Iš jubiliejinio Terra Madre Salone del Gusto 2024 renginio su žinia ūkiams ir ūkininkams

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Rugsėjo 26-30 dienomis Turine, Italijoje vyko jubiliejinis 10-asis Terra Madre Salone del Gusto 2024 renginys, kuris rengiamas kas dvejus metus. Per dvidešimt gyvavimo metų šis renginys yra sulaukęs daugiau kaip 40000 delegatų iš viso pasaulio. Šiemet jame dalyvavo 3000 delegatų iš 122 pasaulio šalių, kuriems aktualios klimato kaitos, maisto kultūros išsaugojimo, ekologinių ūkių problemos bei galimybės ir perspektyvos. Savo užaugintą ir pagamintą produkciją dalyviai pristatė 700-uose stendų.

Slow Food organizacija, kuri yra šio išskirtinio renginio iniciatorė, pakvietė Lėtojo turizmo asociacijos prezidentę Henrietą Miliauskienę atstovauti savo šaliai. Lietuvoje jau būta kelių iniciatyvų įsilieti į Slow Food judėjimą, tačiau nesėkmingai.

Terra Madre 2024 renginyje didelis dėmesys buvo skiriamas naujai Slow Food iniciatyvai – ūkiams. Dar vasarą vyko pirmieji nuotoliniai mokymai būsimiems Slow Food Farm vertintojams. Henrieta Miliauskienė buvo atrinkta viena iš 30 vertintojų visame pasaulyje, kurie turėjo realiai išbandyti vertinimo sistemą ir nominuoti bent vieną ūkį Slow Food Farm kategorijai savo šalyje.

Turine vykusio Terra Madre renginio metu buvo apmokyta dar apie 200 vertintojų, kurie pagal specialiai paruoštą klausimyną galės įvertinti ūkius. Tikimasi, jog jau 2025 metais bus nominuota 1000 ūkių Slow Food Farm kategorijoje visame pasaulyje. Vienas Lietuvos ūkis yra nominuotas šiai kategorijai. Kol kas vyksta vertinimo procesas. Iki metų pabaigos turėtų paaiškėti pirmieji oficialiai pripažinti Slow Food Farm ūkiai visame pasaulyje.

Kas tai yra Slow Food Farm? Tai ne serifikatas produktams, o nominacija ūkiui. Tai tarptautinis pripažinimas ūkiui, kuris savo veiklą vysto pagal agroekologijos principus. Kas tai yra agroekologija? Tai darnus ūkininkavimas, kur pirmu smuiku groja bioįvairovė, tradicijos ir pagarba gamtai. Slow Food Farm sako NE chemijai, GMO ir monokultūroms. Slow Food Farm sako TAIP senosioms sėklų, naminių gyvūnų rūšims ir tradiciniam maisto gaminimui. Maistingas, švarus ir sąžiningai užaugintas maistas – tai esminiai Slow Food Farm kriterijai.

Slow Food organizacija bendraminčius vienija beveik 40 metų. Pagrindinis dėmesys buvo ir yra skiriamas maistui, jo kokybei bei ruošimo tradicijoms. Pastaruoju metu vis labiau juntami klimato kaitos padariniai visame pasaulyje, kurie yra ženkliai susiję su chemizuotų ūkių daromu poveikiui gamtai. Maisto pradžia yra ūkyje. O ūkio pradžia yra ūkininko pasaulėžiūroje ir vertybėse, tad neatsitiktinai Slow Food organizacija susitelkė ties ūkiais, kurie siekia pateikti maistingą, švarią ir sąžiningai auginamą produkciją.

Terra Madre renginio metu kiekvieną valandą tuo pačiu metu vyko apie 20 renginių, diskusijų, konferencijų, susitikimų, degustacijų. Iš viso – 1000 renginių. Visa ko ašis – kaip suvaldyti vykstančius kataklizmus ir suteikti galimybę visiems gauti sveiką, maistingą ir neužterštą maistą, kaip suvaldyti žemės alinimą ir užtikrinti bioįvairovę.

Renginyje dalyvavę Lietuvos atstovai artimiausiu metu parengs svarbiausių Slow Food judėjimo dokumentų vertimus į lietuvių kalbą. Taip pat bus surengti mokymai kelioms potencelioms bendruomenėms, galinčioms tapti pirmaisiais Slow Food konviviumais mūsų šalyje. Šių konviviumų nariai per savo ruošiamą / auginamą maistą toliau skleis Slow Food idėjas Lietuvoje.

Video