Seniausioje Lietuvos žemės ūkio mokykloje gali likti tik praktinio mokymo bazė

Naujoji PMC Joniškėlio mokymo skyriaus vedėja Jurga Kanoverskienė ir tušti mokomojo korpuso koridoriai. Aidos Garastaitės nuotr. Naujoji PMC Joniškėlio mokymo skyriaus vedėja Jurga Kanoverskienė ir tušti mokomojo korpuso koridoriai. Aidos Garastaitės nuotr.

Žemės ūkio darbuotojo padėjėjo mokymo programą pasirinko 12 mokinių, dar 21 stipriosios lyties atstovas užsirašė į TR1 kategorijos traktorių vairavimo kursus. Tai ir visas kuklus naujųjų mokslo metų derlius seniausioje Lietuvoje Joniškėlio žemės ūkio mokykloje, kuri priklauso Panevėžio mokymo centrui (PMC). Tokius skaičius antradienį telefoninio pokalbio metu pateikė PMC direktorius dr. Donatas Bakšys.

Atsivertus PMC internetinę svetainę matyti, kad turintiems brandos atestatą Joniškėlio mokymo skyriuje šiemet buvo galima rinktis dekoratyvinio apželdinimo darbuotojo padėjėjo, žemės ūkio gamybos verslo darbuotojo programas. Baigusieji 10 klasių galėjo įgyti žemės ūkio darbuotojo padėjėjo specialybę. Taip pat organizuojami TR1 ir TR2 traktorių vairavimo kursai. Nuo birželio 3 d. buvo galima registruotis ir teikti prašymus mokytis LAMA BPO bendrojo priėmimo informacinėje sistemoje Profesinis mokymas – LAMA BPO.

PMC vadovas dr. D. Bakšys sakė, kad 12 sutarčių su pasirinkusiaisiais žemės ūkio darbuotojo padėjėjo profesinio mokymo programą pasirašytos po papildomo priėmimo. Tai minimalus skaičius, norint sudaryti grupę. Tuo tarpu dekoratyvinio apželdinimo darbuotojo padėjėjo specialybe susidomėjo tik 6 moksleiviai – pusė iki minimalaus limito.

Kalbėdamas apie traktorininkų kursus, dr. D. Bakšys priminė, kad tai nėra profesinio mokymo programa. Jie priskirti vadinamajam moduliniam mokymui. Tad nėra nustatytų kvotų, kaip mokymo programoms, todėl į traktorių vairavimo kursus norinčiuosius galima priimti ir vėliau. Direktorius atkreipė dėmesį, kad modulinio mokymo, skirtingai nei programų, finansavimas vėluoja. Tad iš pradžių reikia ieškoti vidinių finansinių rezervų.

Vizijoje – praktinio mokymo centras

„Norime išlaikyti Joniškėlio padalinį kaip žemės ūkio praktinio mokymo centrą. Į jį moksleiviai važiuotų atlikti praktikos. Juolab kad čia tam yra puikios sąlygos. Tuo tarpu teorinis mokymas vyktų Panevėžyje“, – apie netolimą Joniškėlio mokymo centro ateitį kalbėjo PMC direktorius dr. D. Bakšys. Tačiau siūlomos žemės ūkio profesijos nėra tarp populiariausiųjų. Direktorius minėjo, kad šiemet Panevėžyje jas pasirinko tik apie 40 moksleivių. Tad neverta tikėtis, kad praktinio mokymo centrą ateityje užplūs didelis būrys besimokančiųjų.

Anot direktoriaus, modeliuojami įvairūs praktinio mokymo būdai. Tarkim, 20 ar 30 moksleivių būtų galima iš Panevėžio į Narteikius vežioti autobusu. Kitas variantas – praktinio mokymo vieną ar kelias savaites moksleivius apgyvendinti bendrabutyje.

PMC vadovas pripažino, kad tikru galvos skausmu tampa buvusios Joniškėlio žemės ūkio mokyklos turtas, pirmiausia – tušti pastatai. Dr. D. Bakšys priminė, kad buvę bendrabučiai perduoti Turto bankui, dar iki jam tampant PMC direktoriumi. Jis patikino, kad šis procesas tęsis toliau. Nebenaudojamų pastatų perdavimo procedūra Turto bankui yra gana sudėtinga ir paprastai ilgai besitęsianti. „Reikia sutvarkyti ne tik visus dokumentus, bet ir pačius pastatus“, – toliau aiškino pašnekovas.

Dvejopi jausmai apima

Prieš savaitę PMC Joniškėlio mokymo skyriaus vadove paskirta Jurga Kanoverskienė. Su vedėja taip pat kalbėjomės telefonu. Iš Švobiškio kilusi naujoji skyriaus vadovė prisipažino jaučianti didelę nostalgiją tuometei Joniškėlio Igno Karpio aukštesniajai žemės ūkio mokyklai. Ją baigė prieš 22 metus, gaudama žemės ūkio vadybos diplomą. Jau sukūrusi šeimą J. Kanoverskienė Kauno technologijos universiteto Panevėžio fakultete įgijo vadybos bakalauro ir magistro kvalifikacijas.

Prisimindama daugiau kaip prieš du dešimtmečius baigtus mokslus Igno Karpio aukštesniojoje žemės ūkio mokykloje, jos auklėtinė sakė, kad tuomet kartu su neakivaizdininkais mokėsi apie 500 moksleivių.

Panevėžio rajone gyvenanti PMC Joniškėlio mokymo skyriaus vadovė J. Kanoverskienė pripažino, kad gavus naujas pareigas apima dvejopi jausmai. Viena vertus, liūdna žiūrėti į tuščius koridorius, kita vertus, džiugu sugrįžti į mokyklą, kurioje prabėgo gražūs jaunystės metai, ir vadovauti mokytojams, kurie ją pačią mokė. Baigdama trumpą pokalbį vedėja pridūrė, kad žemės ūkio darbuotojo padėjėjo specialybės mokys vietoje ir mūsų rajone gyvenantys mokytojai. Tik anglų kalbos specialistė važinės iš Panevėžio.

Pasvalio Darbas

Video