Soti vakarienė – vos per valandą ir naudojant tik vieną skardą

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

„Statistika rodo, kad lietuviai yra klasikos mėgėjai – mėsos pardavimuose vis dar karaliauja kiauliena. Visgi, dėmesys sveikesnei mitybai pirkėjus paskatina dažniau rinktis ir baltą mėsą. Matome, kad vištienos pardavimai kasmet nuosekliai auga, taip pat vis dažniau į krepšelius patenka ir kalakutiena, o švenčių laikotarpiu – ir antiena“, – sako vieno prekybos centro komercijos vadovė Vaida Budrienė.

Prie paukštienos patiekiami tradiciniai garnyrai: spanguolių padažas, košė ar apkepas iš saldžiųjų arba tradicinių bulvių, kukurūzų duona, tokios daržovės kaip šparaginės pupelės ir Briuselio kopūstai. Desertui kone visuose namuose būtinai rasite moliūgų ar obuolių pyrago. Kaip matyti, per Padėkos dieną naudojamos tradicinės, nebrangios ir sezoninės gėrybės.

Prieš imantis gamybos, nuspręskite, kokią kalakuto dalį norėsite kepti – šviesios ar tamsios mėsos. „Tai turėtų priklausyti nuo asmeninio skonio ir norimų savybių. Balta mėsa, esanti krūtinėlėje, yra liesesnė ir sausesnė, tačiau švelnesnio skonio. Tamsioji mėsa, esanti šlaunelėse ir blauzdelėse, yra sultingesnė, aromatingesnė ir turi šiek tiek daugiau riebalų. Jeigu abejojate, verta tiesiog pasirinkti abiejų rūšių mėsos, kad patiekalas būtų subalansuoto skonio ir aromato“, – sako mėsos technologas Gintaras Bičkovas.

Kepta kalakutienos krūtinėlė su daržovėmis

Reikės: 2 šviežių kalakutienos krūtinėlių be kaulo ir odos, 4 šaukštų sviesto (kambario temperatūros), 5 skiltelių česnako, 2 šaukštelių čiobrelių, 1 šaukštelio rozmarino, druskos, pipirų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio citrinpipirių, 1 šaukštelio itališkų prieskonių, 1-2 saldžiųjų bulvių, kelių mažų bulvyčių, 100 g Briuselio kopūstų, pusės brokolio, 1-2 morkų, 100 g šparaginių pupelių, 100 g šviežių spanguolių, pekaninių karijų riešutų.

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Kalakutą įtrinkite mišiniu iš sviesto, trinto česnako, druskos, pipirų, čiobrelių ir rozmarino. Dėkite į orkaitę ir kepkite 15 minučių.

Tuo tarpu paruoškite daržoves – nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite. Sudėkite jas į didelį dubenį ir apšlakstykite dviem šaukštais alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska, citrinpipiriais ir itališkais prieskoniais.

Išimkite skardą iš orkaitės ir ant jos tolygiai aplink kalakutieną išdėliokite saldžiąsias bulves, mažąsias bulvytes ir Briuselio kopūstus. Galite pridėti kelias šviežio rozmarino šakeles. Grąžinkite skardą į orkaitę ir toliau kepkite.

Po 15 minučių išimkite skardą ir apverskite daržoves. Sudėkite morkas, šparagines pupeles, brokolius, šviežias spanguoles, pekano riešutus. Vėl pašaukite į orkaitę ir kepkite dar 15 minučių arba kol kalakutas visiškai iškeps, o daržovės suminkštės.

Išimkite skardą iš orkaitės. Laisvai uždenkite folija ir leiskite 10 minučių pailsėti. Supjaustykite ir patiekite.

Video