Tarptautinei arbūzo dienai – marinuoti arbūzo gabalėliai
Nusipirkę saldų prinokusį arbūzą dažniausiai juo mėgaujamės gaivindamiesi ir malšindami troškulį tvankiomis dienomis. Tačiau siūloma išbandyti ir netradicinius arbūzų pateikimo būdus, kuriais tikrai nustebinsite šeimą ir draugus.
Nuo šaltsriubių iki uogienių
Retas vaisius toks universalus – nusipirkę didelį arbūzą ne tik paskanausite jo minkštimo, bet dar ir panaudosite įvairiems patiekalams. Jei mėgstate gaspačio sriubą, ją galite pagardinti dar ir trintu arbūzu, taip pat pietums ar vakarienei pasigaminti salotų su sūriu, pomidorais, raudonuoju svogūnu, arbūzo gabaliukais ir mėtų lapeliais. O kepto arbūzo skonis tikrai sužavės: tereikėsjį supjaustyti trikampėmis skiltelėmis (žievės nenupjaukite), jas šiek tiek patepti alyvuogių aliejumi ir pakepti grilyje ant vidutinės kaitros iš abiejų pusių po keletą minučių.
Arbūzas itin tinkamas vasariškiems desertams, nes jis saldus ir gaivus, tačiau verta pagalvoti ir apie žiemą. Nors dabar dažniau uogas šaldome, bet vidury žiemos arbūzų ir bet kokių uogų uogienė pravers tada, kai už lango darganota, o į arbatą norisi įsidėti ko nors kvapnaus ir saldaus. Tereikia išimti arbūzo sėklas, pertrinti minkštimą per sietelį ir sumaišyti su tokiu pat kiekiu uogų bei vienos citrinos sultimis. Cukraus arba medaus dėkite pagal skonį, o užvirę ir uogienę pavirę apie 5 minutes, nugriebę susidariusias putas, supilkite į dailius stiklainėlius: tokie tiks ir bičiuliams dovanų.
Norite mėgautis ilgiau – laikykite šalčiau
Kiekvienas norime, kad nusipirktas vaisius būtų saldus ir sultingas, tad prinokusį arbūzą padės atskirti kelios gudrybės. Pirmiausia, tokio arbūzo minkštimas visada bus ryškiai raudonas, o sėklos tamsiai rudos arba juodos. Šviesi gelsva dėmė ant arbūzo šono taip pat reiškia, kad jis gerai sunokęs, o tamsios žalios spalvos arbūzas viduje turėtų būti raudonesnis ir saldesnis.
Iš parduotuvės parsineštą arbūzą rekomenduojama laikyti šaldytuve: neperpjautą arbūzą galima laikyti vėsiau – iki 10 °C, o perpjautą reikėtų suvartoti per 20 valandų. Šaldytuve perpjautas arbūzas ilgiau išliks šviežias, tik jo skonis gali tapti nebe toks intensyvus.
Marinuotas arbūzas
RECEPTAS
3 litrų stiklainiui reikės:
- 2 kg prinokusių arbūzų
- 1 šaukšto druskos
- 2 šaukštų cukraus
- 100 ml 9 proc. acto
- 1, 5 šaukšto džiovintų krapų sėklų
Kaip gaminti:
- Supjaustykite arbūzo minkštimą nedideliais gabalėlais, išimkite sėklas, nespausdami sudėkite į sterilizuotą stiklainį.
- Iki viršaus įpilkite į jį verdančio vandens, uždenkite dangteliu ir palikite 15-20 minučių.
- Išpilkite iš stiklainio vandenį į puodą, ten supilkite druską, cukrų, suberkite krapus. Užvirkite vandenį, pavirkite porą minučių.
- Supilkite vandenį į stiklainį ant arbūzo gabaliukų. Tada įpilkite acto. Tvirtai užsukite dangtelį, apverskite stiklainį dangteliu žemyn, šiltai apklokite ir palaikykite, kol atšals.
Arbūzo guminukai
RECEPTAS
Patiekalui reikės
- 1/8 arbūzo
- 1 pakelio želatinos
- ½ citrinos sulčių
- 1 šaukšto medaus
Kaip gaminti:
- Iš arbūzo išimkite sėklas, supjaustykite mažesniais gabalėliais, kuriuos sudėkite į trintuvą, supilkite medų ir citrinos sultis, viską sutrinkite.
- Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu šalto vandens, išbrinkinkite, pakaitinkite, bet neužvirkite ir šiek tiek atvėsinkite.
- Suplkite želatiną į arbūzų masę, išmaišykite, supilkite į ledukų formeles ir 3-4 valandoms arba nakčiai padėkite į šaldiklį. Tai puiki ledų alternatyva!
Skanaus!
