Žaliojo drakono metai ūkininkams prasidės žaliojo dyzelino naudojimo apribojimais

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Nors pagal kinų horoskopą Žaliojo drakono metai prasidės 2024 m. vasario 10 d. ir truks iki 2025 m. sausio 28 d., Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) drakoniškos raganų medžioklės imsis išsyk nuo Naujųjų metų. Ji gaudys ūkininkus, kurie ne pagal paskirtį naudoja žymėtą dyzeliną. Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ užsiminė ir Lietuvos žemės ūkio technikos asociacijos (LŽŪTA) prezidentas Erikas Bėrontas, paskelbęs atitinkamą VMI raštą, kuris skirtas VMI apskričių inspekcijoms.

VMI Teisės departamento direktorės Rasos Virvilienės rašte VMI apskričių valstybinėms mokesčių inspekcijoms teigiama, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. Akcizų įstatymo pakeitimų pagrindu bus taikomi apribojimai gazoliams, kuriems taikomas lengvatinis akcizas ir šie gazoliai skirti naudoti žemės ūkio veikloje bei akvakultūroje.

„Įsigaliojus pakeitimui atsiras papildomas gazolių panaudojimo apribojimas: gazoliai turės būti naudojami žemės ūkio produktų gamybai naudojamoje žemės ūkio technikoje (įskaitant traktorius) arba atitinkamai žvejybos laivų varikliuose“, – teigiama R. Virvilienės rašte.

Ji išvardija, kokiai technikai gali būti naudojamas lengvatinis dyzelinis kuras. „(...) Žemės ūkio technika yra laikomi traktoriai, universalios traktorių priekabos (puspriekabės), žemės ūkio mašinos, įrenginiai (gyvulininkystės, gamybinių patalpų (sandėlių, saugyklų, daržinių), darbų mechanizavimo proceso įrenginiai, kurie dažnai yra ne savarankiški vienetai, o technologinės linijos ar gamybinio proceso įrenginių dalis), įranga ir įtaisai žemės ūkio darbams atlikti“, – paaiškina R. Virvilienė.

Visa kita technika negali būti priskirta lengvatinio dyzelino naudojimui.

„VMI pasistengs nuo 2024 m. sausio 1 d. nustebinti ūkininkus, – rašo E. Bėrontas. – Žalias dyzelis nebus galimas pilti į krovininius automobilius ar kitą transportą, kuris gali būti panaudotas ne tik žemės ūkiui ir pan.“

Jis ironizuoja, kad „taip trumposios grandinės ir smulkieji ūkiai ir trūkinėja“.

„From farm to fork uždarbis ir taip nesiskaičiuoja, bet dabar dar labiau nesiskaičiuos, nes žalią dyzelį bus galima pilti tik į žemės ūkio techniką. Dabar svarbiau ne principas, kam taikoma akcizo lengvata, o transporto priemonės paskirtis. Tai gal traktoriai ir GPM bei kitus mokesčius galėtų susimokėti?“ – rašo LŽŪTA prezidentas E. Bėrontas.

Buvęs NMA vadovas sako, kad „naujametiniai sveikinimai prekiaujantiems turguose, “traktorizuotiems” uogininkams, bitininkams, sodininkams ir daržininkams“.

„Ši naujiena tyliai, bet pasieks pačius smulkiausius, kurie dar turėjo šiokią tokią lengvatą pigiau transportuoti ūkio gėrybes į turgų ar į namus… Drakono metai prasideda… Teks visiems pirktis dyzelinius traktorius ir jais gabenti prekes į turgų, nes ekologiškai ir tvariai ūkininkauti neapsimoka…“, – reziumuoja E. Bėrontas.

413006088 753025573520947 3169569724765410371 n:

 

 

Video