UAB „Biovela-Utenos mėsa“ į Latviją išgabeno užkrėstą mėsą. VMVT neskuba taikyti poveikio priemonių

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr. Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Kovo 4 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus švieslentėje (RASFF) pasirodė žinutė, jog šviežiame kiaulienos farše iš Lietuvos nustatyti patogeniniai mikroorganizmai, tai yra Salmonella spp. Paaiškėjo, kad gamintojas UAB „Biovela-Utenos mėsa“.

VMVT šios situacijos pernelyg nedetalizavo. Įstaigos atstovas nurodė, kad RASFF švieslentėje pranešimas atsirado po to, kai Latvijos atsakingos institucijos rinkos kontrolės metu nustatė nesaugų produktą.

„Informacija perduota VMVT, tyrimas šiuo metu atliekamas“, – nedaugžodžiavo VMVT specialistas.

Kiek užtruks tyrimas, VMVT negalėjo įvardinti, nes tai susiję su paties tyrimo apimti.

Daugiau detalių apie užkrėstą produkciją neatskleidė ir UAB „Biovela-Utenos mėsa“.

Pasiteiravus, koks kiekis produkcijos iškeliavo į Latviją, Korporatyvinio prekės ženklo projektų vadovė Inga Stepanauskaitė-Miškunec atsakė, kad žaliavų tiekimo kiekis konkrečiam klientui yra nurodomas sutartyse tarp tiekėjo ir kliento ir neskelbiamas viešai.

„Noriu užtikrinti, jog siekiant garantuoti aukščiausią produktų saugos lygį, mūsų įmonės laboratorijoje nuolat atliekami išsamūs kokybės ir saugumo tyrimai. Maisto sauga yra vienas iš svarbiausių UAB „Biovela-Utenos mėsa“ prioritetų, todėl apie visus galimus rizikos atvejus nedelsiant informuojamos tiek atsakingos institucijos, tiek vartotojai“, – patikino I. Stepanauskaitė-Miškunec. Ji taip pat pridūrė, kad įmonė glaudžiai bendradarbiauja su VMVT, jog nesaugi produkcija būtų kuo greičiau pašalinta iš rinkos.

Komentuodama šį konkretų atvejį Korporatyvinio prekės ženklo projektų vadovė pažymėjo, kad taip pat nedelsiant buvo imtasi visų būtinų veiksmų.

„Įmonė laikosi aukščiausių standartų ir visada prioritetą teikia savo vartotojų saugumui“, – išskyrė I. Stepanauskaitė-Miškunec.

UAB „Biovela-Utenos mėsa“ atstovė nurodė, kad nesaugi produkcija į Lietuvos rinką nepateko.

VMVT atlikusi tyrimą ir nustačiusi pažeidimą įmonei gali taikyti poveikio priemones – administracinę atsakomybę, veiklos ribojimus, rinkos ribojimo priemones ir kt. 

Įdomu tai, kad vien 2024 metais šioje įmonėje dėl nesaugių produktų išplatintų rinkoje buvo atlikti 6 patikrinimai. Jų metu buvo vertinamos nesaugaus produkto atsiradimo priežastys, išplatinimas, gamybos technologijos.

Tokie patogeniniai mikroorganizmai, kaip Salmonella spp, kurie buvo aptikti šviežiame kiaulienos farše, gali sukelti per maistą plintančias ligas, pavyzdžiui, salmoneliozę. Šia bakterine infekcija sergamumas Lietuvoje yra gana aukštas. Skaičiuojama, kad 100 tūkst. gyventojų tenka 66 atvejai. Apie pusė sergančiųjų – vaikai, nors imliausi šiai ligai yra kūdikiai ir žmonės, vyresni nei 60 m.

Salmoneliozės simptomai paprastai pasireiškia per 8-72 val. nuo bakterijų patekimo į organizmą. Dauguma sveikų žmonių infekciją įveikia per kelias dienas be išskirtinio gydymo. Deja, į rizikos grupes patenkantiems asmenims susirgimas gali sukelti itin pavojingas komplikacijas.

Video