Sovietmečio dvelksmas: NMA užpirko metodiką, kurios pagrįstumas kelia ir pasipiktinimą, ir įtarimų

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) paskelbus, kad rengiama žemės ūkio technikos optimalių parametrų nustatymo metodika, kilo pagrįstas ūkininkų pasipiktinimas. Nuo šiol NMA spręs pati, ar ūkininko išsirinkta ir su parama įsigyta technika yra tinkama jo ūkiui. „Absurdas, visiškas absurdas“ – taip naujai paskelbtą metodiką vertina Kelmės rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Martynas Puidokas.

Tuo tarpu NMA komunikacijos skyriaus patarėja Reda Kerdokienė tikina, kad metodika yra dar tik rengiama, o sutartis su metodiką rengiančiu Vytauto Didžiojo universitetu (VDU) pasirašyta prieš mažiau nei du mėnesius. Pačią metodiką sukurti prireiks pusės metų.

„Ji bus rekomendacinio pobūdžio, padedanti projekto vertinimą atliekantiems darbuotojams operatyviau priimti sprendimą dėl planuojamos įsigyti investicijos pagrįstumo“, – teigia patarėja.

Vis dėlto Lietuvos žemės ūkio technikos asociacijos prezidentas Erikas Bėrontas yra tikras, kad tik pats ūkininkas gali spręsti kokio galingumo priemonės jam reikia. 

„NMA vadovaujasi metodika, kuri šiai dienai nėra niekur patvirtinta absoliučiai, visiškai neįtvirtinta ir niekam nežinoma. Tai jeigu mes nežinome tos metodikos, kuri nėra paviešinta, rengiant paraišką gauti priemonę, kurios jam reikės artimiausiu metu, ir jis neturi jokių nuorodų, todėl vieną paraišką praleidžia, kitą ne“, – pasakoja E. Bėrontas.

Anot jo, juk pats ūkininkas perka priemones, o NMA padengia tik dalį išlaidų. Būtent todėl, jo tikinimu, agentūra vertina ne padargo pajėgumą, o skaičiuoja hektarus.

„Tokia situacija, agentūra sako, kad ūkis nedidelis, užteks ir mažo purkštuvo 4-6 metrų. Bet vėlgi, ar tu su tuo purkštuvu važinėsi tris dienas ar pusantros dienos? Jeigu žmogus turi ne tokį galingą kombainą ir liepos mėnuo nusimato lietingas, tai žmogus tik keletą dienų gali dirbti. Tam ir reikia galingesnės technikos, kad per mažesnį laikotarpį ūkininkas daugiau padarytų. Gamtos stichijų tu neįvertinsi“, – teigia jis.

E. Bėrontas pasakojo apie situaciją, kuomet du ūkininkai nusipirko du skirtingo galingumo traktorius.

„Vienas nusipirko šimto arklio galių, kitas dviejų šimtų. Tai vienas atlieka darbus dvi savaites, kitas savaitę. Tas kuris nenusipirko tokio galingo dabar gailisi“, – tikina E. Bėrontas.

Lietuvos žemės ūkio technikos asociacijos prezidentas sako turintis žinių, kad metodika galimai bus perkurta.

„Sako, kad VDU kūrė metodiką, bet dabar nieks nežino. Neseniai buvome susitikę su NMA, tai naujai davė perkurti šią metodiką VDU mokslininkams, bet kiek kalbėjau su jais, niekas negirdėjo apie tai, kas ją perkurs“, – dėsto E. Bėrontas.

Susisiekus su Kelmės rajono ūkininkų sąjungos pirmininku Martynu Puidoku, šis buvo pasipiktinęs NMA paskelbta metodika ir pavadino  ją „visišku absurdu“. Paklaustas, kaip į šią metodiką reaguoja ūkininkai, šis sakė, kad ūkininkų reakcijos kol kas nežinomos.

„Toks reguliavimas iš Vilniaus, kokią techniką ūkininkas turi pirkti, kokią neturi, yra absurdas, tiesiog absurdas. Su tokiais reguliavimais nueinama dar toliau nei senesniais laikais, kai buvo siunčiami nurodymai iš Maskvos“, – rėžia M. Puidokas.

Pasak NMA, metodika bus taikoma kompleksiškai, atsižvelgiant į jau turimą ūkyje bei planuojamą įsigyti techniką / įrangą, planuojamą ūkio augimo potencialą. Tačiau, ar NMA tarnautojai turi kompetencijos spręsti, kokios technikos reikia ūkininkui? Anot patarėjos R. Kerdokienės, NMA tarsis su socialiniais partneriais ir Žemės ūkio ministerija.

Sutartyje nurodoma, kad metodikos tikslas – įvertinti tam tikrų žemės ūkio technikos ir įrangos kategorijų parametrų našumą atitinkamam dirvožemio tipui ir žemės plotui. Ji bus taikoma 34 vnt. skirtingų kategorijų žemės ūkio technikos ir įrangos. Sutarties vertė siekia 18 150 eurų.

Video