Apdovanoti „Kokybe paženklintas maistas 2024“ laureatai
Žemės ūkio ministerijoje vykusioje kokybiško maisto konferencijoje „Auginame čia, Lietuvoje!" apdovanoti konkurso „Kokybe paženklintas maistas 2024“ nugalėtojai, žiniomis apie vaikų mitybą ir kokybiško maisto svarbą dalijosi šios srities žinovai.
„Žemės ūkio ministerijos tikslas yra labai aiškus – bendradarbiaudami siekiame, kad vartotojus pasiektų kokybiškas, saugus, naudingas sveikatai maistas, kad jį auginant, gaminant būtų tausojama aplinka. Visų mūsų darbas padeda kurti sveikesnę Lietuvą, ugdo sąmoningesnį ateities vartotoją bei skatina užsiimti tvaresniais žemės ūkio gamybos būdais. Palaikau sveiko maisto iniciatyvą, neabejoju jos nauda ir tikiu, kad, pradėjus nuo jaunosios kartos, ateityje sveikos mitybos principai taps kasdienybe kiekvienoje Lietuvos šeimoje“, - sako žemės ūkio viceministrė Laura Ramanauskaitė.
Viceministrė pasidžiaugė, kad Žemės ūkio ministerija įgyvendina dvi su vaikų maitinimu susijusias programas. Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programoje dalyvauja per 1,4 tūkst. ugdymo įstaigų, produktus pagal šią programą gauna daugiau kaip 230 tūkst. vaikų.
Tuo tarpu Parama, kuri sudaro sąlygas ikimokyklinio ugdymo įstaigoms vaikus maitinti ekologiškais ar nacionalinės kokybės produktais, jau skaičiuoja 6-us metus. Plečiasi ugdymo įstaigų, kurios dalyvauja šioje paramos priemonėje, skaičius. 2024 m. tokių įstaigų jau buvo 70, jos maitina per 12 tūkst. vaikų.
Konkurso „Kokybe paženklintas maistas 2024“ nugalėtojai
Šiemet konkursui „Kokybe paženklintas maistas 2024“ gamintojai ir ūkininkai pateikė net 34 produktus, kuriuos vertino komisija, sudaryta iš maisto technologų, maisto saugos ir kokybės, visuomenės sveikatos bei mitybos specialistų. Ekspertai vertino produktų sudėtį ir maistinę vertę, gamybos apimtis, taikomus tausius gamybos būdus, pakuočių tinkamumą perdirbti, poveikį klimatui, novatoriškumą bei išskirtinumą ir išrinko nugalėtojus trijų kokybės sistemų nominacijose.
Viceministrė L. Ramanauskaitė įteikė apdovanojimus AB „Pieno žvaigždės“ už gaminį „Lietuviškas varškės sūris ,,Dvaro“ su kmynais“, laimėjusį produktų su Europos Sąjungos saugomomis nuorodomis (SKVN, SGN, GTG) grupėje. Diplomas įteiktas ir ūkininkei Genovaitei Sakalauskienei už gaminį „Ekologiška smidrų užtepėlė“, laimėjusį ekologiškų produktų grupėje. Ūkininkas Mantas Svidras apdovanotas už gaminį „Avietinis pagardas su baziliku“, laimėjusį pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą gaminamų produktų, sertifikuotų ženklu „Kokybė“, grupėje. Šioje grupėje įvertintas ūkininko Sigito Stonio gaminys „Medaus desertų rinkinys“. Diplomas įteiktas ir AB „Vilniaus paukštynas“ už gaminį „Šviežia viščiukų broilerių, užaugintų be antibiotikų, filė“, laimėjusį pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą gaminamų produktų, sertifikuotų ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“, grupėje.
Viceministrė taip pat įteikė padėkas savivaldybėms ir ugdymo įstaigoms, kurios šiais metais pirmą kartą prisijungė prie Žemės ūkio ministerijos teikiamos paramos, vaikus maitinant ekologiškais ir nacionalinės kokybės produktais. Už ekologiškų ir pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų gaminimo, populiarinimo ir vartojimo skatinimą įvertintos Anykščių rajono, Kalvarijos, Kėdainių rajono ir Tauragės rajono savivaldybės.
Padėkos raštai už vaikų maitinimą ekologiškais ir pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintais produktais ikimokyklinio ugdymo įstaigose įteikti Kėdainių lopšeliui-darželiui „Žilvitis“, Anykščių vaikų lopšeliui-darželiui ,,Žiogelis“, Mažeikių lopšeliui-darželiui „Delfinas“, Šiaulių lopšeliui-darželiui „Žiogelis“, Druskininkų savivaldybės Leipalingio progimnazijai, Tauragės lopšeliui-darželiui „Pušelė“, Kalvarijos vaikų lopšeliui-darželiui „Žilvitis“, Šiaulių lopšeliui-darželiui „Berželis“.
Sveikatai palankus maistas: jo įtaka vaikams
Konferencijoje dietistė Vaida Kurpienė pasidalijo savo žiniomis, ką daryti, kad vaikų mityba būtų visavertė, psichologė Ugnė Juodytė papasakojo, kaip padėti vaikams tvarkytis su stresu formuojant tinkamus įpročius ir kaip su tuo susijęs maistas.
Apie sveikatai palankaus maisto ir sveiko dirvožemio ryšį pasakojo ūkininkė Justina Kaučikienė, puoselėjanti „Smėlynės ūkį“, o apie NKP paukštienos ypatumus informavo AB „Vilniaus paukštynas“ atstovė Skirmantė Sokolovskienė.
Vandens someljė Urtė Mikelevičiūtė papasakojo apie tai, kaip svarbu ugdyti įpročius nuo mažų dienų ir kaip vanduo turi įtakos sveikatai bei gyvenimo kokybei.