Kefyras - ne tik šaltibarščiams
Visuomenėje, kurioje atrodo, kad viskas jau yra atrasta ir išbandyta, maisto tinklaraštininkai įrodo priešingai – jie atveria duris naujiems, dar neragautiems skoniams. Viena populiariausių Lietuvoje maisto tinklaraštininkių, „Nestoras maistas“ įkūrėja Ieva Greičiūnaitė, sako, kad eksperimentai virtuvėje jai – kasdienybė. Milžinišką auditoriją subūrusi moteris dalijasi receptais ne tik iš meilės maistui, bet ir vedina savotiškos misijos – parodyti, kad skanus ir sveikas maistas gali būti gaminamas paprastai. Kaskart eksperimentuodama ji gali nustebinti ir pati save bei sulaužyti giliai įsišaknijusius stereotipus. Pavyzdžiui, kas sakė, kad kefyras tinka tik šaltibarščiams?
Gaminti galima skaniai, sveikai ir paprastai
„Juoda duona su sviestu man yra pats geriausias desertas“, – juokiasi I. Greičiūnaitė. Tačiau ši jos frazė aiškiai atspindi ir jos maisto filosofiją – genialumas slypi paprastume, o maisto gaminimas neturi virsti kančia.
Maisto tinklaraštininkė atskleidžia, kad nemėgsta sudėtingo paruošimo proceso ir ilgų valandų, praleistų virtuvėje. Kaip ji suranda balansą tarp įdomaus skonio ir paprasto paruošimo?
„Gal ir skamba ironiškai, bet nemėgstu suktis virtuvėje ilgai, o valgyti skaniai – patinka. Todėl mano noras pagaminti patiekalą greičiau, priverčia pasukti galvą, kaip tai padaryti. Dažnai renkuosi pažįstamą patiekalą ir pakeičiu vieną ar kitą ingredientą. Eksperimentuoju ir tada atsiranda pajautimas – kas galėtų tikti, o kas ne“, – svarsto I. Greičiūnaitė.
Eksperimentuoja su kefyru
Maisto tinklaraštininkė pabrėžia, kad jai itin svarbi subalansuota mityba ir išmintingas santykis su maistu. O nuolatinis noras eksperimentuoti priveda prie netikėtų atradimų. Vienas iš mėgstamų produktų, kuriuos Ieva gali panaudoti įvairiuose patiekaluose, yra kefyras. Nors daugeliui gali atrodyti, kad jis tinkamas tik šaltibarščiams, maisto tinklaraštininkė turi kitą nuomonę.
„Iš tiesų kefyras yra labai universalus produktas. Aš neturiu intencijos specialiai laužyti stereotipų, tai gaunasi savaime, kai bandau pasigaminti ką nors įdomesnio. Atradau, kad kefyras tam puikiai tinka. Naudoju kefyrą gamindama ir panakotą, ir užtepėlę, ir duonelę ar kitus kepinius, taip pat kokteiliuose. Galima jį naudoti ir paprasčiau. Pavyzdžiui, po sporto mėgstu užkandį – bananą su kefyru“, – vardija I. Greičiūnaitė.
„Man kefyras parduotuvėje jau pats krenta į krepšelį. Turiu įprotį pirkti tik jį dėl išskirtinio skonio, tirštumo ir gerųjų bakterijų“, – atskleidžia I. Greičiūnaitė.
Su skaitytojais ji sutiko pasidalinti dviem receptais, kurie tikrai praskaidrins dieną: iš kefyro pagamintu tepamu sūreliu ir puria naan duonele. Puikaus skonio paslaptis – 3,2 proc. riebumo kefyras!“
Tepamas sūrelis
Jums reikės:
0,5 kg 3,2 proc. riebumo kefyro
1–2 česnako skiltelių
Saujelės smulkintų petražolių
Druskos ir pipirų
Gaminimo būdas:
Vakarop kefyro pakuotę (neišpylus!) įdėkite į šaldiklį ir palikite nakčiai. Ryte visiškai sušalusį kefyrą išimkite ir, įvynioję į dvigubą marlės sluoksnį, pakabinkite virš dubens ar puodo, kad lašėdamas atsitirptų. Kefyrui atitirpus, marlėje liks tirštas, varškės konsistencijos sūrelis. Jį perkelkite į dubenėlį, pagardinkite smulkintu česnaku, petražolėmis, druska bei pipirais. Sumaišykite iki vientisos masės. Mėgaukitės užtepdami ant skrebučio ar šviežios duonos.
Naan duonelė
Reikės:
150 ml 3,2 proc. riebumo kefyro
50 ml aliejaus
~200 g miltų (gali prireikti šiek tiek daugiau, jei tešla atrodys per lipni)
1 a. š. kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos ir cukraus
Gaminimo būdas:
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Įpilkite kefyrą ir aliejų, išmaišykite. Tešlą minkykite rankomis apie 5 minutes, tuomet įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite 10–15 minučių „pailsėti“. Tešlą padalykite į 5 lygias dalis ir suformuokite rutuliukus. Ant lengvai miltuoto paviršiaus kiekvieną rutuliuką rankomis suploti ir ištempti iki norimos plokščios duonelės formos. Sudėkite duonelę į įkaitintą sausu dugnu keptuvę (aliejaus nereikia), kepkite, kol pradės kilti burbuliukai. Apverskite ir kepkite, kol kita pusė lengvai parus. Iškeptas duoneles uždenkite rankšluostėliu ar folija – taip jos išliks minkštos ir šiltos, kol kepa kitos.
