Pavasario delikatesas – bobausiai

Bobausiai. Bobausiai.

Miškuose jau visu smarkumu dygsta bobausiai – pirmieji pavasario grybai. Jie dygsta ne visur, bet miško kirtavietėse tarp kelmų jų tikrai rasite. Nuo vaikystės valgau bobausius, man šis grybas – tikras delikatesas. Kai tik pradeda dygti bobausiai, laisvalaikiu – į mišką. 

Lietuvos gurmanai bobausius vadina tautiniais triufeliais. Šiuos grybus pasimėgaudami valgo ne tik lietuviai, bet ir skandinavai, italai, kanadiečiai, estai, baltarusiai. Vokiečiai ir lenkai bobausių nerenka – laiko juos nuodingais.

Mikologai (mikologija – mokslas apie grybus), taip pat Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto ekspertai primena, kad šie grybai turi giromitrino, galinčio sukelti virškinimo ir nervų sistemos sutrikimus.

Čia tinka sena patarlė – bijai vilko, neik į mišką, apsinuodyti galima ir tradiciniais grybais. Svarbiausia iš miško parneštus bobausius gerai išvalyti. Bus lengviau, jei juos kelioms valandoms pamerksite į šaltą vandenį, kad atšoktų smėlis, nes šie grybai mėgsta smėlingus pušynus, auga tarp viržių ir kelmų ir senuose, ir naujuose kirtimuose.

Gerai nuplovus grybus, jie dedami į puodą su šaltu vandeniu. Pavirus 15 min., grybai nukošiami, vanduo išpilamas ir bobausiai vėl sumetami į šaltą vandenį. Procesas kartojamas tris kartus. Tai patikimas būdas atsikratyti bobausiuose esančios nuodingos medžiagos – giromitrino. Po to bobausiai troškinami su grietinėle. Skanumėlis!

Grybauti mėgstantiems pavasariniai bobausiai kvepia žeme, samanomis ir drėgna žole. Labai skanu pirmasis grybas, o miške – pirmoji žaluma, gegutės kukavimas (greitai prasidės), barškantys centai kišenėse, skirti pirmam gegutės užkukavimui, ir bobausis. Jis daugiau nei grybas, tai – emocija.

Receptas su bobausiais

Bobausių patiekalų gali būti labai daug. Jie puikiai dera su įvairiais maisto produktais. Tai mėsa, paukštiena, bulvės, daržovės, šparagai. Pats paprasčiausias ir gerai bobausių skonį atskleidžiantis patiekalas yra svieste kepti bobausiai. Balandį jau pasirodo pirmosios šviežios bulvės iš šiltųjų kraštų. Jos verdamos su odele ir nulupamos patiekalui.

Kaitiname aliejų ir apkepiname svogūnus. Tirpinam sviestą ir sudedam išvirtus bobausius. Dedame druską, juoduosius pipirus, maišome ir pilame grietinėlę. Grietinėlės pilama pagal skonį, apie 100 ml pusei kilogramo bobausių. Neužverdant grietinėlės nuimama nuo ugnies. Grybai užpilami ant bulvių (nuotr.). Žinoma, galima valgyti ir be jų.

Jonas BALTAKIS, („mignalina.lt“)

Mūsų Ignalina

Video