Majų ir Actekų mėgtos kukurūzų burbuolės – kupinos naudingų medžiagų: kaip jas tinkamai apdoroti?

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Kukurūzų burbuolės – vienas labiausiai Lietuvoje populiarėjančių užkandžių. Jas ypač lengva išsivirti puode ar pasikepti ant kepsninės, o jų spalva lėkštėje džiugina tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, terminis apdorojimas kukurūzų maistinės vertės nekeičia, dėl šios priežasties juos valgyti sveika ir naudinga įvairaus amžiaus žmonėms. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva džiaugiasi, kad parduotuves jau pasiekė ir lietuviškų kukurūzų burbuolių derlius, tad pirkėjai gali mėgautis jų skoniu.

Senovės civilizacijų pasididžiavimas

Kukurūzų istorija siekia tūkstančius metų. Dabartinės Meksikos teritorijoje šiuos augalus, kaip savo pagrindinę kultūrą, augino Majų ir Actekų civilizacijos. Kukurūzai ten turėjo ne tik maistinę, bet ir dvasinę reikšmę. Senovės civilizacijos šį augalą naudojo įvairiuose ritualuose ir šventėse. Europiečiams paragavus kukurūzų burbuolių Didžiųjų geografinių atradimų metu, jos netruko išplisti ir po Senąjį žemyną. Dar XV ir XVI a. kukurūzai įvairiais keliais paplito po visą pasaulį – jie imti auginti ir Azijoje bei Afrikoje.

Kukurūzai Lietuvoje pradėti auginti tik XVIII amžiuje, iš pradžių kaip dekoratyvinis augalas daržuose bei darželiuose. Nuo XIX a. jie auginti galvijų pašarui, tačiau maistui skirta šios kultūros atšaka šalyje neprigijo. Prasidedančias naujas vartojimo tradicijas galime matyti tik šiuolaikiniais laikais, kai gyventojai domisi kitų kultūrų tradicinėmis virtuvėmis.

Apdorojamos nepraranda naudingųjų medžiagų

Nors susidomėjimas kukurūzais, kaip ir kitų kultūrų produktais, šalyje vis auga, juos vis dar retai įtraukiame į savo mitybos racioną. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad būtent kukurūzų įtraukimas į kasdienį valgiaraštį, organizmą papildytų įvairiomis naudingosiomis medžiagomis bei vitaminais.

„Kukurūzų burbuoles dažniausiai trumpai termiškai apdorojame, todėl jose išlieka daug organizmui naudingų medžiagų – vitaminų B ir C, kai kurių karotinoidų. Būtent gelsvuose kukurūzuose yra liuteino ir zeaksantino, kurie užtikrina gerą regos, odos, gleivinių būklę, o ferulos rūgštis svarbi Alzheimerio ligos ir kitų neurodegeneracinių susirgimų, taip pat cukrinio diabeto, vėžio prevencijai. Įdomu tai, kad verdant ar kepant kukurūzų burbuoles, ryškiau atsiskleidžia jų skonis, be to, nors vitamino C ir sumažėja, betakarotenų kiekis padidėja, tad galima sakyti, kad terminis apdorojimas nekeičia kukurūzų maistinės vertės“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Gydytoja priduria, kad kukurūzai tinka net ir sergantiems celiakija, nes juose nėra gliuteno. Tačiau juos atsargiau turėtų vartoti cukriniu diabetu sergantys žmonės – nors nuo vienos kukurūzų burbuolės cukraus lygis į aukštumas nepakils, reikėtų būti atsargiems, valgant kitą angliavandeniais turtingą maistą.

Užšaldžius galima džiaugtis ištisus metus

Visuomet norime maitintis sveikatai palankiau ir skrandžio neapkrauti sunkiai virškinamais patiekalais. Ieškome produktų, turinčių daug naudingųjų medžiagų ir vitaminų, leidžiančių aktyviai leisti laiką lauke. Kukurūzų burbuolės turi visas šias savybes, o kartu yra lengvai pagaminamos. Vieno prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad neseniai prekybos centrus jau pasiekė ir Lietuvoje užaugintos kukurūzų burbuolės.

„Šiais metais stengiamės patenkinti visus pirkėjų lūkesčius ir savo asortimentą pildome įvairiais naujais produktais. Vienas iš jų – visame pasaulyje populiarios kukurūzų burbuolės. Dėl savo greito pagaminimo ir išskirtinio skonio JAV tapusios greito maisto kioskelių pažiba, Lietuvoje jos dar tik atranda savo pirkėjus. Prekiaujame kukurūzų burbuolėmis iš Ispanijos ir Lenkijos, tačiau šiuo metu prekybos centrus pasiekė ir lietuvių ūkininkų užauginti produktai. Tikimės, kad kukurūzų burbuolės savo išskirtiniu skoniu ir kvapu papuoš ne vieną grilio vakarėlį“, – sako O. Suchočeva.

Šviežios kukurūzų burbuolės yra greito valgymo produktas. Jų šaldytuve nereikėtų laikyti ilgai, nes kitaip praras savo saldumą ir kitas skonio savybes. O. Suchočeva pataria, kad jei matote, jog burbuolių nesuvalgysite per 2 ar 3 dienas – jas galima užšaldyti ir vėliau naudoti įvairiems receptams: „Prieš šaldant kukurūzų burbuoles derėtų išlukštenti. Tuomet kelias minutes apvirti verdančiame vandenyje ir atvėsinti iš anksto paruoštame dubenyje su šaltu vandeniu. Atlikus šiuos veiksmus kukurūzų burbuoles įdėkite į specialų šaldymui skirtą maišą ir laikykite šaldiklyje iki kito naudojimo. Taip atšaldytas burbuoles galima laikyti apie pusę metų.“

Itin paprastas paruošimas

Paruošti kukurūzų burbuoles tikrai nesudėtinga, prireiks vos keleto produktų. Jei burbuolės jau apvirtos, minkštesnės, galima jas verti ant plonesnio iešmo ir kepti. Tiesa, iškepus kartais gali likti kietas viduriukas. Pasak O. Suchočevos, geriausia kukurūzų burbuoles kepti ant grotelių, nuolat vartant žnyplėmis, kol apskrus.

„Specialiai jų marinuoti nereikia, bet kepant verta patepti patinkančiu padažu. Patarčiau išbandyti aštresnį, nes tada kukurūzo saldumas susipina su padažo aštrumu. O jei burbuoles prieš kepdami norite pamarinuoti, siūlau sumaišyti aliejų, druską, pagal skonį įmaišyti traiškyto česnako, įpilti citrinos sulčių, įberti čili pipiriukų ir truputį patinkančių žolelių. Nerekomenduočiau burbuolių barstyti vien sausais prieskoniais – kepant gali apkarsti, – įspėja ekspertė. – Jei taupote laiką, galite nusipirkti jau apvirtų, supakuotų vakuume, paruoštų kepimui kukurūzų burbuolių ir mėgautis jų skoniu vos po kelių minučių.“

Kviečiame pasigaminti gardžių salotų, kurios suteiks spalvų ir naujų skonių savaitgalio pietums su šeima.

RECEPTAS

Salotos su kukurūzais, paprika ir aštriu padažu

Kepimui grilyje reikės:

1 didelės kukurūzų burbuolės;

1 saldžiosios raudonosios paprikos;

1 raudonojo svogūno;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Salotoms reikės:

80g fetos sūrio;

1 avokado;

100 g gražgarsčių;

200 g juodųjų pupelių.

Padažui reikės:

6 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 žaliosios citrinos;

0,5 vnt. aitriosios paprikos;

1 Chalapos paprikos;

2 šaukštų medaus arba agavų sirupo;

Druskos pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Papriką supjaustykite plačiomis juostelėmis, svogūną – stambiomis skiltelėmis. Kukurūzų burbuolę, papriką ir svogūną lengvai apšlakstykite aliejumi. Pabarstykite druska ir pipirai Paruoštas daržoves kepkite grilyje, kol suminkštės. Leiskite joms atvėsti. Tuomet aštriu peiliu nuo kukurūzo burbuolės koto išilgai nupjaukite kukurūzus ir supjaustykite stambiais gabaliukais. Sūrį susmulkinkite norimo dydžio kubeliais. Avokadą perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką ir šaukštu išskobkite minkštimą. Supjaustykite norimo dydžio kubeliais. Visus salotoms skirtus ingredientus sudėkite į didelį gilų dubenį. Įdėkite grilyje keptas daržoves ir išmaišykite. Paruoškite padažą. Išspauskite citrinos sultis. Aitriąją ir Chalapos paprikas stambiai supjaustykite. Visus padažo ingredientus sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Padažą užpilkite ant paruoštų salotų ir išmaišykite.

Video