Šalta kava primins apie saulėtas dienas

E. Gavelienė E. Gavelienė

Šaltos kavos maistingumas gali labai skirtis priklausomai nuo priedų, tokių kaip cukrus, sirupai ar plakta grietinėlė. Šie priedai gali itin padidinti kalorijų ir cukraus kiekį: „Be to, ruošiant šaltą kavą reikėtų atsižvelgti ir į porcijos dydį – kava, nors ir šalta, turėtų būti vartojama saikingai. Čia išryškėja ir vienas šios kavos privalumų – ji yra lengvai pritaikoma individualiam skoniui ir mitybos poreikiams: galima pasirinkti norimą kavos stiprumą ir pritaikyti saldumą pagal savo skonį. Parduotuvėje pirktos kavos dažnai būna įvairių skonių, tik reikėtų nepamiršti skaityti etikečių ir rinktis tai, kas atitinka individualius mitybos principus. Iš esmės šalta kava tikrai gali būti subalansuotos mitybos dalis, jei į ją žiūrima apgalvotai: verta rinktis saikingą jos kiekį, atsakingai rinktis ingredientus ir apsvarstyti galimybę patiems pasigaminti šaltos kavos, kad būtų galima kontroliuoti tam tikrus mitybos aspektus“, – teigia gydytoja. 

Piktnaudžiaujant gali sutrikti miego režimas 

Gydytoja dietologė taip pat akcentuoja kofeino normavimą: „Svarbu žinoti kofeino kiekį šaltoje kavoje, ypač jei organizmas jautrus kofeinui arba kava vartojama vėlesniu dienos metu. Nors kofeinas gali suteikti pageidaujamą energijos pliūpsnį, svarbiausia yra saikingumas, kad nebūtų sutrikdytas miego režimas. Kofeinas yra natūralus stimuliatorius, kurio yra tiek kavoje, tiek arbatoje, šokolade, energiniuose gėrimuose ir net kai kuriuose vaistuose. Pagrindinis jo privalumas –savybė laikinai padidinti budrumą ir sumažinti nuovargio jausmą. Saikingai vartojamas kofeinas tikrai gali būti aktyvaus gyvenimo būdo dalis.“

Tačiau, pasak ekspertės, svarbu nepamiršti, kad kofeinas veikia blokuodamas adenoziną – neuromediatorių, kuris skatina miegą ir atsipalaidavimą. Dėl šio blokavimo padidėja neuronų aktyvumas ir išsiskiria dopaminas, todėl paauga budrumas, pagerėja nuotaika ir kognityvinės funkcijos. „Taigi, auksinė taisyklė yra saikingumas. Nedidelis kofeino kiekis gali suteikti norimą efektą, nedarydamas neigiamo poveikio sveikatai. Tačiau per didelis kofeino kiekis gali sukelti drebulį, nerimą, miego sutrikimus ir kitą šalutinį poveikį. Svarbu suprasti, kad kiekvieno žmogaus reakcija į kofeiną gali būti skirtinga. Kai kurie žmonės kofeiną toleruoja efektyviau nei kiti, o kai kurie gali būti jautresni jo poveikiui. Todėl reikėtų atkreipti dėmesį, kaip reaguoja organizmas ir atitinkamai koreguokit paties kofeino vartojimą“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

Kaip išsirinkti aukštos kokybės kavą šalto gėrimo gamybai?

Pasak vieno prekybos tinklo komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kokybišką maltą kavą šalto gėrimo gamybai galima išsirinkti atsižvelgus į keletą dalykų: „Ieškokite iš anksto sumaltos kavos pakelių, ant kurių būtų aiškiai nurodyta naujausia skrudinimo data –šviežesnė kava paprastai yra geresnio skonio ir aromato, tad stenkitės rinktis pakuotes, kuriose yra kava, pagaminta iš pupelių, skrudintų per pastarąsias kelias savaites. Taip pat verta rinktis kavą, pažymėtą tam tikra specialia etikete arba pagamintą žinomų specializuotos kavos prekės ženklų – jų kavos gamyba paprastai vyksta kruopščiau ir todėl pats produktas pasižymi unikaliu skoniu.“

Maisto technologai kviečia palydėti vasaros sezoną namuose su klasikine šalta kava.

RECEPTAS 

Klasikinė šalta kava su cinamonu

Kavai reikės: 

1 puodelio stiprios kavos, atšaldytos;

1/2 puodelio pieno (augalinio arba gyvūninio);

1–2 v. š. saldiklio (medaus arba cukraus pakaitalo);

1/2 a. š. vanilės ekstrakto;

Kelių ledo kubelių;

Cnamono (papuošimui). 

Paruošimas:

Iš pradžių paruoškite stiprios kavos puodelį. Leiskite jai atvėsti, tada laikykite šaldytuve. Atšaldytą kavą stiklinėje sumaišykite su norimu saldikliu. Pradėkite nuo mažesnio kiekio ir reguliuokite pagal skonį. Įpilkite vanilės ekstrakto, kad kava įgautų aromato. Supilkite pasirinktą pieną. Nepaisant to, ar mėgstate nenugriebtą, liesą, migdolų, ar avižų pieną, galite sukurti norimą kreminės konsistencijos tekstūrą. Pripildykite stiklinę ledo kubelių. Ledas ne tik dar labiau atvėsina gėrimą, bet ir šiek tiek jį praskiedžia, taip sukurdamas gerai subalansuotą skonį. Ilgu šaukštu švelniai maišykite gėrimą, kad kava, pienas ir saldiklis gerai susimaišytų. Šiame etape galite paragauti ir pakoreguoti saldumą arba, jei reikia, įpilti daugiau pieno. Išmaišius gėrimą, pabarstykite cinamonu. 

Video