Juos privaloma valgyti žiemą: kaip gerųjų bakterijų gauti iš maisto?

Rauginti kopūstai Rauginti kopūstai

Žiemą lydi šaltukas, sniegas ir mažiau saulės šviesos, o tokiomis sąlygomis keičiasi mūsų organizmo poreikiai. Vienas iš svarbių elementų, kuriuo šaltuoju metų laiku daugelis turėtų rūpintis, yra žarnyno gerosios bakterijos. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, raugintuose maisto produktuose galima rasti organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, taip pat – probiotinių bakterijų. Šie naudingi mikroorganizmai padeda praturtinti žarnyno mikroflorą, stiprina imuninę sistemą bei gerina virškinimą. Tad raugintos daržovės ne tik skanus, pigus, bet ir sveikatai palankus maisto produktas. 

Praturtina žarnyno mikroflorą

Žiemą kopūstus dažnai skanaujame ne tik žalius ar troškintus, bet ir raugintus. Tokie kopūstai yra pilni naudingųjų medžiagų, kurios svarbios žarnyno mikrofloros puoselėjimui. Be to, švelniai rūgštus raugintų daržovių skonis yra malonus gomuriui.

Sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, rauginimo metu maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, o šį procesą vykdo bakterijos, dar vadinamos probiotikais. Todėl šaltojo sezono metu ji ragina raugintas daržoves dažniau įtraukti į kasdienės mitybos racioną.

„Rauginti produktai yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų: vitaminų bei mineralų šaltinis. Tokiose daržovėse gausu C ir B grupės vitaminų, skaidulinių medžiagų, yra geležies, cinko. Tad vartodami šiuos produktus rūpinamės savo virškinimo sistemos sveikata, nes juose esantys probiotikai prisideda prie žarnyne esančių gerųjų bakterijų sudėties puoselėjimo, gerina žarnyno veiklą ir bendrą organizmo būklę. O gerosios bakterijos gamina medžiagas, darančias įtaką kraujotakai, kepenų ir kitų organų bei sistemų veiklai, net mūsų emocijoms“, – sako dr. E. Gavelienė ir priduria, jog renkantis raugintas daržoves parduotuvėje, reikėtų perskaityti jų sudedamųjų dalių sąrašą, kad visada pasirinktumėte sveikatai palankiausią variantą. 

Kulinarijos technologai siūlo pasigaminti raugintų kopūstų su svogūnų laiškais salotas, kurios ne tik skanios, bet ir maistingos.

RECEPTAS

Rauginti kopūstai su svogūnų laiškais 

Patiekalui reikės:  

4 vnt. svogūnų laiškų;

1 vnt. obuolio;

2 šaukštų sviesto;

2 stiklinės raugintų kopūstų. 

Gaminimo eiga: 

Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus. Išimkite iš obuolio sėklas ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
Keptuvėje įkaitinkite sviestą kol gražiai paruduos, įdėkite obuolius ir kepkite apie 1 min. Viską sumaišykite su raugintais kopūstais ir svogūnų laiškais.

Skanaus!

Video