Pienas – tvarios ateities variklis

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr. Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Spalio 20–23 dienomis Čilės sostinėje Santjage vyko IDF Pasaulinis pieno sektoriaus aukščiausiojo lygio susitikimas – pirmasis tokio masto pasaulinis renginys Pietų Amerikoje. Jis baigėsi bendru šalių įsipareigojimu skatinti maisto saugą ir tvarią pieno gamybą.

Renginyje dalyvavęs Žemės ūkio rūmų atstovas dr. Edvardas Gedgaudas pabrėžia šio susitikimo reikšmę: „Šis susitikimas svarbus visam pasaulio pieno sektoriui. Jis primena, kad pienas – tai ne tik maisto produktas, bet ir socialinis, ekonominis bei kultūrinis junginys, jungiantis bendruomenes ir šalis. Tai vienas iš sektorių, galinčių padėti pasauliui siekti tvarumo tikslų,“ – sakė dr. Gedgaudas.

Pasak jo, pieno sektorius turi milžinišką reikšmę pasaulinės maisto saugos kontekste: „Kasdien milijonai žmonių visame pasaulyje gauna būtinų maistinių medžiagų būtent iš pieno produktų. Tai maistas, kuris nuo senų laikų palaiko žmonių sveikatą, o šiuolaikinės technologijos leidžia jį gaminti vis efektyviau ir draugiškiau aplinkai. Pieno baltymas, naudojamas žmonių mityboje yra vienas iš pigiausių ir geriausiai įsisavinamų. “

Paryžiaus deklaracija: įsipareigojimas veikti atsakingai

Vienas pagrindinių susitikimo pasiekimų – Paryžiaus deklaracijos dėl pieno produktų tvarumo (PDDS) patvirtinimas. Ši iniciatyva vertina pažangą aplinkosaugos, socialinėje ir ekonominėje dimensijose, įtraukdama patikrinamus įsipareigojimus, suderintus su JT Darnaus vystymosi tikslais.

Pasak dr. E. Gedgaudo, ši deklaracija – ne tik formalus dokumentas, bet ir kelrodis sektoriui: „Paryžiaus deklaracija yra sektoriaus įsipareigojimas veikti atsakingai.

Ji nurodo kryptį – nuo žaliavos gamybos iki vartotojo stalo. Kiekvienas žingsnis turi būti pagrįstas skaidrumu, sąžiningumu ir tvarumu. Šios deklaracijos nuostatos vis plačiau įgyvendinamos pasaulio šalyse”.

Technologijos ir žinios – pieno ateities pagrindas

Renginio metu vyko daugiau kaip 90 techninių konferencijų. Diskutuota apie klimato kaitą, technologinę transformaciją, duomenų valdymą, gyvūnų gerovę, dirbtinio intelekto pritaikymą pieno ūkiuose ir žinomą tvarumą.

Dr. E. Gedgaudas pabrėžė, kad šiandien pieno sektorius keičiasi iš esmės: „Pienininkystė nėra vien žemės ūkio šaka – tai žinių, technologijų ir inovacijų sistema. Ūkis tampa laboratorija, kur sprendžiami globalūs klausimai – nuo energijos vartojimo iki biologinės įvairovės apsaugos.“

Jo teigimu, Lietuva turi stiprų potencialą tapti Baltijos regiono lydere tvarios pieno gamybos srityje: „Turime išsilavinusius ūkininkus, stiprų perdirbimo sektorių ir gilias tradicijas. Mums reikia tik daugiau investuoti į inovacijas, šiuolaikinę genetiką, jaunų specialistų pritraukimą ir tarptautinį bendradarbiavimą.“

Pieno vaidmuo visuomenėje: daugiau nei maistas

Pasak dr. E. Gedgaudo, pieno produktai pasaulyje išlieka vienu pagrindinių maisto saugos ir socialinės gerovės ramsčių. „Pienas – tai pasaulio šeimų kasdienybė. Jis jungia kaimus ir miestus, kuria darbo vietas, stiprina regionų ekonomiką. Kai kalbame apie tvarumą, kalbame ir apie žmogų – apie jo sveikatą, galimybes ir ateitį.“

Jis taip pat priminė, kad tvari gamyba turi būti paremta ne tik technologiniais, bet ir socialiniais principais: „Tvarumas prasideda nuo atsakomybės – už dirvą, už gyvūnus, už žmones, kurie dirba ūkiuose. Tik tada galime sakyti, kad pienas yra tikrai tvarus produktas. Svarbu pažymėti ir niūresnes tendencija, pieno suvartojimas pradeda lenkti pieno gamybą.“

Lietuvos perspektyvos pasaulinio konteksto fone

Remdamasis renginyje pristatytomis įžvalgomis, dr. E.Gedgaudas išskyrė kelias kryptis, kurios svarbios Lietuvai:

Tvarios technologijos – investicijos į energijos efektyvumą, duomenų analitiką, robotizuotą melžimą, bandos valdymo sistemos, DI panaudojimo galimybės.
Produktų inovacijos – sveikatai palankūs, aukštos pridėtinės vertės produktai.
Eksporto plėtra – naujų rinkų paieška ir globalių tiekimo grandinių stiprinimas.
Socialinis tvarumas – jaunimo įsitraukimas ir moterų lyderystė sektoriuje.
„Lietuvos pieno sektorius turi išskirtinę galimybę tapti Europos tvarumo pavyzdžiu. Turime žinių ir patirties – dabar svarbiausia, kad ūkiai jas taikytų praktikoje. Pienas yra mūsų baltasis auksas, bet jo vertę nusako ne tik kiekis, bet ir kokybė,“ – akcentuoja dr. E. Gedgaudas.

Pieno ateitis – bendras pasaulio įsipareigojimas

Pasaulinis pieno sektorius šiandien vis labiau orientuojasi į holistinį tvarumo modelį, apimantį gamtos išteklių valdymą, biologinės įvairovės apsaugą ir žiedinę ekonomiką.

Kaip reziumuoja dr. E. Gedgaudas: „Pienas išlieka vienu universaliausių maisto produktų pasaulyje – jis jungia žemdirbystę, pramonę ir vartotoją. Nuo mūsų sprendimų šiandien priklauso, ar rytoj šis produktas išliks prieinamas, sveikas ir tvarus visiems.“

Techninės ekskursijos Čilėje: nuo biodujų iki robotizuoto melžimo – tvarumo pamokos iš Pietų Amerikos

Nuble regiono Ancali ūkyje laikoma 9 500 karvių ir 1000 mėsinių – tai vienas didžiausių ir pažangiausių robotizuotų pieno ūkių pasaulyje. Visam prieaugliui atliekamas genominis tyrimas. Šiuo metu vidutinis produktyvumas 48 litrai iš karvės. Dėka genominio tyrimo planuojama per artimiausius metus pasiekti 60 l iš karvės.

Ūkis, valdantis ir apdirbantis 7000 ha pasėlių, tapo tvarumo simboliu, nes visas jo veiklos ciklas paremtas energijos ir žiedinės ekonomikos principais. Čia veikia biodujų jėgainė, perdirbanti karvių mėšlą į švarią energiją, naudojamą ūkio reikmėms, o perteklinė elektra tiekiama į vietinį tinklą. Be to, ūkis pats augina didžiąją dalį pašarų, o modernizuotos sistemos leidžia mažinti CO₂ emisijas.

Tai pirmas ūkis pasaulyje, kuris pieną į pieno perdirbimo įmonę pristato elektra varomais nuosavais pienovežiais. Ūkyje  auginami lazdyno bei graikiški riešutai. Be to ūkyje gaminami pašarai ne tik savo reikmėms, bet ir parduodami kaimyniniams ūkiams. Be visų išvardytų veiklų, ūkyje, kuris turi savo jėgainę ir energijos perteklių, kasami bitkoinai.

Biobio regione aplankytame šeimos ūkyje, įkurtame prieš 57 metus – 1968 metais, šiandien laikoma 1250 galvijų, iš jų 500 karvių. Ūkis per metus primelžia  7 300 000 l pieno, 4,01% riebumo ir 3,4% baltymingumo. Somatinių ląstelių skaičius – 120. Ūkyje taip pat pradėta diegti robotinė melžimo sistema.

Crucero Viejo Farm (Purranque, Los Lagos regionas) – modernus pieno ūkis su pažangia saulės (fotovoltine) energijos sistema, kuri aprūpina ūkį  ~80 %  energijos poreikio. Renginio dalyviams pristatytas  tvarumas, atsinaujinanti energija, technologijos, vykdoma ūkio veikla iš ganyklų į modernius ūkininkavimo procesus.

Kitas aplankytas objektas – „Rondadero Farm“, daugiau nei 75 metus šeimos tradiciją puoselėjantis ūkis, šiuo metu pereinantis prie visiškai robotizuoto melžimo. Ūkyje įdiegti trys melžimo robotai, leidžiantys karvėms pačioms pasirinkti melžimo laiką. Vidutinis primilžis siekia net 42,2 litro pieno iš karvės per dieną – tai itin aukštas rodiklis, pasiektas dėl komforto, mitybos balanso ir tikslių technologinių sprendimų.

Crucero Viejo – saulės energijos ir melžimo inovacijų sintezė. Los Lagoso regione įsikūręs Crucero Viejo ūkis išsiskiria energijos efektyvumu. Čia įrengta fotovoltinė (saulės) jėgainė, dengianti apie 80 % viso ūkio energijos poreikio. Be to, taikoma pažangi melžimo ir duomenų analizės sistema, leidžianti realiu laiku stebėti gyvulių sveikatą, mitybą ir produktyvumą. Tai rodo, kaip atsinaujinanti energija gali būti integruota į kasdienį ūkininkavimą, neaukojant gamybos našumo.

Pietinėje Čilės dalyje (regionas Los Lagos Region / Osorno Region) įsikūręs žemės ūkio tyrimų centras INIA ir jame atliekami tyrimai tik patvirtino, kad ūkio praktikos remiasi pažangia melžimo technologija: robotizuotomis melžimo sistemomis, tyrimais dėl jūros dumblių panaudojimo, siekiant mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas ir diegti tvarias technologijas.

Ekskursijos kulminacija – „Nestlé Cancura“ pieno perdirbimo įmonė, kuri bendradarbiauja su daugiau nei 300 pieno gamintojų. Čia gaminami funkcionalūs produktai ir vaikų maisto formulės, o visa tiekimo grandinė paremta atsakingos gamybos principais. Įmonė įgyvendina programas, skirtas CO₂ mažinimui, vandens taupymui ir tiekėjų skaidrumui. Tai rodo, kad tvarumo vertės įsitvirtina ne tik ūkiuose, bet ir perdirbimo sektoriuje.

Techninės ekskursijos IDF Pasaulinio pieno sektoriaus aukščiausiojo lygio susitikimo metu tapo praktine pamoka apie tvarumo ateitį. Nuo 7 000 karvių komplekso su biodujomis iki 700 karvių šeimos ūkio su robotais – visi jie rodo, kad pieno sektorius geba suderinti produktyvumą, aplinkosaugą ir žmogaus atsakomybę.

Žemės ūkio rūmai

Video