Trys būdai greitai ir nebrangiai paruošti lietuviška lašiša vadinamą upėtakį
Lietuviška lašiša vadinami upėtakiai – puikus pasirinkimas norintiems pasimėgauti lengvais, skrandžio neapsunkinančiais, bet tuo pačiu maistingais ir pigiais patiekalais. Maža to, šios žuvies patiekalai kuo puikiausiai tinka visiems šeimos nariams, mat dėl mažo ašakų kiekio, upėtakį ragauti gali ir patys mažiausieji. Norintiems pasigaminti sveikus ir nebrangius patiekalus su vaivorykštiniais upėtakiais, kuriuos galėsite paruošti ir kepant orkaitėje, ir verdant, ir gaminant garuose.
Mitybos specialistai vieningai sutaria, kad upėtakis turi daugybę naudingųjų medžiagų ir vitaminų. Pavyzdžiui, 100 gramų upėtakio yra net 20 gramų baltymų ir 25 mg kalcio, taip pat ši žuvis yra vienas geriausių omega-3 riebalų šaltinių.
Garuose troškintas upėtakis
Švelnaus skonio mėgėjams itin patiks garuose paruoštas upėtakis. Jam pagaminti reikės:
200 g vaivorykštinio upėtakio (išdarinėto ir supjaustyto);
100 g bulvių;
šlakelio citrinos sulčių;
Provanso žolelių arba kitų žuvies prieskonių (pagal skonį);
100 g natūralaus jogurto;
skiltelės smulkinto česnako;
krapų, druskos (pagal skonį).
Gaminimas. Upėtakį užmarinuokite su Provanso žolelėmis arba kitais žuvies prieskoniais bei citrinų sultimis ir palaikykite bent 30 minučių (galima ir per naktį). Kol žuvis marinuojasi, nuskuskite bulves. Užmarinuotą upėtakį kartu su bulvėmis troškinkite garuose apie 20 minučių.
Padažui sumaišykite krapus, natūralų jogurtą, česnaką ir žiupsnelį druskos. Į lėkštę sudėkite padažą, bulves ir žuvį patiekite ant viršaus.
Keptas upėtakis su daržovėmis
Skaniai, greitai ir pigiai upėtakį galima paruošti ir orkaitėje. Šiam receptui prireiks:
3–4 vaivorykštinių upėtakių;
2 citrinų;
400 g vyšninių ar slyvinių smulkių pomidorų;
1 raudonojo svogūno;
alyvuogių aliejaus, raudonėlių, druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Supjaustykite vieną citriną ir atidėkite. Kitą citriną padalinkite į 8 dalis. Sudėkite citrinos skilteles, o smulkintus pomidorus ir svogūną ar dalį raudonėlių lapelių – į kepimo skardą. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos ir pipirų. Daržoves orkaitėje kepkite 20 min.
Kol daržovės kepa, nuplaukite žuvį, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Į vidų dėkite citrinos skiltelių ir smulkintų raudonėlių lapelių. Pabarstykite druska ir pipirais.
Pakepintas daržoves apverskite skardoje, o ant viršaus uždėkite upėtakius. Patepkite juos alyvuogių aliejumi. Kepkite dar apie 20 min., kad žuvis lengvai nusiimtų nuo kaulų. Sudėkite daržoves į 4 lėkštes, uždėkite po vaivorykštinį upėtakį ir pagardinkite šviežiais raudonėlių lapeliais.
Daržovių ir upėtakio sriuba
Jei po gamintų upėtakio patiekalų liko nesuvalgytos žuvies, iš likučių galite pagaminti nesunkiai paruošiamą sriubą. Jums reikės:
apie 100–150 g kepto vaivorykštinio upėtakio;
3–4 bulvių;
1 svogūno;
1–2 morkų;
1 nedidelės cukinijos;
poros skiltelių česnako;
apie 1–1,5 l sultinio;
150–200 ml grietinėlės;
šlakelio aliejaus (kepimui);
krapų, druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Sutarkuokite cukiniją, morkas, smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir svogūną bei viską pakepinkite aliejuje. Užvirkite sultinį, dėkite į jį pakepintas daržoves, supjaustytas bulves ir leiskite viskam pavirti apie 15 minučių reguliuojant kaitrą.
Kai sultinys ir daržovės jame užvirs – dėkite žuvį. Tuomet pilkite grietinėlę, o verdančią sriubą pagardinkite prieskoniais. Daržovių ir žuvies sriubą pavirkite dar apie 10–15 minučių. Kai sriuba bus paruošta – patiekite ją lėkštėse ir pabarstykite krapais, o tuomet – mėgaukitės!