Pomidorų sėklų mirkymo ypatumai
Pomidorų sėklų mirkymas prieš sėją yra procedūra, labai padidinanti tolesnio jų dygimo tikimybę. Be mirkymo sutrinka daigų vystymasis, sumažėja jų imunitetas užsikrėtimui grybelinėmis ligomis ir vabzdžių puolimui. Ši taisyklė galioja visoms pomidorų veislėms, auginamoms tiek šiltnamyje, tiek atvirame lauke ir namuose. Specialistų teigimu, pomidorų sėklų mirkymas gali padidinti derlių beveik 30%, o pasėlių sergamumas sumažėja perpus. Mirkymas skatina sėklų brinkimą, ko dėka jos greičiau vystosi dirvoje ir dygsta.
Mirkymas laikomas privalomu, jei naudojamos pasibaigusio galiojimo pomidorų sėklos arba tos, kurių kilmė abejotina, o amžius nenustatytas. Sėklas geriau mirkyti, jeigu ši pomidorų veislė vertinga ir reta, jei kyla abejonių dėl konkrečios veislės daigumo. Tačiau kai kuriais atvejais toks išankstinis apdorojimas mirkant, priešingai, neturėtų būti atliekamas. Pavyzdžiui, tai aktualu kalbant apie nuosavas pomidorų sėklas iš savo daržo, kurių daigumas tikrai bus sėkmingas ir užtikrintas, arba sėjant iš karto daug vienetų.
Nepriklausomai nuo mirkymo tirpalo pomidorų sėklas pirmiausia reikės iškalibruoti, tai yra, atrinkti tik sveikus, stiprius ir svarius egzempliorius be defektų ir pažeidimų. Mirkymas turės būti atliekamas griežtai pagal instrukcijas, kitaip viršijus apdorojimo laiką bus perdozuota veikliųjų medžiagų. Sėklų mirkymą rekomenduojama papildyti grūdinimu ir barbotavimu - prisotinimu deguonimi.
Kiek laiko mirkyti pomidorų sėklas
Procedūros trukmė nustatoma priklausomai nuo naudojamo tirpalo. Pavyzdžiui, šilto vandens atveju tai užtruks apie 12-18 valandų (vidutiniškai – 14). Kuo jaunesnės yra sėklos, tuo mažiau laiko joms teks išbūti vandenyje. Užtat senų sėklų mirkymas užtrunka parą ar net daugiau.
Jeigu sėklos praleido visą parą vandenyje, bet tikrai neišbrinko, rekomenduojama jas išmesti, nes daigų atsiradimas iš tokių sėklų yra mažai tikėtinas.
Tai ypač pasakytina apie pomidorų hibridus, ant pakuotės pažymėtus F raide. Po mirkymo paprastame vandenyje hibridų sėklas dažniausiai dar panardinamos į fungicidus arba į augimo stimuliatorius.
Kokiame skystyje mirkyti pomidorų sėklas
Pomidorų sėklas mirkyti prieš sėjant daigams galima įvairiuose skysčiuose, įskaitant įprastą tirpsmo vandenį, medų, pieną, alaviją, svogūnų lukštus, farmakologinius tirpalus.
Vieni mirkymo skysčiai dezinfekuoja sėklinę medžiagą, kiti, būdami aktyvatoriais, leidžia greičiau augti daigams. Bet būtinybė yra sėklų mirkymas švariame vandenyje, kurio temperatūra šiek tiek aukštesnė už kambario temperatūrą, bet ne per karštame. Taip pat galima naudoti pašildytą tirpsmo ir lietaus vandenį.
Farmaciniai tirpalai. Vienas iš paprasčiausių būdų – pomidorų sėklas mirkyti kalio permanganato tirpale. Tokiu atveju reikia naudoti šviežiai paruoštą 1 % variantą. Gana dažnai priešsėjiniam pomidorų apdorojimui naudojamas 3 % vandenilio peroksidas. Jis vienu metu atlieka kelias funkcijas: stimuliuoja sėklų gyvybinę veiklą, minkština lukštą, parūpina aeraciją ir neleidžia vystytis grybelinėms ligoms bei pelėsiui.
Taip pat pomidorų sėkloms prasminga mirkymas chlorheksidino tirpale. Šis farmacinis tirpalas, užkertantis kelią grybelių vystymuisi, gali būti vertinga alternatyva vandenilio peroksidui arba kalio permanganatui.
Alavijo sultys. Panašių savybių turi ir kai kurie savadarbiai naminiai tirpalai iš gamtinių komponentų. Alavijų sultys yra prieinamos, bet kartu ir veiksmingos – tai natūralus stimuliatorius, galintis pagreitinti sėklų viduje vykstančius medžiagų apykaitos procesus, taip pat užkirsti kelią grybelinių ligų vystymuisi. Naudojant šį saugų ir maistingą skystį galima atgaivinti senas ar prastos kokybės sėklas.
Norint gauti alavijo sulčių, reikės paimti ne jaunesnį nei 3 metų alaviją ir nupjauti kelis jo mėsingus apatinius lapus. Jie suvyniojami į popierių arba į sausą audinį, o po to 1-2 savaitėms dedami į šaldytuvą. Praėjus minėtam laikotarpiui, lapai susmulkinami, išspaudžiant iš jų skystį. Sėkloms mirkyti galima naudoti grynas sultis arba jų mišinį su virintu vandeniu santykiu 1:1. Mirkymas užtruks 1 parą, o po to sėklos nedelsiant sėjamos.
Medus. Bičių medaus sudėtis veikia sėklas taip, kad jos pradeda greičiau vystytis. Be to, natūrali medaus medžiaga stiprina pomidorų imunitetą. Norint naudoti natūralų medų mirkymui kaip biostimuliatorių, pirmiausia reikia jį atskiesti vandeniu.
Pomidorų sėklų mirkymas meduje vyksta labai specifiškai. Pirma, šaukštas klampaus medaus ištirpinamas vandens stiklinėje. Vienalytis mišinys perpilamas į plokščią lėkštę, į ją dedamos sėklos taip, kad tik šiek tiek paskęstų skystyje. Mirkymas atliekamas 3-6 valandas, o po jo sėklos be plovimo nedelsiant sėjamos į daigyklos žemę.
Svogūnų lukštų tirpalas ne tik teigiamai paveiks pomidorų daigumą, bet ir padidins jų atsparumą amarams, voratinklinėms erkėms ir kitiems vabzdžiams-kenkėjams. Ruošiant svogūnų tirpalą, sausi lukštai užpilami 0,5 l vandens, paruošto santykiu 1:1 su pelenų užpilu. Didesniam veiksmingumui ingredientai turi būti praturtinti 5 gramais sodos, 1 gramu kalio permanganato ir 0,3 g boro rūgšties. Sėklos šiame biostimuliatoriuje mirkomos apie 6 valandas. Sėti jas galima tik po lengvo džiovinimo.
Pienas. Natūralus pienas yra visomis prasmėmis saugus produktas su maistinėmis medžiagomis, skatinantis daigų augimą. Mirkymui geriausia naudoti tik šviežią pieną. Prieš sėklų mirkymą pienas pašildomas iki +40º C ir dedamas į šiltą vietą. Sėklos jame mirkomos 10-12 valandų.
Kaip mirkyti pomidorų sėklas
Mirkymo metu skystis turi būti tik pora centimetrų aukščiau už sėklų lygį inde. Prieš panardinant sėklas jas reikės įdėti į daugiasluoksnį marlės tvarstį, surištą maišelio pavidalu. Procedūros metu, ypač jei ji trunka nuo 12 iki 18 valandų, vandenį reikės keisti 3-5 kartus. Taip pat rekomenduojama karts nuo karto porai sekundžių išimti maišelį iš skysčio, kad apdorojama sėklinė medžiaga būtų prisotinta deguonies.
Naudojant kalio permanganatą pomidorų sėklas pirmiausia reikia pamirkyti šiltame vandenyje. Kai pakankamai išbrinks galima suvynioti į marlę ir panardinti tiesiai į permanganato rausvą skystį, gaunamą ištirpinant 30 g jo miltelių 1 litre pašildyto vandens. Po apdorojimo, kuris trunka 15-20 minučių, sėklos supilamos į kitą lėkštę, nuplaunamos švariu vandeniu ir išdžiovinamos.
Vandenilio peroksidas pašildomas iki +40º C, o pomidorų sėklos austiniame maišelyje laikomos tirpale apie 10 minučių. Po procedūros jas reikės suberti ant popierinės servetėlės ir palikti išdžiūti. O į chlorheksidino tirpalą sėklos panardinamos pusvalandžiui.
