Ką reikia žinoti žvejojant rudenį: žinovo patarimai
Rudenį žuvų elgesys keičiasi: jos ne tokios aktyvios, slepiasi įdubose, todėl ir žvejams tenka keisti taktiką. Keletas svarbiausių patarimų kaip ir kuo sėkmingai žvejoti atvėsus orams. Žūklės ekspertas Jonas Budreika sako, kad rudenį daugiau šansų sugauti žuvį upėje. Nes ten sunkesnės gyvenimo sąlygos ir žuvys priverstos daugiau judėti ieškodamos maisto.
„Tiek ežeruose, tiek upėse žuvų jau tenka ieškoti gilesnėse duobėse, kur jos renkasi žiemoti. Vėstant vandeniui toje pačioje duobėje gali būti ir karšis, ir kuoja, ir ešerys. Jos pagal rūšis jau nebesigrupuoja“, – sako pašnekovas.
Žuvys pajutusios artėjantį šaltuką, pradeda kaupti atsargas žiemai. Šiltesnėmis dienomis aktyvėja tos žuvys, kurios šaltuoju metų laiku nesimaitina – tai karpiai, karosai. Svarbu žinoti, kad žuvys, besiruošdamos žiemojimui, renkasi kaloringesni maistą. Rudeninis masalas – tiktai gyvulinės kilmės. Patys efektyviausi – musės lervos, dideli naktiniai sliekai, uodo trūklio lervos.
Labai didelę reikšmę rudens žūklei turi orai. Itin svarbu žvejybai ištaikyti tokią dieną, kai šviečia saulė ir pati diena gerokai šiltesnė nei naktis. Jei nakties ir dienos oro temperatūra yra panaši, žuvys labai nenoriai kimba.
„Jei oras šaltas, vėjuotas, sulėtėja žuvų medžiagų apykaita, jos stengiasi kuo mažiau judėti. Tada labai sutrumpėja aktyvaus kibimo laikas, kuris dažniausiai pasislenka vidurdienio link. Vėstant vandeniui žvejai dažniau renkasi tamsesnes spalvos jaukus, dažniausiai juodus. Šaltame vandenyje ne taip efektingai veikia ir žuvis viliojantys saldus kvapai“, – pasakojo J. Budreika.
Jis atkreipė dėmesį, kad ruduo yra plėšrūnių metas, ypatingai lydekų. Jeigu taiki žuvis rudenį dažniau gaudoma mažesniais kabliukais ir smulkesnėm lervom, plėšrūnės – atvirkščiai. Masalus galima didinti, nes lydekos dažnai mieliau griebia stambesnį.
„Kiekvienais metais naujovių suvilioti žuvį atsiranda vis daugiau. Žvejai žiūri laidas, bendrauja grupėse, ieško internete, o gamintojai pateikia vis daugiau nauju masalų, naujų spalvų ar skonių žuvims privilioti“, – akcentavo žūklės specialistas.