Nostalgiškieji čeburekai ir netikėtai gardus desertas

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Nors vasara – jau praeityje, mėgautis jos patiekalais galima kad ir visus metus. Jei šią vasarą nespėjote apsilankyti prie Baltijos jūros, vieno prekybos centro ekspertai skuba į pagalbą ir kviečia namuose pasigaminti gardžiųjų čeburekų.

Patiekalui reikės:

800 g kvietinių miltų

1 l „Pilos“ kefyro

1,5–2 l saulėgrąžų aliejaus

600 g šviežios „Skonio ženklo“ smulkintos vištienos krūtinėlės

2 didesnių svogūnų

4 skiltelių česnako

Nedidelio gabalėlio sviesto

Druskos, pipirų, kitų prieskoninių žolelių pagal skonį

Didesniame dubenyje sumaišykite miltus su druska. Supilkite kefyrą ir gerai išmaišykite, kad tešla gautųsi pakankamai minkšta ir neliptų prie pirštų. Jei tešla – pernelyg lipni, įberkite dar miltų.

Smulkiai supjaustykite svogūnus, česnakus sutrinkite. Į įkaitintą keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto, kuriame apkepkite svogūnus ir česnakus, kol gražiai paruduos. Tuomet sumaišykite juos su smulkinta vištiena ir prieskoniais.

Plonai iškočiokite tešlą. Dabar metas išpjauti tešlos skritulius – tą lengviausia padaryti uždėjus ant iškočioto lakšto apvalų dubenį ar mažą puodą. Kai jau turite tešlos skritulius, į jų vidurį įdėkite smulkintos vištienos, perlenkite pusiau. Kraštus prispauskite šakute.

Į keptuvę įpilkite tiek aliejaus, kad būtų užpildyta maždaug pusė keptuvės. Paruoštus kepimui čeburekus kepkite keptuvėje po 5 minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Iškeptus čeburekus išimkite iš aliejaus ir padėkite ant popierinių rankšluosčių, kurie sugertų aliejaus perteklių. Receptas skirtas 4–6 asmenims, tačiau tokį kiekį čeburekų greitai sukirs ir 2–3 itin išalkę šeimos nariai.

Gaivus desertas – vos per kelias minutes

Kol čeburekai kepa, galite pasiruošti desertą, kuris puikiai atgaivins po tikrai sočių pietų. Užtruksite vos kelias minutes, o gardžiuositės juo tikrai ilgai.

Gaivumu trykštančiam desertui reikės:

600 g „Pilos“ grietinės

250 ml „Pilos“ pieno

200 g cukraus

300–400 g mėgstamų uogų (galite naudoti šviežias ar šaldytas uogas, taip pat uogienę)

3 v. š. želatinos

2 a. š. vanilinio cukraus

150 ml vandens

Uogų, mėtos lapelių papuošimui

Į dubenį suberkite želatiną ir užpilkite ją kambario temperatūros vandeniu. Palikite ją brinkti. Į kitą dubenį supilkite grietinę, pieną, vanilinį cukrų ir paprastą cukrų – šiek tiek jo palikite. Elektriniu plakikliu suplakite viską iki vientisos masės. Pakaitinkite želatiną, kad ji visiškai ištirptų. Įdėkite į ją kelis šaukštus grietinės kremo, išmaišykite. Tuomet viską supilkite į grietinės ir uogų masę. Į trintuvą suberkite uogas ir likusį cukrų bei sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite ją į paruoštą grietinės kremą ir išmaišykite.

Gautą ruošinį supilstykite į atskirus indelius, bet galite supilti ir į vieną didelį indą. Padėkite į šaldytuvą, kol visiškai sustings. Desertui atvėsus, papuoškite jį šviežiomis uogomis ir mėtų lapeliais. Skanaus!

Video