Po šventinio maratono – kokteilis organizmo atstatymui
Dažnai ankstyvą rytą apie maistą net nesinori galvoti, bet jei laukia ilga diena darbe, o pietausite vėliau, verta susiplakti glotnutį. Nors įprastai glotnučiams naudojami bananai, galite juos gaminti ir su kitokiais vaisiais – kad ir su vynuogėmis, kurių žiemą valgome mažai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vynuogės pasižymi dar ir puikiomis antioksidacinėmis savybėmis, todėl verta jomis paįvairinti šaltojo sezono mitybą.
Saldžios, bet vertingos
Nors yra vengiančių vynuoges valgyti dėl angliavandenių baimės, teikiamos jų naudos dažnu atveju pranoksta nemažą jose esančios fruktozės kiekį. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad, nepaisant nuo sezono, esant galimybei, verta vaikams ir suaugusiems paįvairinti kasdien suvalgomų uogų ir vaisių kiekį.
„Bendra rekomenduojama vaisių ir uogų paros norma – 200–300 gramų, o dalis šio kiekio galėtų būti vynuogės. Jose gausu B grupės vitaminų, tiamino, riboflavino, vitaminų C ir K, šiek tiek vitamino E. Taip pat vynuogėse randama ir mineralinių medžiagų: vario, kalio bei mangano. Tačiau vienas iš didžiausių vynuogių privalumų – jose esantys antioksidantai. Tiesa, priklausomai nuo vynuogių rūšies, gali skirtis tam tikrų antioksidantų kiekis. Pavyzdžiui, raudonųjųvynuogių odelėse yra labai aktyvaus antioksidanto – resveratrolio, kuris pasižymi priešuždegiminėmis ir širdžiai naudingomis savybėmis. Manoma, kad vynuogėse esantys antioksidantai mažina Alzheimerio ligos riziką, pasižymi antivėžinėmis savybėmis“, – vynuogių naudą atskleidžia E. Gavelienė.
Gydytoja teigia, kad nėra reikalo visiškai atsisakyti net ir nemažai angliavandenių turinčių produktų – svarbu saikas: „Nors vynuogės iš tiesų yra nemažai greitai įsisavinamų angliavandenių, teikiamos naudos tai pranoksta. Be to, fruktozė yra puikus energijos šaltinis. Nepernokusių vynuogių glikeminis indeksas nėra aukštas, todėl kartkartėmis keletuvynuogių gali pasimėgauti net cukriniu diabetu sergantys asmenys. Tiesa, vynuogių sultims ši taisyklė negalioja.“
Kulinarijos technologai siūlo prasidėjusių metų pusryčiams susiplakti gardų glotnutį.
RECEPTAS
Žaliųjų vynuogių, avokadų, špinatų ir ispaninių šalavijų sėklų glotnutis
Glotnučiui reikės:
200 g žaliųjų vynuogių;
25 g špinatų;
1 vnt. avokado;
200 ml augalinio pieno;
2 šaukštų ispaninių šalavijų sėklų.
Kaip gaminti:
Viską sutrinkite su elektriniu plakikliu iki vientisos masės. Jei per tiršta, įpilkite daugiau norimo augalinio pieno arba vandens.
Skanaus!