Parengtos rekomendacijas viešojo maitinimo įmonėms dėl geriamojo vandens kokybės
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atsižvelgdama į viešojo maitinimo verslą atstovaujančių asociacijų išsakytą poreikį,parengė gaires,kurios padės viešojo maitinimo įmonėms lengviau suprasti geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimus. VMVT pabrėžia, kad viešojo maitinimo įstaigos yra atsakingos už naudojamo geriamojo vandens saugą ir kokybę, todėl būtina laikytis teisės aktų nustatytų reikalavimų. Šios rekomendacijos taip pat pateikiamos viešojo maitinimo įmonėms skirtose naujausiose geros higienos praktikos taisyklėse.
Svarbiausi reikalavimai:
Vandens šaltinio įvertinimas. Prieš pradedant veiklą įmonės privalo nustatyti, ar vanduo bus tiekiamas centralizuotai (viešai tiekiamas geriamojo vandens tiekėjų), ar apsirūpinama individualiai.
Viešai tiekiamas vanduo. Kai naudojamas viešai tiekiamas vanduo, nėra privaloma atlikti papildomų vandens tyrimų, tačiau įmonė turi būti įsitikinusi geriamojo vandens sauga.
Vidaus vandentiekio priežiūra. Įmonės turi užtikrinti, kad pastatų vidaus vandentiekis (vamzdynas, maišytuvai, vandens filtrai ir pan.) nepakenktų vandens kokybei ir organizuoti tyrimus, jei kyla įtarimas dėl pavojaus saugai.
Individualus geriamojo vandens šaltinis. Jei įmonė naudoja individualius vandens tiekimo šaltinius (gręžinius, šulinius), ji privalo vykdyti nuolatinę stebėseną ir atlikti vandens tyrimus pagal higienos normos reikalavimus.
Vandens laikymas ir paruošimas. Jei viešojo maitinimo įstaigoje vanduo laikomas, filtruojamas ar šildomas, reikia įvertinti galimus užterštumo pavojus.
Higienos užtikrinimas. Įmonės turi naudoti tiek šaltą, tiek karštą vandenį su tinkamai įrengtais maišytuvais, pirmenybę teikiant ne rankomis valdomiems įrenginiams.
Kada reikia atlikti mikrobiologinius tyrimus? Mikrobiologiniai tyrimai rekomenduojami šiais atvejais:
Prieš pradedant veiklą ar prasidedant veiklos sezonui (pvz., jei viešojo maitinimo įstaiga veikia tik vasarą).
Po pastato ar vamzdynų remonto darbų, avarijų.
Kai įmonė tiekia nevirintą vandenį klientams arba naudoja jį gėrimams, ledukams gaminti.
Viešojo maitinimo įmonės, naudodamos geriamąjį vandenį, privalo vadovautis nustatytais mikrobiologinių rodiklių reikalavimais. Pagal HN 24:2023, geriamajame vandenyje neturi būti aptikta žarninių lazdelių (Escherichia coli) ar žarninių enterokokų.
Atsakomybė ir kontrolė
Viešojo maitinimo įmonių atsakomybė – ne tik laikytis higienos normų, bet ir užtikrinti, kad jų naudojamas vanduo atitiktų nustatytus reikalavimus. Pažeidimai gali lemti sankcijas bei grėsmę įmonės reputacijai. Raginama atsakingai vertinti vandens kokybę ir imtis prevencinių priemonių, siekiant išvengti galimų tiek darbuotojų, tiek klientų sveikatos sutrikimų.
Teisinis reglamentavimas
Geriamojo vandens kokybę reguliuoja Lietuvos Respublikos geriamojo vandens įstatymas bei Lietuvos higienos norma HN 24:2023 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“.Be to, viešojo maitinimo įmonės, naudojančios karštą vandenį, turi laikytis HN 136:2023 „Karšto vandens visuomenės sveikatos saugos reikalavimai“ nuostatų.
