Valome orkaitę: ką daryti ir ko vengti, kad galėtumėte džiaugtis nepriekaištinga švara?
Orkaitės valymas – vienas iš labiausiai atidėliojamų ir neviltį keliančių virtuvės priežiūros darbų. Nugramdyti apanglėjusius maisto likučius ir išvalyti įsisenėjusias riebalų dėmes gali būti pakankamai sudėtinga, o kur dar orkaitės grotelių ir kitų jos dalių valymas. Laimei, pasinaudojus keliais patarimais, šis darbas nebeatrodys neįveikiamas, o spindinčia švara bus galima džiaugtis ilgą laiką.
Svarbiausia – neleisti nešvarumams įsisenėti
Pilną orkaitės valymą rekomenduojama atlikti ne rečiau kaip kas tris–šešis mėnesius arba, jei reikia, dažniau. Tačiau siekiant palaikyti nuolatinę orkaitės švarą, jos vidų reikėtų nuvalyti po kiekvieno naudojimo – taip neleisite susidaryti sunkiai panaikinamoms dėmėms ir degėsiams.
Be to, pravartu pasidomėti, ar namuose naudojama orkaitė turi savaiminio išsivalymo – pirolizės – funkciją. Daugelis šiuolaikinių sprendimų gali būti valoma paspaudus vos kelis mygtukus – pirolizės ciklo metu orkaitė įkaitinama iki maždaug 400 laipsnių, tad esant tokiai temperatūrai, orkaitės viduje esantis maistas sudega, palikdamas nedidelį kiekį pelenų – belieka juos nuvalyti drėgna šluoste.
Kaip orkaitę išvalyti teisingai?
1. Įsigilinkite į įrenginio instrukciją. Norėdami pasiekti efektyviausią rezultatą ir išvengti orkaitės sugadinimo rizikos, būtinai perskaitykite orkaitės naudojimo instrukciją – joje rasite gamintojo rekomendacijas ir sužinosite apie specialias valymo funkcijas.
2. Išimkite groteles ir bėgelius. Tobulai išvalyti orkaitę galima tik išėmus visus priedus. Juos išplaukite atskirai naudodami šiltą muiluotą vandenį.
3. Valymo darbais užsiimkite tik užtikrindami tinkamą vėdinimą. Agresyvios orkaitės valymo priemonės gali dirginti kvėpavimo sistemą, tad prieš imdamiesi darbo, nepamirškite atsidaryti virtuvės lango ar įsijungti ventiliacijos.
4. Naudokite švelnaus pluošto šluostes ar kempinėles. Abrazyvių paviršių grandikliai gali nepataisomai pažeisti orkaitės paviršius, todėl valant orkaitę reikia apsišarvuoti kantrybe ir nešvarumus išvalyti palengva.
5. Į pagalbą pasitelkite natūralius valiklius. Valgomosios sodos ir vandens mišinys, paliktas per naktį, puikiai ištirpdo senus nešvarumus.
6. Gerai nuskalaukite. Po valymo būtina švaria šluoste nuvalyti visas priemonių liekanas tam, kad neliktų papildomų kvapų, kurie gali įsigerti į ruošiamą maistą.
Kokių veiksmų reikėtų vengti?
1. Nepilkite per daug vandens. Naudodami per didelį kiekį vandens galite sugadinti orkaitės elektrines dalis ar sudaryti sąlygas rūdžių atsiradimui.
2. Venkite abrazyvių valiklių. Metaliniai šveistukai gali subraižyti orkaitės vidų.
3. Nenaudokite priemonių ant kaitinimo elementų. Nepurkškite valiklių tiesiai ant kaitinimo elementų ar ventiliatorių. Juos galima tik švelniai nuvalyti drėgna šluoste.
4. Nemaišykite cheminių priemonių. Niekada nemaišykite amoniako, baliklių ar kitų stiprių chemikalų – tai gali sukelti toksiškas reakcijas ir sveikatos problemas.
5. Nepamirškite pirštinių. Orkaitę valydami cheminėmis priemonėmis, visuomet dėvėkite gumines pirštines, kad apsaugotumėte rankų odą.
6. Nevalykite karštos orkaitės. Visuomet palaukite, kol orkaitė visiškai atvės, kad išvengtumėte nudegimų.