelias minutes, kol masė taps panaši į sirupą. Toks sirupas šaldytuve gali išsilaikyti iki 2 savaičių bei tapti pagardu ledams, pyragams ar kitiems desertams.
Ridikėlių lapai
Šviežių daržovių salotas mėgstame gardinti traškiais ridikėliais, tačiau dauguma šios daržovės branduolį sunaudoja, bet lapus išmeta nė nemirktelėję. Iš tiesų ridikėlių lapai yra valgomi ir net gali papildyti patiekalus išskirtiniu skoniu. Šis žalumynas gali būti naudojamas tiek žalias, tiek keptas.
• Ridikėlių lapai tinka makaronų patiekalams gardinti. Be to, šie lapai dera su parmezano sūriu, dažnai tarkuojamu ant pastos.
• Švieži ridikėlių lapai tinka dėti į salotas – jais netgi galite pakeisti špinatus.
• Ridikėlių lapus sutrinkite ir panaudokite gamindami naminį pesto.
Arbūzo žievelė
Arbūzo žievelė nepasižymi itin puikiu skoniu, jei valgoma žalia. Tačiau ši arbūzo dalis savo struktūra labai primena daržoves, tad gali būti panaudota būtent kaip daržovių atitikmuo.
• Pašalinę ploną viršutinę odelę, arbūzo žievelę galite užsiraugti. Pusės arbūzo žievelei užraugti reikės trečdalio stiklinės acto, pusės stiklinės vandens, 2 v. š. cukraus, 1 v. š. druskos, šiek tiek gvazdikėlių. Visus šiuos ingredientus pavirinę keletą minučių, kol druska ir cukrus ištirps, sumeskite arbūzo žievelės gabalėlius ir pavirkite dar 10 minučių. Kai arbūzo žievelės gabaliukai suminkštės, visą šį mišinį sudėję į stiklainius, atvėsinę ir padėję į šaldytuvą, raugintą arbūzo žievelę galėsite naudoti kaip garnyrą. Taip raugta žievelė šaldytuve išsilaiko apie mėnesį.
• Arbūzo žievelę galite naudoti ruošdami gaivinančią gaspačo sriubą – žievelė suteiks savito skonio ir traškumo, kokį suteikia, pavyzdžiui, agurkai.
• Kubeliais pjaustyta arbūzo žievelė puikiai derės įvairiuose daržovių troškiniuose arba gaminant vegetarišką karį. Nulupkite arbūzo odelę, gabaliukais supjaustykite žievelę ir naudokite kaip įprastas daržoves.